tiistai 21. lokakuuta 2014

Mistä lisätuloja?

Joskus juttuaiheita voi saada jopa hakusanoista joilla blogia etsitään. Näinä tiukkoina taloudellisina aikoina lisätulot ovat monille se asia, josta pelastusta tiukkaan rahatilanteeseen etsitään. Olen joskus aiemminkin todennut etteivät lisätulot ole ratkaisu suurimmalle osalle rahapulasta kärsivistä ihmisistä, koska heidän ongelmansa ovat pikemminkin menopuolella. Monet rahapulasta kärsivistä ovat luoneet itselleen elämäntyyli-inflaation missä menot nousevat vähintään samaa vauhtia kuin tulotkin. Suomessa lisätulojen hankkiminen kärsii vielä kohoavista veroprosenteista, joten ne eivät senkään takia ole mikään ratkaisu ongelmaan.

Oma näkemykseni lisätuloista on se, että ne voivat parantaa ennen kaikkea elämisenlaatua ja hieman elintasoakin niille, joilla raha-asiat ovat jo ennestään kunnossa. Tämä on se lähtökohta, josta tässä kirjoituksessa lähden liikkeelle. Mainittakoon vielä sen verran, että aiheen rajaamiseksi on syytä keskittyä aktiivisiin tuloihin eli jätetään sijoitustulot ja muut vastaavat kokonaan väliin. Kotimaamme veropolitiikan progressiivisuuden vuoksi lisätuloista lähtee aina hieman suurempi osa suuremman veroprosentin myötä pois. Jokainen lisäeuro siis toisin sanoen vähentää lisätöistä saatuja hyötyjä. Tästä poikkeuksena ne henkilöt, jotka voivat laskuttaa osakeyhtiön kautta lisätulojaan ja joiden veroprosentti on suurempi kuin yhteisövero. Tämäkin hyöty menee käytännössä siinä vaiheessa, kun oman osakeyrityksen kautta alkaa tienaamaan yli 7500€:a joka on käsittääkseni raja, jolloin joutuu hankkimaan itselleen vakuutuksen ja maksamaan eläkemaksuja. Ainakin P.ohatta/ on tehnyt tällaisen ratkaisun lisätulojensa suhteen. En ole vielä sen tarkemmin perehtynyt asiaan, joten edellämainitussa pohdinnassa voi esiintyä asiavirheitä. Mikäli asia kiinnostaa tarkemmin niin menkää lukemaan hänen blogiaan.

Koska me hyödymme lisätuloistamme vähemmän sitä mukaa kuin ne lisääntyvät, on meidän keskityttävä hankkimaan tuloja ainoastaan niistä asioista, joista pidämme. Minusta lisätulojen hankinta valuu muuten lähinnä hukkaan tässä maassa. Toinen syy tähän on se, että ilman intohimoa johonkin asiaan on vaikea jaksaa käyttää aikaansa riittävästi siihen, että lisätuloja alkaa syntyä. Joissakin poikkeustapauksissa lisätuloja voi alkaa tippua heti, mutta ne ovat yleensä tapauksia joissa kilpailu ei ole ihan niin kovaa kuin muissa vaihtoehdoissa. Edellämainituista esimerkkinä voisi olla taksin ajaminen. Sitä voi tehdä myös sivutoimisesti ja taksikurssin läpäisemisen jälkeen sinulla on rajoitettu määrä kilpailijoita. Tämän lisäksi on tietysti tuhkimotarinoita, jotka ovat äärimmäisen harvinaisia. Näitä ovat mm. Youtube-julkkikset ja jotkin television talenttikisojen voittajat. Heitä ei tosiaan ole monia ja he joutuvat kilpailemaan satoja tai tuhansia ihmisiä vastaan. Pelkkä lahjakkuuskaan ei näissä tapauksissa vielä välttämättä riitä.

Lisätulojen lähteitä on syytä etsiä niistä asioista, joita rakastaa ja joihin on palava intohimo. Monilla on harrastuksia, joista tykkää enemmän kuin ansiotyöstään. Mikäli näin ei ole niin silloin on syytä olla onnellinen siitä asiasta ja nauttia työstään. Tämä ei estä hankkimasta lisätuloja jostakin toisesta intohimon kohteestaan. Mikäli on esimerkiksi kiinnostunut jostain urheilulajista niin voi miettiä voisiko siitä jollakin tavalla tienata rahaa. Esimerkkeinä voisi olla toimiminen valmentajana tai tuomarina. Vaikka näistä vaihtoehdoista ei välttämättä tienaa kovin paljon niin ne voivat nostaa elämisenlaatua, koska ihmiset saavat näistä hommista monesti elämyksiä. Tämä ei tietystikään koske kaikkia, joten kaikille kyseisiä tapoja tienata lisätuloja ei voi suositella. Lisäksi voi miettiä voisiko tehdä taidetta tai opettaa jotakin asiaa muille, jossa on erityisen hyvä. Muiden auttaminen on hyvä tapa tuottaa lisäarvoa ja sitä myötä hankkia lisätuloja. Se ei tietystikään ole helppoa ja vaatii todennäköisesti pitkän ajan ennen kuin on vakiinnuttanut asemansa lisäarvon tuottajana muille ihmisille.

Lisätulot eivät ole oikotie onneen, eivätkä ne ole ratkaisu myöskään rahaongelmiin suurimmalle osalle ihmisistä. Niiden hankkimisesta on syytä nauttia täysin rinnoin tai vaihtoehtoisesti keskittyä muihin asioihin vapaa-ajallaan. Lisätulojen hankkiminen vaatii monilta pitkäjänteistä työtä, johon ei innostus riitä ilman todellista intohimoa johonkin asiaan. Intohimon kohteet vaihtelevat ja jokaisen on syytä miettiä omiaan ja mahdollisuutta saada niistä lisätuloja. Kaikki intohimon kohteet eivät mahdollista lisätuloja, joten kannattaa harkita tapauskohtaisesti asioita.

Tässä minun näkemykseni lisätulojen hankinnasta, miten te lukijat olette omat mahdolliset lisätulonne järjestäneet?

-TT

4 kommenttia:

  1. Hyvää pohdintaa. Samansuuntaisesti mulla olis tarkoitus lisätienestejä hankkia jahka nyt saisin vain juttuja myytyä. Näinä talouden aikoina ei ole ihan helppoa kaupata mitään vähänkään arvokkaampaa. Intohimosta on kyllä apua asiassa jotta jaksaa oikean työn lisäksi harrastella jotain vakavammin niin että siitä ehkä joskus saisi ihan tulojakin.

    VastaaPoista
  2. Ensisijaisesti varmaan kannattaa miettiä muuta kuin rahaa, koska sitä alkaa tulla kyllä lisäarvon tuottamisen jälkeen. Motivaatio on tässä asiassa elintärkeä ja ilman sitä on äärimmäisen vaikea onnistua. Niin sanottua ylimääräistä aikaansa ei myöskään kannata tuhlata asioihin, jotka eivät kiinnosta.

    VastaaPoista
  3. Moi, hyvä kirjoitus. Yksi tärkeä elementti lisätuloissa on myös niiden skaalattavuus. Mikäli tulojen määrä on suorassa suhteessa siihen kuinka paljon aikaa käytät niiden hankkimiseksi, saattaa intohimostakin tulla herkästi pelkkää työtä. Henkilökohtaiset kiinnostukset ovat tärkeä lähtökohta. Mielestäni on kuitenkin mietittävä kuinka voi luoda tuloja niin, että yksi käytetty aikayksikkö voi tuoda kasvavan määrän tuloja. Esimerkiksi yksi tunti konsultointia tuo tietyn määrän tuloja, mutta esimerkiksi konsultin laatima kirja voi tuoda "rajattomasti" tuloja.

    VastaaPoista
  4. @2025. Olet oikeassa tuon skaalautuvuuden suhteen. Periaatteessa tuo kirja voisi olla hyvä esimerkki, mutta todellisuudessa äärimmäisen pieni prosentti tienaa kirjallaan isomman tuntipalkan. Varsinkin mikäli sen julkaisee kustantajan kautta, koska todellisuudessa kirjailija/kirjailijat saavat myynnistä noin 10%:ia ja loppu valuu kustantajalle. Tämä on yksi syy miksi julkaisen kirjani todennäköisesti yksin.

    VastaaPoista