keskiviikko 22. helmikuuta 2012

Suomi Nousuun

Olen tähän mennessä lähinnä keskittynyt arvostelemaan nykyistä koneistoamme antamatta minkäänlaisia ratkaisukeinoja tähän nykyiseen kurimukseemme, joten on ehkä aika sitten ruveta hieman keksimään toimenpidepakettia, jolla saataisiin rakas kotimaamme nousuun. Ottaen huomioon sen, että valtiomme ja kuntamme velkaantuvat hyvin nopeaa vauhtia eikä poliitikkomme tunnu osaavan tehdä minkäänlaisia järkeviä päätöksiä niin aion muutamia selkeitä toimenpiteitä jotka sekä vähentävät kulujamme, että lisäävät tulojamme. Tärkein asia on kuitenkin hyväksyä se tosiasia, että kestävyysvajeemme on noin 10 miljardia Euroa. Ehdotukseni ovat seuraavia:


Lopetetaan Euroopan muiden maiden rahoittaminen vetoamalla siihen, että varsinkin Kreikka on rikkonut aikaisemmat sopimukset. Tämä vähentää selkeästi valtion menoja, mutta nykybudjetissa ei taida olla tarkkaa määrää uusista päätöksistä, joten summaa on vaikea arvioida.

Maataloustuesta voidaan varmasti vähentää useita satoja miljoonia Euroja

Lopetetaan kehitysapu vahingollisena kehitysmaille muutaman vuoden sisään. Kehitysmaille pitää antaa mahdollisuus osallistua markkinatalouteen myymällä omia tuotteitaan. Tätä ei tietystikään voi saavuttaa Suomen päätöksellä, mutta voimme toimia esimerkkinä muulle maailmalle tässä asiassa. Säästöt vajaan miljardin luokkaa. Tässä muutoksessa pitäisin jonkinlaisen siirtymäajan.

Lasketaan julkisen sektorin työntekijöiden palkkoja vuoden 2007 tasoon. Tämä vähentää palkkakuluja 5 miljardia Euroa. Tämä tekee 20 prosentin laskun näihin kuluihin. Julkisen sektorin suurimmista palkkaluokista otetaan reilummat alennukset kuin alemmista eikä palkata uusia työntekijöitä julkisella sektorilla eläköityneiden tilalle.

Lasketaan yhteisövero 16%:iin. Tämä rahoitetaan vähentämällä yritystuet puoleen. Tuet vääristävät kilpailua ja mahdollistavat epäterveiden yritysten selviytymisen vaikuttamalla elinvoimaisten yritysten tuloihin. Tämä laskee valtion menoja ainakin puolella miljardilla ja johtaa lisätuloihin. Tämän veronalennnuksen seurauksena voitaisiin sitten lopettaa kaikki verottomat osingotkin samalla.

Tiputetaan ansiosidonnaisen työttömyystuen maksupäivät 150:een ja nostetaan sen määrää maksetun palkan tasolle. 500 päivää saa vain ihmisen passivoitumaan ja ammattitaidon rapistumaan ja nykyajan maailmassa se saattaa johtaa syrjäytymiseen lopullisesti.

Vähennetään kansanedustajien määrää sataanviiteenkymmeneen. Koneiston on syytä näyttää esimerkkiä, kun aloitetaan säästöt. Euroopan Unioni on myös syy vähentää edustajia, sillä Suomea koskevia päätöksiä tehdään yhä vähemmän kotimaassa.

Lopetetaan kaksikielisyys ja säästetään helposti 500 miljoonaa. Maailma muuttuu eikä Ruotsin kieltä voi pitää kovin tärkeänä nykyaikana.

Erotetaan kirkko valtiosta: Kansalaiset voivat itse päättää lahjoituksista valtionkirkolle. Tämä lisää myös kuluttajien ostovoimaa kirkollisverojen verran.

Lopetetaan ay-liikkeiden ja työnantajajärjestöjen jäsenmaksujen verovähennykset. Tämä johtaa hieman suurempiin veroihin, mutta en näe tässä vähennyksessä mitään hyötyä. Tämä potti taitaa olla parisataa miljoonaa vuodessa.

Suurennetaan sakkoja laittomista lakoista.

Lopetetaan asuntolainojen korkojen vähennykset kokonaan saman tien.

Nopeutetaan kaavoitusprosesseja huomattavasti tuhoamalla kuntien kaavoitusmonopolit.

Supistetaan YLE kahteen kanavaan ja unohdetaan koko YLE-vero. Tämä tietysti lisää kuluja noin kolmella sadalla miljoonalla Eurolla vuosittain, mutta lisää kansalaisten mahdollisuuksia käyttää hyödyksensä loput 200 miljoonaa ihan miten haluaa. (Tarkkoja laskelmia en tosin ole tehnyt asian suhteen, mutta kuluja voi myös vähentää unohtamalla ulkomaalaisten viihdeohjelmien hankinnan.

Investoidaan teiden ja rautateiden hoitoon ja muuhun yleiseen infrastruktuuriin puoli miljardia Euroa vuodessa lisää. Tämä on hyvä sijoitus pidemmällä tähtäimellä.

Pienennetään energia/sähköveroja puolella miljardilla Eurolla. Tämä lisää teollisuutemme kilpailukykyä ja ihmisten ostovoimaa.

Tämän listan lisäksi voidaan vähentää valtion hallintokuluista vielä helposti ainakin satoja miljoonia Euroja.

Tästä listasta ei kyllä tule ihan täyttä kymmentä miljardia Euroa vaan noin 7 Miljardia ottaen varovasti huomioon tulojen lisäykset. Itse en kyllä koskisi tuloveroihin enkä arvonlisäveroihin, sillä näiden korotukset eivät välttämättä lisäisi valtion verotuloja vaan saattaisivat pikemminkin näitä vähentää. Jos olisi pakko koskea niin lisäisin arvonlisäveroa yhdellä prosentilla. Tämä lisäisi valtion eri virastojen mukaan tuloja 700 miljoonaa, mutta olen hyvin skeptinen sen suhteen, sillä ulkomaisia verkkokauppoja on hyvin helppo käyttää ja niistä varsinkin hieman isommat ovat hyvinkin luotettavia enkä ole näiden suhteen kokenut minkäänlaisia ongelmia.


Mitä tulee näihin ehdotuksiini niin pyytäisin kommentteja siitä kuin monet näistä ovat toteutettavissa? Lyhyemmällä tähtäyksellä seuraa tietysti itkua ja hammasten kiristystä, mutta pitkällä tähtäimellä mielestäni nämä päätökset saisivat taloutemme huomattavasti terveemmäksi. Lisäksi toivoisin myös ehdotuksia tulojen lisäämiseksi ja menoleikkauksiksi. Nämä omat ehdotukseni ovat niitä jotka tulee ensimmäisenä perstuntumalla mieleen, joten parantamisen varaa varmasti on.

- TT

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti