torstai 28. tammikuuta 2016

Vähemmän on Enemmän kirja 22/xx

4.3.1 Opi parhailta


Alojensa huiput ovat harvoin järjestelmän tuotteita. He ovat enimmäkseen omien polkujensa kulkijoita. Mikään järjestelmä ei pysty kehittämään yksilöä paremmin kuin henkilökohtaisten tarpeiden huomioiminen parhaalla mahdollisella tavalla. Usein alansa huiput haluavat jakaa polkunsa muille tai joku muu haluaa tietää heidän menestyksensä salaisuuden. Siirto voi tätä myötä tapahtua sinullekin. Tämä voi tapahtua monin eri tavoin. Tartu mahdollisuuteen mikäli sinulle sellainen tulee. Nykyään helpoin mahdollisuus on videoiden, haastatteluiden tai kirjojen hyödyntäminen.

 Jos haluat kehittyä huipuksi niin et voi kerätä neuvoja keskinkertaisuuksilta. Edes hyvät yksilöt eivät voi auttaa sinua siinä. Keskity vain huippuyksilöiden antamaan tietoon. Absoluuttista parhautta on usein vaikea mitata. Sitä voidaan pitää makuasiana. Hyvä mittari mm. taiteissa on myyntimäärät ja yksittäisistä teoksista saadut rahasummat. Älä kopioi yhden hitin ihmeitä vaan niitä, jotka ovat pärjänneet huipulla pitkään. Ilman pitkän aikavälin menestystä kyse voi olla vain onnesta. Tutki lahjakkuuksia monilta eri aloilta. Usein paljon saavuttaneita yhdistävät monet asiat. Selkeimpinä esimerkkeinä ovat intohimo kiinnostuksen kohteeseen ja oman polun kulkeminen. Niiden lisäsi on monia muitakin yhdistäviä tekijöitä, mutta ne ovat tärkeimmät.

Sinun on helppo seurata nykyään oman alansa mestareiden kehityspolkuja. Löydät internetistä paljon heidän haastattelujaan. Heistä on usein tehty myös elämänkertoja. Parhaita vaihtoehtoja ovat omaelämänkerrat. Kaksi parhainta lukemaani ovat Andre Agassin Open ja Stephen Kinin On Writing. Ne selvittävät miten heidän ajatuksensa elämästään ja ammatistaan ovat heitelleet tunnetilasta toiseen. Jokaiselle välttämättömät epäonnistumiset tulevat parhaiten esille omaelämänkerroissa. Niitä on paljon saatavilla kirjastoista tai edullisilla hinnoilla netistä. Tämä pätee erityisesti Lontoon murteella tehtyihin omaelämänkertoihin. Agassin ja Kingin lisäksi suosittelen ainakin Einsteinista, Steve Jobsista ja Warren Buffettista tehtyjä elämänkertoja.

 

4.3.2 Jäät paikoillesi ilman verta hikeä ja kyyneleitä


Paikoilleenjääminen ei ole ongelmasi mikäli olet tyytyväinen tilanteeseesi ja pystyt järjestämään asiasi niin ettei sinulle tule ongelmia. Nykyään tämä ei ole helppoa. Karkaa mukavuusalueiltasi riittävän usein mikäli haluat päästä eteenpäin. Tämä ei ehkä vaadi sinulta lisää työtä vaan uusia tapoja hoitaa asioitasi. Ilman vastarintaa ei tule kehitystä. Sitä esiintyy monissa muodoissa ja se voidaan jakaa ulkoiseen ja päänsisäiseen vastarintaan. Kehitys tapahtuu usein hakkaamalla päätäänsä seinään yhä uudestaan kunnes onnistuu. Takapakit ja kehityksen pysähtyminen kuuluvat asiaan.

Egosi on suurin ongelmasi jäädessäsi paikoillesi. Epämukavuusalueille menossasi se on suurin esteesi. Se saa sinut uskomaan ettet tarvitse muutosta. Olet usein tapojesi uhri. Tapasi ohjelmoivat sinut huomaamattasi. Sinun on vaikea nousta ylös, jos olet löhöillyt pitkään sohvallasi. Sinun pitää ylittää itsesi ja kestää tietty määrä tuskaa, jotta voit kehittyä erinomaiseksi. Huippu-urheilijat joutuvat laittamaan kaiken ja vähän ylimääräistäkin peliin. Eräs viime vuosikymmenien tunnetuimpia äärirajoille menijöitä on ollut Mika Myllylä joka painoi sauvojen kanssa suolla räkä poskella. Harvat ovat valmiita menemään niin pitkälle. Kehitys kuitenkin vaatii rajojensa ylittämistä tavalla tai toisella. Rajojen ylittäminen vaatii päänsisäistä taistelua. Kyse ei ole määrästä vaan tehoista. Harjoitusmäärien lisääminen tietyn pisteen yli ei auta, koska hyödyn rajat tulevat vastaan.

Päänsisäinen taistelusi voi johtua myös ympäristösi ja ystäviesi painostuksesta. Sitä voi kutsua myös ulkoiseksi paineeksi, mutta sinä päätät miten siihen suhtaudut. Itse koen ympäristöni painetta välillä, kun olen vähentänyt alkoholinkäyttöäni. Toiset hyväksyvät sen ja toiset eivät ymmärrä sitä ollenkaan. Vähennyksen jälkeen monet tuputtavat sitä leikillä. Tärkein tapa vähentää ulkoista painetta on selvittää itselleen muutosten syyt. Mikäli muutoksesi eivät sovi kaikille niin vähennä heidän seuraansa. Ulkoiset paineet voivat tulla myös tuntemattomilta. Joillekin tämä paine on helpompi käsitellä, mutta se on yksilöllistä. Sinun pitää ymmärtää ettet voi elää muiden odotusten mukaan mikäli haluat saada kaiken irti elämästäsi. Edelläkävijöiden maailmassa vastustus on kovempaa, koska kukaan ei ole tehnyt samoja asioita aiemmin. Edelläkävijöillä tarkoitan mm. huipputiedemiehiä ja ennätyksiä tekeviä urheilijoita.

Ymmärrä ettei kehitys ole pelkkää ylämäkeä vaan siihen kuuluvat alamäet ja pitkät matkat tasaisella. Monta kertaa seinää päin juostessa tekee usein mieli myös lopettaa. Joskus kannattaa kiertää seinä tai yrittää kokonaan toista reittiä. Yhdessä taistelussa epäonnistuminen ei tarkoita sodan häviämistä. Takaiskut ovat välttämättömiä, koska ilman niitä et järkevintä tapaa ehkä koskaan kokeile. Ne voivat tehdä kipeää, mutta älä silti luovuta. Se on varmin tapa epäonnistua. Voit valmistautua takaiskuihin niin henkisesti, fyysisesti kuin taloudellisestikin. Alansa mestarit ja edelläkävijät ovat aina olleet vähän hulluja ja he ovat kärsineet siitä.

Keskitien kulkijoiden elämä voi olla paljon helpompaa ja monille suositeltavaa. Hullut saavat usein enemmän aikaan ja järjettömyyden rajamaille meneminen voi tuottaa katastrofeja. Älä vähättele kuitenkaan hulluja, koska he vievät maailmaa eteenpäin. Epäonnistumisista oppii hyvin, joten älä pelkää niitä. Niitä tulee kaikille. Se miten niihin reagoit ratkaisee menestyksesi tulevaisuudessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti