maanantai 19. marraskuuta 2012

”Jykä” ”Meidän on hoidettava Eurokriisi ensin”

Onneksi meidän entinen Euroopan paras valtiovarainministeri ja nykyinen pääministerimme on puikoissa niin meillä ei ole mitään hätää vai onko Jykä sitten itseasiassa kuitenkin enemmän ongelma kuin ratkaisu tähän nykyiseen taloustilanteeseen? Kylmät faktat heti esiin: Vaihtoehtoja on kaksi: meillä on joko täystollo valtiomme tärkeimmällä johtopaikalla tai sitten meillä on kirkkain silmin kusettava epätoivoinen päämies joka yrittää pitää luhistuvaa korttitaloa kasassa niin pitkään kunnes pääsee itse irtautumaan Brysseliin komissaariksi. En tiedä teistä lukijoista, mutta itseäni ainakin asia vituttaa aika rankasti. Kuitenkin on nyt sen verran huomioitava, että pelkkä avautuminen ei tietystikään riitä vaan on jotenkin perusteltava asiaa ja siitä tämä kirjoitus sitten kertookin.

Käytännössä Eurokriisi alkoi jo historian suurimman jenkkien asuntokuplan puhjetessa ja Suomeen vaikutukset alkoivat näkymään viimeistään 2008 jolloin yritysten liikevaihdot alkoivat tippumaan erityisesti vientialoilla. Tämän seurauksena Suomenkin bruttokansantuote tippui reaalisesti kahdeksan prosenttia vuonna 2009. Tällaista pudotusta ei ole kovin montaa kertaa historiassa nähty. Tätä laskua onkin sitten elvytetty kymmenillä miljardeilla Euroilla ja suurin osa näistä Euroista on mennyt julkisten sektorien työtekijöiden palkankorotuksiin ja joitakin miljardeja on käytetty mm. infrastruktuurin parantamiseen. Tämä elvytys on tehty käytännössä lähes kokonaan velaksi jonka maksavat tulevaisuudessa veronmaksajat. Elvytys ei ole käytännössä tuonut minkäänlaista kasvua reaalitalouteen vaan bkt:n nousu on lähinnä velan ottamisesta seuranneita kerrannaisvaikutuksia joita suomalaiset ovatkin sitten voineet juhlia ”vaurauden” kasvamisena vuosien 2010-2012 aikana. Myös tänä vuonna meidän kestävyysvajeemme on kymmenen miljardin Euron luokkaa ja on vain ja ainoastaan pahenemaan päin, vaikka viralliset ennustukset osoittavatkin lähinnä ensi vuonna talouden kasvavan prosentin verran. Ottaen huomioon sen tosiasian, että ensikin vuonna julkisen sektorin palkat tulevat nousemaan voimme nähdä kestävyysvajeemme kasvavan taas muutamalla miljardilla huolimatta ehdotetuista veronkorotuksista.

Nämä julkisten työntekijöiden palkankorotukset ovat täysin kestämättömiä, sillä niiden maksamiseen tullaan taas ottamaan velkaa mikä entisestään kasvattaa tulevien veronmaksajien laskua. Nämä palkankorotukset taas nostavat jälleen kerran mm. kunnallisveroja mikä ei taas voi olla näkymättä tavallisten ihmisten taloudellisessa toimeliaisuudessa, sillä ihmisten käteen jäävät rahamäärät eivät kasva vaan pikemminkin laskevat varsinkin yksityisten sektorien työntekijöiden mahdollisuutta kuluttaa rahojaan. Suomen kansantalouden kannalta kyseessä on kestämätön ratkaisu varsinkin sen takia etteivät veronkorotukset enää nosta verotuloja ollenkaan vaan alkavat pikemminkin vähentyä. Viime vuosina on panostettu erityisesti tavallisten ihmisten kohdalla kulutusveroihin joita ovat bensa- makeis- kiinteistö- arvonlisäverot ja monet muut jotka näkyvät sitten suoraan muussa kulutuksessa. Näistä monista eri veroista on seurannut myös asumiskustannuksien nousu mikä taas on poissa tavallisilta ihmisiltä. Kaikki nämä jo aikaisemmin mainitut toimenpiteet hallituksen suunnalta ovat lisänneet veronmaksajien taakkaa ja tulevat olemaan poissa kulutuksesta myös tulevina vuosina.

Jos nyt sitten mietitään mitä tapahtuisi siinä vaiheessa, kun Eurokriisi saataisiin ratkaistuksi niin on huomattava sellainen pikkuseikka kuten kilpailukyvyn menetys joka heikentää valtiontalouden mahdollisuuksia päästä takaisin kannattavalle kasvu-urulla mikä tarkoittaa sitä ettei enää velkaannuta yhtään enempää vaan saadaan ruveta makselemaan velkoja pois tulevia veronmaksajia varten. Jos nyt verrataan Suomea vaikka Ruotsiin niin myös rakas länsinaapurimme on hyvin vientivetoinen talous ja se on myös ollut lähtötilanteessa aika pitkälti samalla viivalla meidän kanssamme. Kuitenkin se lähestyy lähitulevaisuudessa nettovelattomuutta ja pääsee sitä varmasti hyvin lähelle. Tällä hetkellä tosin näyttää siltä ettei se siihen tule pääsemään vaan sen talous lähtee myös laskuun kuten lähes kaikkien muidenkin länsimaiden, vaikka päämiesten toivotalkoot muuta sanovatkin.
Eurokriisiä ei saada selvitetyksi vielä vuosiin eikä ole mitään syytä ruveta odottamaan sen ratkaisemista, sillä kotimaamme asiat eivät ole niin hyvällä tolalla etteivät ne tarvitsisi heti toimia. Käytännössä ainut mahdollisuus on isot rakenteelliset muutokset mikä käytännössä tarkoittaa ylisuuren julkisen sektorin selkeää pienentämistä joka ei ole kovin helppo ratkaisu, sillä muutosvastarinta tulee olemaan niin suurta ettei ilman suurempaa lakkoilua siitä tulla selviämään. Toinen vaihtoehto on tietysti odottaa niin pitkään, että maamme tipahtaa talouskurimuksessaan IMF:n syliin joka sitten pakottaa julkisen sektorin leikkauksiin. Järkevintä olisi vähentää julkisen sektorin hallintoa ja laittaa palkat takaisin vuoden 2007 tasolle. Tämä tietysti tuottaisi kerrannaisvaikutuksineen suuremman loven bruttokansantuotteeseen kuin kymmenisen miljardia, mutta on myös muistettava näiden kerrannaisvaikutuksien toimivan molempiin suuntiin vai olenko vain yksin ainoastaan tätä mieltä? Tämän lisäksi helpoin tapa nostaa taloudellista toimeliaisuutta olisi vähentää ihmisten verorasitusta mikä kannattaisi tehdä vähentämällä ainakin tuloveroja. Jotta pystyisimme houkuttelemaan Suomeen ulkomaalaisia investointeja olisi myös vähennettävä yritysverotusta. Tähän rahat saataisiin pienentämällä yritystukien määrää samalla rahasummalla mikä myös vähentäisi kilpailukyvyttömien yritysten määrää.

Itse en usko hallituksemme ryhtyvän minkäänlaisiin konkreettisiin toimiin nykytilanteessa, joten pientä puuhastelua tulemme varmasti näkemään, mutta sellaisia ratkaisuja joilla olisi merkitystä tuskin tulemme näkemään. Tämän seurauksena suosittelisin etenkin julkisen sektorin työntekijöitä miettimään miten pärjäätte selkeästi pienemmällä palkkauksella tulevaisuudessa ja yksityisen sektorin työtekijöiden kannattaa huolehtia omasta kilpailukyvystään nykymaailmassa. Kaiken kaikkiaan elämme mielenkiintoisia aikoja ja ne ihmiset jotka hoitavat hyvin asiansa tulevat pärjäämään entistä paremmin tulevaisuudessa. Ei muuta kuin pää pystyyn ja kohtia uusia menestyksiä!

- TT

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti