tiistai 29. heinäkuuta 2014

Treidaus ei sovi sinulle

Treidaus on aktiviteetti joka sopii ehkä yhdelle tuhannesta ihmisestä. He ovat erityistapauksia joista minä tunnen henkilökohtaisesti yhden henkilön. Suurin osa liikaa kauppaa tekevistä hyödyttää lähinnä verottajaa ja muita pelureita. Pelureista suurin osa tekee pidemmällä aikavälillä tappiota ja joutuu lopettamaan varojen puutteessa koko homman. En ole tarkkaan tietoinen siitä kuinka paljon heistä joutuu jättämään leikin kesken, mutta pidemmällä aikavälillä arvioisin luvun olevan lähempänä sataa kuin viittäkymmentä prosenttia. Jotta ei menisi munkit ja pullat sekaisin niin tarkoitan tällä lähinnä niitä, jotka keskittyvät pelkästään treidaamiseen. Tämä asia on pakko erottaa, koska suuri osa sijoittajista on loppujen lopuksi treidaajia. Hyvin harvat keskittyvät sijoittamaan erittäin pitkällä tähtäimellä johonkin tiettyyn yritykseen.

Olen välimallin mies tällä hetkellä, mutta pyrin pitkän tähtäimen sijoituksiin

Itsekin kuulun tähän porukkaan tällä hetkellä vaikka haluaisin pystyä psyykkaamaan itseni toisenlaiseen sijoittamiseen. Pitkäikäisin sijoitukseni taitaa tällä hetkellä olla PKC jota olen omistanut noin kaksi ja puoli vuotta. Alkuperäisestäkin sijoituksesta minulla on jäljellä enää kolmasosa kaikista osakkeista, joten sekin sijoitus on pienentynyt. Toivottavasti tulevina vuosina pystyn keskittymään ensisijaisesti osakkeiden ostamiseen ja myyminen jää väliin. Uskoisin pikkuhiljaa kehittyväni tässä asiassa, mutta saa nähdä miten tulee käymään. Ihminen on valitettavasti tunteidensa "orja". Tämä tosiasia on pakko myöntää itsellensä, koska ilman sen hyväksymistä tulee varmasti hetkiä jolloin me otamme turpiimme vaarallisesti. Jos joku luulee olevansa poikkeus niin on lähes sadan prosentin varmuudella väärässä.

Psykopaateille ja ”tappajille” treidaaminen voi olla hyvä vaihtoehto

Jos sitten mietitään minkälainen ihminen pärjää hyvin treidaamisessa niin psykopaatit tulevat minulle ensimmäisinä mieleen. Tämä mielenterveydellinen häiriö tai millä nimellä sitä nyt sitten ikinä haluukaan kutsua ei tietystikään ole hyvä asia. Tällä palstalla käy mitä ilmeisimmin ainakin joskus lääkäreitä tai lääketieteen opiskelijoita, joten he varmaan tarvittaessa kertovat millä nimellä asiaa pitää kutsua. Jos sinä et ole psykopaatti niin hyvin lähellä sellaista sinun pitää olla mikäli pystyt tekemään rahaa tällä tavalla pidemmällä aikavälillä. Tämä siitä syystä, että mitä todennäköisimmin sinä joudut tappelemaan näitä ”tappajia” vastaan. He eivät varmasti tule antamaan sinulle minkäänlaista armoa mikäli sinulla menee huonosti. Nämä kaverit varmasti potkaisevat "maassa makaavaa" treidaria päähän mikäli paikka tulee.

Helsingin pörssin osakkeiden treidaaminen on suhteellisen hankalaa

Minä en tarkkaan tiedä näistä asioista, mutta ainakin Suomen pörssissä treidaaminen on aika hankalaa. Riittävän likviditeetin omaavia osakkeita ei ole paljoa. Muut välineet kuten warrantit ovat taas kulujen puolesta suhteellisen huonoja vaihtoehtoja. Niissä spreadit jotka vaikuttavat välineiden käytön järkevyyteen ovat monesti liian suuria ja sen seurauksena myös warranttikaupankäynti on välillä turhan hankalaa. Mitä olen kauppalehden keskustelupalstalta lukenut niin monesti näiden eri välineiden tarjoajat saattavat ”vetää” niin sanotusti piuhat poikki silloin, kun hinnoittelu on epäonnistunut. Tästä on tosin erittäin vaikea saada todisteita, joten tätä on syytä pitää enimmäkseen spekulaationa ainakin minun osaltani. Helsingin pörssissä kulut ovat liian suuret, joten sen takia kannattaa varmasti harkita muita vaihtoehtoja.

Pidemmällä aikavälillä lyhyempää kauppaa tekevä häviää myös verojen takia

Jos taas mietitään tavallista tunaria ja hänen hieman lyhyempää kaupankäyntiään niin verot näyttelevät suurempaa osaa siinä. Jos oletamme esimerkiksi verojen olevan keskimäärin 30% ja oletamme vuosituotoksi 10% niin mikäli myymme aina vuoden jälkeen osakkeemme kymmenen seuraavan vuoden aikana ja vertaamme siihen, että pidämme niitä koko kymmenvuotisen ja myymme sitten. Seuraavien kymmenen vuoden aikana treidaaja tienaa noin 97% verojen jälkeen ja kymmenen vuotta osakkeita säilyttänyt tienaa 111%:a. Mitä kauemmin tätä jatketaan sitä enemmän tässä toiminnassa tulee eroa. Tämä on täysin teoreettinen esimerkki, joten totuus ei koskaan ole ihan näin yksinkertainen. Tämä koskee myös ainoastaan verotusta, koska kaupankäyntikustannukset vaikuttavat myös tulokseen. Jos joku saa eri luvut kuin mitä minä sain niin voi laskea ihan vapaasti. Tässä esimerkissä ei nimittäin huomioitu osinkojen veroprosenttia joka muuttaa hieman lukuja. Esimerkin tarkoitus oli vain osoittaa ettei treidaaminen ole järkevää verojenkaan puolesta pidemmällä aikavälillä.

Tässä vähän argumentteja treidaamista vastaan. Otan vastaan mielelläni myös vastakkaisia mielipiteitä. En missään nimessä halua sanoa ettei kenenkään kannata treidata vaan ainoastaan poikkeustapausten. Lukija ei todennäköisesti kuulu heihin.

-TT

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti