sunnuntai 1. helmikuuta 2015

Tammikuu2015 Cash +20€ Salkku +11.1%

Odotin enemmän plussaa kuin mitä loppujen lopuksi tuli. Ei siis voi olla hirveän tyytyväinen. Menopuolella ei ollut yllätyksiä ja onnistuin kuluttamaan jopa joitakin kymppejä vähemmän rahaa kuin mitä odotin. Kaiken kaikkiaan oli suhteellisen odotettu kuukausi eikä mitään suurempia yllätyksiä tullut. Ehkä sijoitussalkun suurempi kasvu oli yllätys, mutta sekin tuppaa menemään normaalien vaihteluiden piikkiin enemmän tai vähemmän.

Tulot jäivät noin satasen vajaiksi. En tiedä tuliko minulle joku ajatusvirhe vai mistä syystä näin kävi. En nimittäin ainakaan juuri tällä hetkellä löydä selkeää syytä siihen. Voi tietysti olla, että pienistä puroista on kasvanut hieman isompi virta. Helmikuun tulojen odotan olevan tammikuun luokkaa. Saa nähdä miten todellisuudessa käy. Helmikuun menojen ollessa pienemmät pitäisi minun päästä paremmin plussalle tällä kertaa. Toivottavasti myös etukäteisarviot pitävät paikkansa. Helmikuussa on tarkoitus pitää viikko lomaa, joten se vähentää hieman tuloja. Oma arvioni helmikuulle on noin 150€ plussaa.

Sijoituksista ei ole paljoa sanottavaa, koska omat salkkuosakkeeni eivät ole vielä julkaisseet tilinpäätöstietojaan viime vuodelta. Outotecilta ja PKC Groupilta odotan molemmilta parempia tulevaa vuotta kuin mitä edellinen oli. Silti molempia kohtaan on pakko suhtautua varauksella, koska en odota tältä vuodelta ainakaan liikevaihdon kasvua. Sen sijaan odotan kyllä parempaa kannattavuutta. Outotecin kohdalla se on vähimmäisvaatimus, mutta PKC on monimutkaisempi tapaus, koska se on edellisenä vuonna sentään ollut mitä todennäköisimmin selkeästi voitollinen. Kehittyvien markkinoiden ETF:t nousivat tammikuussa yllättävänkin paljon, mutta syy siihen on se, että Shanghain pörssi on avautumassa vihdoinkin myös ulkomaisille sijoittajille. Vielä kaupankäynti on aika lailla rajoitettua, joten kokonaan pörssiä ei ole avattu. Uskon pääoman jatkossakin virtaavan ainakin jonkin aikaa nimenomaan juuri Shanghain pörssiin, joten en ole yllättynyt mikäli lähikuukaudet myös lisäisivät kehittyvien markkinoiden ETF:ien nousua. Pitkän aikavälin kehitys onkin jo enemmän kysymysmerkki. Mitä tulee tammikuussa jo julkaistuihin tilinpäätöstietoihin niin mielestäni on selvää, että osakkeet ovat kalliita eikä nykyhinnoilla voi juuri löytää kovin montaa edullista sijoituskohdetta ainakaan Helsingin pörssistä. Parempi siis keskittyä käteisen keräämiseen parempia ostopaikkoja odotellessa.

Henkilökohtaisessa elämässäni ei tapahtunut suuria muutoksia. Tammikuun ehdoton kohokohta oli laivareissu vanhojen opiskelukavereideni kanssa. Heidän kanssaan tuli vietettyä ehkä elämän tähän asti parhaat vuodet. Toisaalta tämä reissu ehkä jotenkin paljasti sen karun tosiasian, että jotkin ennen tärkeämmät ihmissuhteet on tullut laiminlyötyä viime aikoina. En nyt tarkoita sitä, että pitäisi jatkuvasti olla muiden kanssa tekemisissä vaan, että edes välillä muistaisi kavereilta kysyä miten niillä menee. Tietysti tämä toimii molempiin suuntiin, mutta ei kyseessä niin suuri vaiva ole etteikö sitä itsekin voisi tehdä. Kysehän on lähinnä nautinnosta.

Ensimmäinen kirjani on nyt ollut myytävänä puolitoista kuukautta ja on todettava myynnin olleen vähäisempää kuin mitä itse olin odottanut. Siitä ei voi syyttää kuin itseään. En ole mitä ilmeisimmin onnistunut kommunikoimaan kirjan hyötyjä riittävän hyvin. Hinnoittelukin voi olla väärä. Toisaalta olen itse varma siitä, että kirjan hinta ei vastaa läheskään sen arvoa. Uskon kirjan kuitenkin myyvän pidemmällä aikavälillä enemmän. Kirjassa kerrotaan mm. tästä.

Kirjaprojektini tulevat jatkumaan vielä ainakin seuraavat vuodet ja yksi suuri syy siihen on se, että nämä projektit hyödyttävät minua oppimismielessä erittäin paljon. Tammikuussa sain suunnilleen valmiiksi uuden kirjani rakenteen, joten nyt voi lähinnä keskittyä kirjoittamiseen. Tällä hetkellä näyttää siltä, että rahasta kertova kirjani valmistuu loppuvuodesta. Kirjan pituus tulee olemaan varmaan 200-250 sivua. Koelukijoita uuteen kirjaan alan etsiä varmaan helmikuun puolivälissä. Tällä kertaa tulen tekemään asiat hieman eri tavalla ja annan koelukijoille mahdollisuuden lukea koko tekstin yksittäisten kappaleiden sijaan, mutta tästä asiasta lisää hieman myöhemmin.
Bloggaamista jatkan suunnilleen samalla tahdilla eli keskimäärin kerran tai kaksi viikossa. Enempään ei tällä hetkellä riitä rahkeet.

Näillä mennään mitä on juuri nyt.

Hyvää alkavaa viikkoa!

-TT

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti