3.2 Ole elämäsi luuseri
Meillä on vain yksi elämä. Olemme siitä itse vastuussa. Aikuisikä on merkkipaalu, mutta jotkut yksilöt tarvitsevat holhousta toisia kauemmin. Tätä hetkeä tärkeämpää on luoda pelisäännöt, joita noudattaa, kun saa itse päättää asioistaan. Lakipykälät aiheuttavat säännöille omat rajoituksensa. Niistä huolimatta meillä on mahdollisuus luoda sellaiset elinolosuhteet, jotka tahdomme, etenkin länsimaissa kuten Suomessa. Maailma ei aina ole reilu paikka. Asiat voivat mennä päin sitä itseään mikäli luo omat pelisääntönsä lakipykälien rajoitteiden salliessa. Emme voi nykyään syyttää yhteiskuntaamme nykypäivänä epäonnistumisistamme, vaikka se ohjaakin yksilöitä järjestelmälle suotuisimpaan suuntaan. Järjestelmä on usein väärässä. Se ei ota yksilöllisiä tarpeitamme huomioon. Silloin sinulla on vastuu hoitaa asiasi, kuten parhaiten osaat.
Omien pelisääntöjen luominen vaatii kriittistä ajatteluamme. Kaikkien pelisäännöt eivät ole samat. Erilaisuus on hyvästä, koska maailma olisi tylsä paikka kaikkien toimiessa samoin. Nykypäivänä arvostetuin elämänpolkumme on seuraava: peruskoulu, lukio, korkeakouluopinnot ja siirtyminen työntekijäksi isolle ja tunnetulle työnantajalle. Tämän jälkeen mukaan tulevat perhe, asuntolaina, työskentely eläkeikään asti maksaen veroja ja hidas riutuminen kohti väistämätöntä päämäärää. Tämä on hieman liioiteltu ja tarkoituksella maalattu negatiivinen tulevaisuudenkuva, koska tarkoitus oon herättää ajatus siitä ettei tämä ole väistämätön lopputulema. Omien pelisääntöjen luomisella voimme saada paremmat mahdollisuudet nauttia elämästämme enemmän yksilönä eikä pelkästään yhtenä osana yleistä koneistoa. Maailma on täynnä mahdollisuuksia ja niitä pitäisi käyttää hyväkseen parantamalla elämänlaatuaan.
Pelisääntöjä voi olla satoja ja jokaiseen tilanteeseen löytyy omansa. Yksityiskohtaisten pelisääntöjen sijaan meidän tulee luoda suurempiin linjoihin keskittyvät pelisäännöt. Tässä kirjassa käymme läpi kuinka voimme luoda pelisäännöt tärkeisiin osa-alueihin elämässämme, kuten ajankäyttöön, ihmissuhteisiin, terveyteen ja raha-asioihin. Voimme vähentää taakkaamme jokaisessa osa-alueessa selkeillä pelisäännöillä. Voimme käyttää Vähemmän on enemmän konseptia voi hyväksikäyttää pelisäännöissäänparantaaksemme elämänlaatuamme. Voimme pelata eri peliä kuin 95%:ia ihmisistä luomalla omat sääntömme. Suurin osa toimii, kuten muut. On mahdollista olla edelläkävijä, mutta se ei onnistu monilta. Ohituskaistoja on olemassa ja voimme käyttää niitä. Tämä vaatii omien polkujemme kulkemista. Se voi tuntua monesta yksinäiseltä ja ympäristöstä häviäjän polulta.
Meidän tulee itse määritellä menestyksemme. Olemalla töissä 24/7 ja tienaamalla suuria rahasummia voi olla häviäjä, mikäli se johtaa henkilökohtaisen elämän romahtamiseen, kuten avioeroon ja katkeriin jälkeläisiin. Pieniä rahasummia tienaamallakin voi saavuttaa menestystä. Tämä ei ole se polku, jonka suurin osa valitsee. Suuren yleisön polun valitseminen ei ole huono asia mikäli se on polku, jota haluaa oikeasti kulkea. Kirja ei ole tätä polkua vaan omien pelisääntöjen luontia ja niiden toteuttamista varten. Mikäli hommat menevät putkeen, kannattaa ne jättää ennalleen. Sitä mikä ei ole rikki, ei pidä korjata. Pienessä parantamisessa ei ole järkeä, koska panos-tuotos-suhde ei kasva riittävästi.
Eri sääntöjen noudatttaminen on järkevää ,kun asiat eivät mene halutusti. Meillä kaikilla on vahvuusalueemme ja etumme joissakin töissä. Emme usein käytä niitä tarpeeksi hyväksemme. Niitä hyödyntämällä emme vain paranna omaa elämänlaatuamme vaan ympäristömme hyötyy samalla. Ongelmiin on monia ratkaisuja. Useimmin käytetyt eivät ole aina parhaita vaan lähes aina keskinkertaisuuksilta matkittuja. Niitä hyödyntämällä tulokset ovat parhaimmillaankin keskinkertaisia. Tämä voi tarkoittaa enemmän työtä, mutta omaa ajattelua hyödyntämällä tulee parempia tuloksia kuin yleisesti hyväksyttyjä tapoja hyödyntämällä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti