maanantai 9. joulukuuta 2013

Rahasta

Monella on erilaisia mielipiteitä tuosta elämäämme hyvinkin vahvasti hallitsevasta asiasta ja silloin tällöin on tärkeää hieman miettiä mitä tämä sitten oikein itse kullekin tarkoittaa. Tähän asiaan ei ole ainutta oikeaa vastausta kuten ei moniin muihinkaan kysymyksiin. Tällä kertaa hieman allekirjoittaneen pohdintaa.

Raha on ehkä yksinkertaimmillaan vaihdon väline jonka arvo määräytyy joka kerta uudelleen kun sitä käytetään, vaikka aika monelle asialle onkin määritelty oma rahallinen vastineensa. Rahan arvo voi kuitenkin vaihdella paljon ja riippuen tilanteesta ja itse valuutasta voi yhden yksikön arvo olla melkein mitä tahansa. Tästä on lukuisia esimerkkejä ollut kautta historian, mutta ehkä rahan arvon äkkinäistä vaihtelua voi parhaiten selvittää täysin kuvitteellisen esimerkin kautta: Otetaan kolme kaverusta Pera, Reiska ja Make. He päättävät eräänä kauniina kesälomaviikkona lähteä mökille kauas sivistyksestä nauttimaan hieman napanderia ja kalastelemaan. Matkalle he ovat ottaneet ruoan lisäksi alkoholijuomia mm. muutaman pullon Jallua. Jokainen on ostanut sen määrän jonka on itselleen kuvitellut riittävän. Noin viikon kuluttua ollaankin siinä tilanteessa, että kostean viikon jälkeen Peralta onkin juomat loppu ja hirveä aamukohmelo päällä ja napanderia olisi pakko saada tärinöiden helpottamiseen. Lisäjuomien hakemiseen on pitkä matka ja kaikilla on niin hirveä olo ettei auton rattiin ole asiaa. Pera antaisi ihan mitä tahansa pienestä määrästä juomaa ja Reiskalla ja Makella on sitä vielä jäljellä. Tällöin alkaakin sitten hintaneuvottelu, koska Reiska ja Make ovat kapitalisteja jotka aikovat hyötyä Peran ongelmasta. Normaalisti, kun pullo Jallua on pitkäripasessa noin kympin niin Reiska ja Make aloittavatkin hintaneuvottelut sadan Euron maksusta pulloa vastaan Peran kanssa. Tällöin se sama kymppi ei riitä mihinkään ja silloin rahan arvo onkin yhtäkkiä huomattavan paljon pienempi kuin mitä mökille lähtiessä..

Tätä samaa periaatetta voikin sitten käyttää rahan arvon hahmottamiseen monissa muissakin asioissa. On kuitenkin huomattava, että raha ei ole kautta aikojen ollut ainut tapa suorittaa vaihdantaa ja esimerkiksi talkootyössä saatetaan vaihtaa palveluita keskenään tai jonkinlaisesta työsuorituksesta voi myös saada ruokaa ja juomaa palkakseen. On myös tärkeää muistaa, että rahalla on arvoa ainoastaan niin pitkään kuin ihmiset niin uskovat ja luottamuksen mennessä tähän vaihdannanvälineeseen siitä tulee arvotonta. Näin on käynyt lukuisia kertoja historiassa ja näin tulee käymään myös tulevaisuudessa. Tässä asiassa ei kannata mennä hirveän paljon muuten yksityiskohtaisuuksiin kuin todeta, että keskuspankit säätelevät rahojensa arvoa ottamalla sitä markkinoilta pois tai laittamalla sitä lisää markkinoille. Tällä hetkellä sitä lisätään ympäri maailmaa erilaisin tuloksin ja mitä suurempia määriä niin sitä vaikeammaksi asian hallinta menee. Mitä enemmän rahaa on liikkeessä sitä vähemmän sillä on sitten arvoa ihmisille.

Rahan arvo on monille aika henkilökohtainenkin asia ja minulle itselleni se merkitsee tiettyjen perustarpeiden täyttämistä elämässäni. Perustarpeetkin voivat joillakin ihmisillä vaihdella, mutta itselleni ne tarkoittavat riittävää määrää ravintoa niin kiinteää kuin nestemäistäkin, kattoa pään päällä, puhtaita kalsareita, jne. Tämän lisäksi sillä on toinenkin funktio joka on kuitenkin ainakin omasta mielestäni toissijainen, mutta voin toki olla myös hakoteillä itseni kanssa. Tämä toissijainen funktio on erityisesti sijoittamisessa pelattava rahapeli jossa kilpailijoita on erittäin paljon ja he käyttävät monesti erittäin paljon aikaa siihen. Tämän rahapelin pelaamisessa tavoitteeni ei ole piestä kaikkia markkinoilla toijoita vaan ainoastaan pitkällä aikavälillä piestä markkinat keskimäärin mielellään kohtuullisella marginaalilla. Myönnän ettei tämä lähtöasetelmä ole välttämättä kovin terve, mutta olen ollut koko elämäni ajan luonteeltani kilpailija eikä ihmisen ole kovin helppo muuttaa omaa sisintään enkä edes koe sille olevan tarvetta niin kauan kun en ota lainaa kyseisen touhun rahoittamiseen.

Vaikka itselläni on suhteellisen pragmaattinen suhde rahaan niin se voi myös vaihdella. Jotkin ihmiset pitävät rahaa sen takia erittäin tärkeänä, että voivat ostaa itselleen hienot asunnot ja autot ja nauttia niin sanotusta ”luksuselämästä”. Tämä lähestymistapa on mielestäni oikea siinä missä joku toinenkin. Itselleni nämä asiat taas eivät merkitse oikeastaan yhtään mitään. Monilla ihmisillä on kuitenkin rikkaista sellainen mielipide, että he ovat kaikki mulkkuja ja minulle tällainen yleistämistyyppinen lähestymistapa on vieras tässäkin asiassa. Mielestäni jokainen pitää ottaa omana itsenään, mutta mulkun rikkaasta tekee vasta se, että pitää itseään parempana kuin köyhiä ja homma toimii tietysti toiseenkin suuntaan. On myös muistettava ettei rahalla ole tunteita eikä sen arvo ole kuitenkaan niin suuri kuin mitä voisi kuvitella. Pelkkä käteisen kerääminen tekee ihmisestä kuitenkin persaukisen heti sinä päivänä kun ihmiset päättävät ettei rahalla ole arvoa. Sen takia rahan muuttaminen jonkinlaiseksi tuottavaksi omaisuudeksi on tärkeää, vaikka tarkoitus ei automaattisesti olisikaan tehdä lisää rahaa.

Tässä vähän pohdintoja näin alkuviikolle. Mikä on oma suhtautumisesi rahaan? Kuinka paljon on riittävästi ja mihin sitä tarvitset?

-TT

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti