tiistai 25. elokuuta 2015

Vähemmän on Enemmän kirja osa 2/XX

1 Vähemmän on enemmän käsitteenä

 

1.1 Vähemmän on Enemmän periaatteen historiasta

 

Valehtelisin, jos väittäisin keksineeni tämän kaiken itse ennen muita. Tosiasia on se, että samat asiat ovat päteneet kautta historian. Ensimmäisenä asian pioneerina voidaan pitää italialaista Vilfredo Paretoa, joka huomasi asioita tutkiessaan, että 20 prosenttia italialaisista omisti 80 prosenttia maasta. Pareton 20/80-periaate toimi myös monissa muissa asioissa. Tarkka suhdeluku ei ole olennaisin asia vaan se on pienen määrän hallitsevuus verrattuna valtaosaan. Suhdeluku ei Pareton huomioiden mukaan koskenut vain Italiaa vaan muita maita eri aikakausina. Pareton jälkeen Harwardin professoori George K. Zipf löysi saman ilmiön seuraavaksi. Hänen versionsa siitä oli, että pieni osa kaikista resursseista järjesti itsensä niin, että 20-30 prosenttia resursseista vastasi 70-80 prosenttia tuloksista.


Zipf:n jälkeen laatuvallankumouksen takana ollut amerikkalaisinsinööri Joseph Juran käytti periaatetta niin, että suurin osa laatuvirheistä syntyi pienestä osasta lähteitä. Myös Juran käytti suhdelukua 20/80 joka ei ollut täysin tarkka vaan vähän sinne päin. Yhdysvalloissa ei oltu asiasta kiinnostuneita, joten Juran lähti Japaniin, missä hänet otettiin vakavasti.Tämä on yksi syy siihen miksi japanilaiset saivat vauhtia teollisuuteensa. Kolme mainitsemaani herraa olivat asian pioneereja. He olivat asian tiimoilta ne tunnetuimmat, vaikka muitakin henkilöitä löytyy periaatteen hyödyntäjistä.

 

1.2 Vähemmän on Enemmän filosofia lähtöpisteenä

Vähemmän on enemmän ei ole vain tapa saada tehtyä tehokkaammin rahaa eläköitymiseen tai käyttää aikaansa paremmin. Se on kokonaisvaltainen filosofia, joka tuottaa hyvinvointia. Tämä johtuu pitkälti siitä ettei ihmisen elämä kulje eteenpäin tasaisesti vaan sekä huonot että hyvät tapahtumat kasaantuvat tiettyihin ajanjaksoihin. Tietyt tapahtuman vaikuttavat enemmän kuin toiset. Käytännössä näiden suhde on epätasapainossa. Ihmiset ovat onnellisimmillaan vähän aikaa elämästään. Tämä pätee myös onnettomuuteen. Onnellisimpia aikoja on mahdollista lisätä ajattelemalla omaa elämäänsä ja yrittämällä tunnistaa onnelliset hetket. Tunnistamisen jälkeen pitää miettiä miten saada lisättyä onnellisia hetkiä.


Monet asiat, joita ihmiset tekevät joko myötätunnosta tai tottumuksesta aiheuttavat pahoinvoinnin kasaantumista. Toiset asiat ovat monille tärkeitä ja tuottavat maksimaalista hyötyä. Näitä asioita ei voi yksilöidä vaan jokaisen on määriteltävä ne itse. Monille, väärän työn tekeminen velvollisuudesta yhteiskuntaa, vanhempiaan tai perhettään kohtaan voi johtaa hetkiin, jolloin kaikki menee penkin alle. Työnteon määrä ei myöskään ole suoraan verrannollinen tuloksiin. Ihminen on tuottavimmillaan lyhyemmän ajan kuin mitä työpaikalla kuluu. Silloinkin on parempi tehdä vähemmän asioita samaan aikaan tuottavuuden laskiessa keskittymällä liian moneen tehtävään.
Ihmissuhteet
Toisten vaikutus omaan hyvinvointiin vaihtelee. Kaikkia ystävyyssuhteita ei kannata ylläpitää. Suhteet voivat olla vain yksisuuntaisia. Silloin vain toinen ihminen saa hyvinvointia ja toinen kärsii. Jokaisen kannattaa miettiä omalta kohdaltaan mikä on parasta itselleen, tehdä siitä johtopäätökset ja toimia niiden mukaan. Tätä voi miettiä myös toisen kannalta ja ajatella onko itse suhteen riippakivi. On parempi keskittyä vähempiin ja syvällisempiin suhteisiin kuin useampiin ja pinnallisiin. Sinä olet mitä suurimmissa määrin ihmissuhteittesi summa. Muutamalla läheisimmällä ihmiselläsi on suuret vaikutukset elämääsi.


Materia

Tavaroiden määrä on nykyihmisillä järjetön. Monet meistä ostavat paljon sellaisia tavaroita, joita eivät tarvitse. Olen laskeskellut omistavani satoja ei tavaroita. En ole mielestäni kovin hanakka ostaja mikäli vertaan itseäni muihin. Harvat tavaroista ovat sellaisia, joita ihmiset tarvitsevat. Suurinta osaa tavaroista ei käytetä montaa kertaa. Vähemmän on enemmän ajattelu tarkoittaa sitä, että on turha ostaa kahdet viidenkymmenen euron kengät, kun voi ostaa niiden sijaan yhdet hyvälaatuiset sadalla eurolla. Kalliimmat kengät kestävät todennäköisesti pidempään ja ovat mukavammat jalassa kuin halvemmat. 


Raha

Raha-asiat ovat olennainen osa vähemmän on enemmän filosofiaa ja niiden korostuminen on nykypäivää. Niissäkin laatu on olennaisempi asia kuin määrä. Sijoituskohteiden määrä ei ole suoraan verrannollinen tuottoon. Nykyaikainen portfolioteoria, ja tehokkaiden markkinoiden teoria, joita taloustieteilijät käyttävät väittävät näin olevan sijoitusten sisältämiin riskeihin verrattuna. Kylmä fakta on se, että pieni osa sijoituskohteista saa aikaan suurimmat tuotot. On mahdotonta tietää etukäteen mitkä kohteet ovat kyseessä, mutta pitämällä päätösten määrä pienenä, on mahdollisuus parempiin tuottoihin. Monet tutkimukset todistavat useamman sijoituspäätöksen pienentävän tuottoja mm. verojen ja kaupankäyntikulujen vuoksi.


Itsekkyys/onnellisuus

Filosofia ajaa myös itsekkyyden asiaa, mutta mikään ei ole täydellistä. Asian puolustukseks on sanottava se, että mikäli suuri osa ihmisistä tekisi asioita, jotka tuntee mielekkäämmiksi niin maailma olisi erilainen, mtutta myös parempi paikka. Yksilöt voisivat tällöin kollektiivisesti paremmin.Nykyaikana yleinen pahoinvointi on lisääntymään päin ja ilman toisenlaista kehitystä se tulee näkymään laajana kriisinä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti