maanantai 15. joulukuuta 2014

Välistävetäjät häviävät

Olemme uuden ajan alussa. Seuraavien vuosien/vuosikymmenien aikana tulemme näkemään kuinka ns. välistävetäjät tulevat häviämään toimitusketjuista. Näitä välistävetäjiä ovat mm. maahantuojat, keskusliikkeet, kirjojen kustantajat ja levy-yhtiöt. Olemme kuitenkin vasta pikkuhiljaa siirtymässä keskosvaiheesta eteenpäin. Tulevaisuudessa kuka tahansa voi myydä kenelle tahansa mitä tahansa ilman montaa välikättä. Kaiken tämän mahdollistavat uudet tekniikat, joiden kehittämisessä olemme vasta alussa.

Joitakin esimerkkejä tästä on jo nähtävissä: Youtube, Stockmannin romahdus, Uber ja monet muut. Kaikkia näitä kolmea edellämainittua yhdistää se tekijä, että välikädet ovat vähentyneet. Tämä on vasta jäävuoren huippu. Ilmeisesti vasta nykytekniikalla aletaan pikkuhiljaa päästä tilanteeseen, jossa välikäsien määrä alkaa radikaalisti pienenemään. Tämä kehitys ei koske pelkästään kulutustuotteita vaan myös palveluita. Varsinkin palveluiden kehittäminen on vasta pääsemässä vauhtiin. Välikäsien väheneminen tulee johtamaan myös siihen, että tavaroita ja palveluita voi alkaa myymään halvemmalla ja joissain tapauksissa myös paremmilla marginaaleilla. Kapeampien tuotesegmenttien kannattavuus tulee myös paranemaan ja asiakkaiden yksilöllisten tarpeiden huomioonottaminen tulee helpottumaan. Tuotteita pystytään räätälöimään paremmin jokaiselle asiakkaalle erikseen.

Suomi on jäänyt jo osittain jalkoihin tässä kehityksessä ja tulee mitä todennäköisimmin jäämään vielä kehityksessä jälkeen. Yksi syy on ihmisten asenteissa, mutta ne alkavat kyllä pikkuhiljaa muuttumaan kehityksen mennessä eteenpäin. Tavallisten ihmisten asenteita tähän muutokseen en pidä ongelmana, koska suurin osa ihmisistä varmasti haluaa saada parempaa ja yksilöllisempää palvelua halvemmilla hinnoilla. Sen sijaan säätely, lainsäädännön jäykkyys ja omista asemistaan entistä tiukemmin pitävät oligopolit/monopolit tulevat olemaan suurimpina tulppina kehityksen tiellä. Edellämainitut asiat tulevat pystyvät tosin ainoastaan hidastamaan tulevaa kehitystä, koska markkinatalouden lait tulevat ennen pitkää koskemaan myös Suomea. Sääntelykoneisto tulee ennemmin tai myöhemmin taipumaan, koska sen rahavirrat alkavat ehtyä entistä pahemmin ihmisten ostaessa kulutustuotteensa yhä enenemissä määrin ulkomailta mikäli kehitys tällaisena jatkuu. Verotulot tulevat pienenemään tämän kehityksen vuoksi. Isot keskusliikkeet kuten s-ryhmä ja kesko joutuvat myös antautumaan tämän kehityksen edessä. Ne eivät yksinkertaisesti ole riittävän ketteriä pärjätäkseen.

Yksittäisille ihmisille tämä kehitys tarjoaa erityisiä mahdollisuuksia. Niin sanotut portinvartijat, kun eivät monissa asioissa pääse enää valitsemaan markkinoille tulevia tuotteita. Tästä ehkä parhaat esimerkit ovat luovan alan tekijät. Kuka tahansa voi nykypäivänä laittaa myyntiin tai markkinoida omaa osaamistaan ilman portinvartijoiden lupaa ja ilman suuria kustannuksia. Youtubessa, Facebookissa tai Twitterissa voi markkinoida mm. musiikkiaan tai muuta omaa osaamistaan. Nettikaupan perustaminen tai ylläpitäminen ei maksa juuri mitään ja rahoitusta voi hankkia joukkorahoituksella tarpeen vaatiessa. Tällöin suuri yleisö itse päättää kuka on hyvä ja kuka ei. Välikädet keräävät tällöin paljon pienemmän osan tuotoksista. Haittapuolena on kilpailun koveneminen.

Henkilökohtainen esimerkkini on kirjan julkaiseminen. Amazonin omistamassa CreateSpacessa voi kuka tahansa käyttää hyväkseen palvelua julkaistakseen kirjoja. Kirja painaminen tapahtuu täysin kysynnän mukaan eli varastointikustannukset ovat erittäin pienet. Myös kirjoihiin sidotut pääomat ovat käytännössä olemattomat lukuunottamatta mahdollisia markkinoinnista johtuvia kustannuksia. Kirjailijoille myös annetaan myynnistä paljon suurempi osa kuin mitä entiset portinvartijat eli kirjankustantajat ovat valmiita maksamaan. Jos suomalaiset kustantajat antavat kirjailijoille noin 10-15%:ia myynnistä niin Amazonin kautta tämä luku vaihtelee 40%:in ja 70%:in välillä. Tämä luku vaihtelee siksi, että Kindle-versiot eivät käytännössä maksa Amazonille juuri mitään ja silloin Amazonilla on varaa maksaa kirjailijallekin enemmän.

Tämä kehitys tulee tarjoamaan yksittäiselle ihmiselle paljon enemmän mahdolliisuuksia myydä omaa osaamistaan ja saada siitä suurimman osan itselleen. Lisäarvon tuottajat tulevat tienaamaan suurempia summia rahaa ja eriarvoistuminen tulee siinä samassa lisääntymään. Tämä ei tietystikään ole pelkästään hyvä asia. Se on kuitenkin hyväksyttävä. Erityisen pahasti tästä kehityksestä tulevat kärsimään ne ihmiset, jotka ovat näillä välikäsillä töissä. Heidän työpaikkansa tulevat lähtemään alta uusien ja tehokkaampien liiketoimintamallien vuoksi. Tätä kehitystä ei Suomessa mielestäni ymmärretä kuin harvassa yrityksessä ja nekin ovat lähinnä vasta aloittelevia yrityksiä. Tätä muutosta emme voi estää vaan meidän täytyy sopeutua siihen.

Mitäs mieltä te olette tästä kehityksestä? Onko se teidän mielestänne yhtä väistämätön kuin minusta?

Hyvää alkanutta viikkoa!

-TT

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti