tiistai 9. lokakuuta 2012

Rahoitusmarkkinavero tulee? Entä sitten?

Otsikossa on kysymysmerkki lähinnä sen takia ettei mitään ole päätetty vielä täällä Suomessa. Mikäli uskoo joulupukkiin tai hammaskeijuun niin voi tietysti olettaa ettei tulevillä vaaleilla ole mitään merkitystä poliitikkojen päätösten ajankohtaan. Tässä kirjoituksessa on tarkoitus käydä läpi hieman sitä mitä se tarkoittaa lähinnä omasta näkökulmastani.

Kaiken kaikkiaan pidän tätä hyvinvointivaltiota sellaisena jossa koneisto voi hyvin ja sitten muut jäsenet valjastetaan ylläpitämään tätä järjestelmää kunnes nykyisen globalisaation vaikuttaessa viimeiset sammuttavat valot. Rahoitusmarkkinaveroa taas pidän Eurostoliiton byrokraattien tapana saada taas lisää valtaa. Tässä vaiheessa on kuitenkin huomioitava ettei tähän hullutukseen ole Suomen todellakaan pakko osallistua, vaikka niin tulee kuitenkin käymään Suomen toimiessa taas ”mallioppilaana” välittämättä kansallisista eduista. Rahoitusmarkkinaveron on siis tarkoitus mennä suoraan ilmeisesti EU:lle? Korjatkaa jos olen väärässä! Ottaen huomioon Suomen olevan selvä nettomaksaja jo melkein miljardi Euroa vuodessa niin siihen suuntaan ei mielestäni pidä antaa senttiäkään lisää varsinkin kuin satumme elämään sellaisessa maassa jonka vieressä on länsinaapuri joka ei lähes sadan prosentin varmuudella tule osallistumaan tähänkään hullutukseen. On siis aivan järjetöntä antaa tällainen kilpailuetu naapurille. Mikäli kaikki maat maailmassa osallistuisivat niin siinä tapauksessa näkisin siinä jotain järkeä.

Vaikka en ylimääräistä veroista pidäkään niin silti on mielestäni ihan käypää kysyä entä sitten? Suomessa on kuitenkin hyvinkin paljon mahdollisuuksia välttää veronjenmaksua omilla valinnoillaan ja rahoitusmarkkinavero tullessaan siirtää ihmisten sijoituksia sinne missä sitä ei tarvitse maksaa. Mikäli olen oikein ymmärtänyt niin siinä tapauksessa Ruotsin pörssiin sijoittaminen ei tule maksamaan lisää suomalaisille? Tämä tietysti tulee sitten vaatimaan uutta asennoitumista Helsingin pörssiin niille ihmisille joilla sijoitettavaa varallisuutta on sen verran paljon, että tuo 0.1% alkaa jo näkymään suhteellisesti kuluissa. Omat kaupankäyntimaksuni, kun ovat puolen ja yhden prosentin välissä ei tässä tapauksessa kaupankäynnin suhteellinen kallistuminen tunnu juuri missään. Koska kyseessä on 0.1%:n vero JOKAISESTA kaupasta on pakko olettaa tämän siis koskevan kaikkia eikä pelkästään piensijoittajia. Tämän veron tullessa voimaan voidaankin sitten sanoa niille pelureille hyvästit, jotka toimivat Helsingin pörssissä, sillä 0.1% jokaisesta osakekaupasta käytännössä vaikuttaa huomattavan paljon enemmän kauppojen määrän ollessa aivan eri luokkaa kuin niillä, jotka säästävät hyvin pitkäksi ajaksi. Tämä tietysti tarkoittaa sitten selkeää likviditeetin vähenemistä joka johtaa myös volatiliteetin eli hintojen vaihtelun selkeään vähenemiseen ja spreadien eli osto- ja myyntihintojen välisen erotuksen kasvamiseen mikä myös vähentää vähemmän vaihdetuissa osakkeissa mahdollisuuksia tehdä voittoja nopeassa kaupankäynnissä. Myös ”pakkomyyntien” ollessa kyseessä saa myyjä vähempivaihtoisissa osakkeissa saa vähemmän rahaa. Tämän viimeisen asian ollessa kyseessä on suuremmassa mittakaavassa kyse aivan mitättömästä asiasta. Oma arvioni on, että tämä kehitys tulee johtamaan myös osinkoprosenttien nousuun osakkeiden pysyessä suhteellisesti halvempina tässä periferiapörssissä kaupankäynnin vähentyessä. Osakekaupan täydelliseen hyytymiseen en usko tässäkään tapauksessa.

Mitä sitten tulee esimerkiksi eläkeyhtiöihin niin tämäkin päätös on sitten käytännössä pois erityisesti nuorten lompakoista, sillä muistaakseni TELA ilmoitti eläkemaksujen nousupaineeksi tämän päätöksen tullessa voimaan 0.8% lisää palkasta mikä on jo isompi potti nuorille ottaen huomioon jo senkin, että muutenkin on kyse jo siitä ettei nykynuoret tule saamaan läheskään samaa osaa palkoistaan eläkkeenä kuin jo eläkkeelle siirtyneet. En usko eläkeyhtiöiden erivapauksiin tässä asiassa, sillä kyse on nimenomaan EU:n keksimästä turhakkeesta jonka tarkoituksena on kerätä nimenomaan juuri byrokraattien käyttöön rahaa. Mitä taas tulee pankkien uhkailuihin siirtyä Ruotsiin niin antaa mennä vaan. Nykyisessä taloustilanteessa, kun tulemme näkemään laajoja ongelmia ja pankkien tulevia luottotappioita kilpailukykymme romahtaessa ja asuntolainojen maksukyvyn mennessä. Pankkien siirtyessä kirjoille muualle ei meidänkään pidä silloin näitä luottotappioita veronmaksajina kuitata vaan ne menevät sitten esimerkiksi Ruotsiin maksettavaksi mikäli pankit joutuvat vaikeuksiin. En kuitenkaan tähän maanvaihtoon usko, joten kannattaa jo henkisesti varautua myös kotimaisten pankkien auttamiseen. Tähän on tosin niin pitkä matka ettei siitä kannata vielä murehtia suuremmin.

Kaikista lyhyimmin voi sanomani tiivistää siihen, että asiakas maksaa AINA oli sitten kyse mistä tahansa kaupankäynnistä ja sen kuluista. Asiakas voi toisaalta yleensä päättää haluaako se sitten tehdä koko kauppaa vai ei. Rahoilla on aina mahdollisuus äänestää! Itkeminen ja valittaminen ei auta mitään vaan aiheuttaa lähinnä henkistä pahoinvointia.

Hyvää viikon jatkoa!

-TT

4 kommenttia:

  1. Sirkus sen kun kasvaa ja tirehtöörit tarvitsevat lisää rahaa tivolin pyörittämiseen. Harmi vaan että suurin osa rahoista menee itse koneistoon eikä koneiston tuottamaan hyötyyn.

    Menikö muuten mediaton maanantai mukavasti?

    -LF-

    VastaaPoista
  2. Menihän se ihan mukavasti kirjojen ja siivouksen parissa. Mediattomana päivänä huomaa kuinka kumman paljon aikaa meillä on oikeasti käytettävissä, kun sitä ei käytä kaikkeen "roskaan" kuten tämän viestin kirjoittamiseen :D

    VastaaPoista
  3. Mielestäni transaktioveron tulot jäävät kohdemaahan. Toisaalta pankkiunionin tuleminen siirtää ne rahat ennen pitkää EU:lle. Ja tuota veroa ei ilmeisesti pysty kiertämään tuolla, että sijoittaa transaktioveron ulkopuolisiin maihin, vaan sillä, että valitsee sellaisen pankin/välittäjän, minkä kotimaa on veroalueen ulkopuolella.

    Tiivistetysti vero koskee osakevälittäjiä, jotka tulevat siirtämään verokulun asiakkailleen. Aika vähän 1000€ ostosta tuo vero ottaa, joten holdaus muuttuu kannattavammaksi

    VastaaPoista
  4. Eikös Nordnet ole kirjattu Ruotsiin? Tuolla logiikalla se tarkoittaa sitä ettei ainakaan allekirjoittaneella muutu mikään. En usko tuon voivan pitää paikkaansa.

    VastaaPoista