torstai 20. syyskuuta 2012

10 mielenkiintoisinta Helsingin pörssin yritystä

Elikkäs tällä kertaa esitän mielestäni kymmenen kiinnostavinta mahdollista sijoituskohdetta Helsingin pörssistä. Lukuun ottamatta kolmea ensimmäistä ne eivät ole missään järjestyksessä vaan ne on kirjoitettu lähinnä sen mukaan mitkä tulivat ensimmäisinä mieleen. Huomauttaisin sen verran ettei kyseisellä järjestyksellä ole mitään tekemistä juuri nykyisten pörssikurssien kanssa vaan lähinnä näen ne mielenkiintoisimpina erinäköisistä syistä joista mainitsen jokaisen kohdalla erikseen. Kaikki näistä yrityksistä ovat kuitenkin laadukkaita, joten se on varmasti mielestäni tärkein kriteeri tälle listalle valituista. En seuraa juurikaan muiden pörssien yksittäisiä yrityksiä, joten siksi nämä kaikki ovat kotipörssistämme. Tämä taas johtuu siitä, että pidän suhteellisena etuna kotipörssiin sijoittamista allekirjoittaneelle verrattuna moniin ulkomaisiin pörssipelureihin enkä näe tarvetta sijoittaa ulkomaille johtuen niistä pienistä rahoista joita allekirjoittanut sijoittaa.


Nokian Renkaat

Venäjä, Venäjä, Venäjä. Tämä erään ministerimme kuuluisa lausahdus on suurin yksittäinen syy yrityksen laadun lisäksi jonka takia kannattaa laittaa rahansa juuri Nokian Renkaisiin. Venäjällä on kasvupotentiaali vieläkin huima ja tällä hetkellä NR:n suhteellinen etu tuottaa huipputulosta rengasmarkkinoilla varsinkin juuri Venäjällä, jossa huipputuottavat tehtaat painavat tai ainakin painoivat kolmea vuoroa ennen uusien rengaslinjojen avaamista.

Kone

Kaupungistumisen megatrendi tekee Koneesta yrityksen laadun lisäksi erittäin mielenkiintoisen sijoituskohteen. Kaikista yrityksistä juuri Konetta on vaikein saada sopivaan hintaan, joten siihen sijoittamista saattaa joutua odottamaan vuosia pahimmillaan. Kone on myös länsimaisista hissifirmoista se joka pärjää parhaiten Aasiassa ja sieltä tulee suurin kasvu yritykselle.

Sampo

Sampon vahvuus on johtoryhmä, jossa Stadigh ja ”Nalle” Wahlroos loistavat. Kaikista parasta yrityksessä on kuitenkin toimiala, sillä vakuutusten perusmatematiikka on sellainen, että ainoastaan typerykset voivat tehdä vakuutusyhtiöstä tappiollisen pidemmällä tähtäimellä. Vakuutusyhtiöt kun ovat parhaiten perillä juuri todennäköisyyksistä mitä tulee vahinkoihin ja tarvittaessa niillä on varaa nostaa hintojaan mikäli ne menevät tappiolle. Toinen asia mikä kiinnostaa on Nordea-omistus ja seuraavat suuret liikkeet sen suhteen. Nordea puuttuu tältä listala juuri tuon Sampon omistuksen takia, sillä en näe mitään järkeä omistaa sitä suoraan.

Fortum

Fortum on kiinnostava pohjoismaiden pysyvän kilpailuedun vuoksi. Tämä johtuu vesi- ja ydinvoimaomistuksista. Myös Venäjän markkinoiden kehitys kiinnostaa, vaikka suurta vaikutusta ei vielä yrityksen tulokseen niillä olekaan. Fortumia pidän myös turvallisena paikkana rahoille mikäli tulee todellisia ongelmia rahamarkkinoille.

Outotec

Yhä suuremmissa määrin metalliesiintymien hyväksikäyttäminen tulee haasteellisemmaksi ja Outotecin isommat ratkaisut tuottavat lisäarvoa asiakkaille varsin tehokkaasti. Outotec kiinnostaa myös kaivosteollisuuden megatrendin vuoksi. En tosin ole varma kuinka kauan se vielä avittaa yritystä eteenpäin.

Vacon

Vaconin taajuusmuuttajat säästävät energiaa mikä tulee myös koko ajan tärkeämmäksi maapallon resurssien vähenemisen vuoksi. Käytännössä aika harvat maapallomme sähkömoottorit ovat vielä kytkettyinä taajuusmuuttajiin, joten koko markkinoiden kasvu tulee jatkumaan vielä pitkään. Vacon kiinnostaa myös osittain siksi, että eräs kaverini jonka omaisuus mahtuu reppuun oli Kiinassa töissä yrityksessä. Olen myös osittain ”alan” miehiä, joten aika monet muutkin tuttuni puuhailevat samojen juttujen parissa mikä tietysti kiinnostaa.

Okmetic

Tämä piikiekkojen tuottaja antoi juuri tänään negatiivisen tulosvaroituksen. Kuitenkin on huomioitava ettei tämä yritys edelleenkään ole lähelläkään tappioiden tekemistä, joten suurempaa huolta ei omistajilla vielä ole. Kolmenkymmenen miljoonan investoinnit uuteen tehtaaseen ovat aikataulussa ja edelleen etenemässä, joten kannattaa katsoa eteenpäin. Yrityksen pitkän aikavälin painopistealue anturikiekot ovat edelleen hyvässä vauhdissa ja yritys kasvaa tällä osa-alueella nopeammin kuin markkinat. Anturikiekkojen käyttö on vasta alkutaipaleella, joten näiden kysyntä tulee mitä ilmeisimmin kasvamaan vielä pidemmän aikaa mikä sataa suoraan Okmeticin laariin.

PKC Group

Puolen miljardin voitollisen liikevaihdon ostaminen noin 125 miljoonalla Eurolla on ollut mielestäni varsin onnistunut kauppa mikä lisää mielenkiintoa yritykseen. Tämä kauppa on myös parantanut yrityksen tulosta selkeästi. Tämä räätälöityjä johdinratkaisuja tuottava yritys on hyvässä vauhdissa, joten suurempaa hätää ei yrityksen velkaantumisesta yrityskaupasta johtuen tällä hetkellä ole. Pitkät toimitussopimukset myös takaavat asiakkaat suhteellien pitkällä aikavälillä.

Konecranes

Konecranesia pidän hyvin johdettuna yrityksenä joka omalla alallaan on varmasti yksi maailman parhaimmista. Lundmarkin muuttaminen singaporeen ainakin vuodeksi on myös mielenkiintoinen juttu. Aasian kasvu tukee myös tätä yritystä. Myös yrityksen työntekijöiden palkitseminen omilla osakkeilla on mielenkiintoinen tapa motivoida työntekijöitä. Ennustan tämän tavan palkita parantavan tehokkuutta yrityksessä.

Wärtsilä

Wärtsilä on viimeisin yritys tällä listalla ja ensimmäiset yhdeksän olivatkin helppoja löytää, mutta kymmenes nyt olisi voinut olla joku muukin. Wärtsilä on hyvä esimerkki yrityksestä joka nostaa energiatehokkuutta omilla ratkaisuillaan oli sitten kyse laivan moottoreista tai voimaloista. Näen yrityksen tällä hetkellä kuitenkin kalliina, joten suosittele siihenkään sijoittamista.

Muita mielenkiintoisia Helsingin pörssin yrityksiä joita tulee ensimmäisenä mieleen ovat YIT, Metso ja Affecto jotka voisivat olla myös Wärtsilän tilalla tuolla kymmenen listalla. Muitakin yrityksiä seuraan kuten TT:n listasta voi katsoa, mutta nämä ovat tällä hetkellä mielenkiintoisimmat. Ja sitten vielä yleinen huomautus ettei tämä sisällä ostosuosituksia vaan on ainoastaan allekirjoittaneen mielipide. Mikäli haluatte niin voitte listata omat mielenkiinnon kohteenne kommentteihin niin yritän sitten antaa jonkinlaisen mielipiteen niistä mikäli ne ovat kotipörssistämme. Ulkomaisista yrityksistä en tunne kuin lähinnä suuryrityksiä.

2 kommenttia:

  1. Jos johonkin noista sijoittaisin juuri nyt, niin Fortumiin. Ja tämä perustuu nimenomaan nykykurssitasoihin.

    VastaaPoista
  2. Olen aika pitkälti samaa mieltä tästä asiasta, jos katselee pelkkiä kurssitasoja niin Fortum on ainoa joka on edes lähellä ostohintoja.

    VastaaPoista