perjantai 1. marraskuuta 2013

Lokakuu2013 Cash +275€ salkku -0.9% yhteensä 11180€

Eteenpäin on taas menty hieman. Ei tuota käteismäärän kasvatusta voi pitää mitenkään erityisen isona saavutuksena, mutta parempaan päin olen kuitenkin menossa. Lähestulkoon koko ensimmäisen viikon olin toipumassa nenäleikkauksesta. Hieman paremmin olisi siis voinut mennä. Osakkeiden suhteen tulikin sitten hieman lunta tupaan. Olen enemmän huolissani yritysten tuloskehityksistä kuin itse pörssikursseista, mutta siitä lisää myöhemmin.

Menojen suhteen lokakuu oli harvinaisen ”tylsä”. Tämä tarkoittaa sitä ettei niissä ollut juurikaan mitään yllätyksiä mikä on tietysti vain hyvä asia. Ennustettavuus menojen budjetoinnissa on pelkkää plussaa. Marraskuussa on varmaan hieman suuremmat menot kuin lokakuussa, mutta se jääköön nähtäväksi. Oma arvioni on noin 100€ mikä johtuu monista eri seikoista. Yksi niistä on bussilipun ostaminen loppuvuodelle. Toinen on joka toinen kuukausi maksettava lasku puhelimesta ja mokkulasta joka on kolmenkympin paikkeilla.

Tuloja lokakuussa oli ennakoitua satasen verran enemmän kuin mitä odottelin. Olisin voinut ehkä panostaa niiden hankkimiseen hieman enemmän, mutta ehkä rauhallisempi paluu arkeen oli ihan viisas veto nenäleikkauksen jälkimainingeissa. Marraskuulle ennustelen aika lailla samoja tuloja kuin lokakuullekin eli oma arvioni yli/alijäämästä on noin 200€:a. Se taitaa olla aika tämän loppuvuoden virsi, mutta katsotaan mitä joulukuu tuo vielä tullessaan.

Sijoituksistani on pakko heti alkuun mainita Outotecin ostaminen viimeisenä päivänä ja hyvin monet ovat siitä tekemääni analyysia myös lukeneet, joten ei siitä ehkä voi muuta sanoa kuin, että turvamarginaalikin mukaanluettuna hinta oli oman lasketun arvon eli toisin sanoen oli aika ostaa. Tiedän pörssikurssin laskeneen tulosvaroituksen jälkeen, mutta omien arvioideni mukaan olinkin laskenut tuloksen tippuvan lähivuosina. Mitä ilmeisimmin tänä vuonna tulee vielä tosi hyvä tulos, mutta ensi vuosi onkin täysin eri asia. En kuitenkaan hypännyt mukaan vielä koko kassalla, joten paukkuja uusiin ostoihinkin on jäljellä mikäli tulee sopiva tilanne. Todennäköisesti on parempi odottaa noin puoli vuotta ennen kuin niitä alkaa tekemään. Saa nähdä mihin suuntaan mennään lyhyellä aikavälillä. Odotan laskusuuntaa vielä joksikin aikaa. Toinen uusi ostoni oli kehittyvien markkinoiden DBX1-ETF jota ostan Nordnetin kuukausisäästämisen kautta. Siihen sijoitan niin vähän kerralla, että kannattaa odottaa ainakin vuosi ennen kuin rupee edes miettimään sen sijoituksen kehitystä.

Mitä taas tulee aikaisempiin sijoituksiin eli PKC:hen ja Fortumiin on niissä joitakin huolenaiheita kuten huonot osavuosikatsaukset kolmannella kvartaalilla. PKC:n osake on mielestäni tällä hetkellä selkeästi yliarvostettu ja sen tulevasta liiketoiminnasta Kiinassa odotetaan rahasampoa. Nämä odotukset ovat mielestäni yliarvostettuja ja hämäävät sijoittajia keskittämään mielenkiintonsa tulevaisuuteen, vaikka yrityksen kannattavuuskehitys on ainoastaan välttävää tällä hetkellä. Juuri tällä hetkellä sijoitukseni PKC:hen alkaa olla sen verran pieni ettei toimenpiteitä kannata harkita varsinkaan, kun uusi myynti tänä vuonna tappaisi 150€:n verosäästöt. Toisin sanoen vaihtoehtoiskustannus loppujen osakkeiden myymiselle olisi liian suuri. Ensi vuoden alussa onkin sitten taas uuden pohdinnan aika. PKC keräsi tosiaan viime kvartaalilla noin 145 miljoonaa rahaa kassaansa osakeannilla ja bondien myynnillä. Hyvin monet odottavat nyt suuria yritysostoja, mutta kuten osavuosikatsausta ennen arvelinkin meni tästä rahasta hyvin suuri osa erään lainan maksamiseen. Katsomalla osavuosikatsausta on nähtävissä lainojen lyhennyksen olleen himpun vaille 80 miljoonaa mikä on vajaa 60% kerätystä rahasummasta. Tämä kannattaa ottaa huomioon, kun miettii PKC:n mahdollisia yritysostoja.

Fortumin osari oli myös pettymys ja etenkin Venäjän osalta. Varsinkin epäilys siitä ettei se tuotakaan tulevaisuudessa ennakoitua puolta miljardia vuodessa on omistajille suhteellisen v-mainen uutinen. Hyvä uutinen on sen sijaan toimitusjohtaja Kuulan palaaminen sairaslomalta marraskuussa siis mikäli loppujen lopuksi toteutuu. Lähitulevaisuuden mielenkiintoisin asia Fortumin suhteen on sähköverkkotoimintojen mahdollinen myyminen ja siitä mahdollisesti saatavien käteisvarojen käyttö. Mikäli rahat menevät investointeihin pidän sitä hyvänä asiana, mutta mikäli niistä iso osa menee valtiomme pohjattomaan kirstuun on se sijoittajille erittäin huono uutinen pidemmällä tähtäimellä. Mikäli niin käy lähtee koko pulju salkusta kyllä jossain vaiheessa. Asioiden tarkempi pohtiminen kannattaa kuitenkin suorittaa vasta silloin kun tiedetään asiasta tarkemmin. Spekulointi kun ei johda kuin päänsärkyyn. Jätän tällä kertaa arviot markkinoiden liikkeistä väliin, mutta totean saman virren kuin aiemminkin eli sen etteivät arvostustasot ole suurimmalla osalla laatuyrityksistä kohdallaan. Rahanpainaminen jatkuu vielä pitkään näillä näkymin ja se tukee osakekursseja lyhyellä aikavälillä. Alla Salkun allokaatio tällä hetkellä:Henkilökohtaisesta elämästä voi ehkä mainita sen verran, että lokakuussa kokeilin uutta asiaa ja menin kokkauskurssille. Ne ovat siitä pahoja, että niihin voi jäädä koukkuun. Niistä sen verran lyhyesti, että yllätys yllätys niillä parasta on syöminen :D Marraskuussa menee vielä yksi ilta tähän hommaan. Varmaan jatkan kokkauskursseilla käymistä keväällä, mutta se jääköön nähtäväksi. Muuten ei henkilökohtaisessa elämässä tapahtunut mitään tavallisesta poikkeavaa, joten ei siitä sen enempää. Blogi jatkaa nykyisellä ilmestymistahdilla todennäköisesti vielä ainakin marraskuun, joten yrittäkää olla kärsivällisiä sen suhteen.

Hyvää viikonloppua!

-TT

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti