torstai 22. elokuuta 2013

Kun on rahaa ei ole aikaa ja kun on aikaa niin ei ole rahaa

Tämä suurimmalle osalle varmasti hyvin tuttu ongelma saattaa olla mielessä useammalla meistä hyvin usein. Onko kyseessä todellinen vitsaus vai olemmeko me vain sittenkin enemmän ympäristömme muokkaamia uhreja jotka eivät ole ikinä ajatelleet molempien saamisen olevan mahdollista? Tunnustettakoon heti tähän hätään, että juuri tällä hetkellä minulla on aikaa varmasti riittävästi, mutta rahaa voisi tulla selkeästi enemmänkin. Tässä blogissahan olen tähän dilemmaan tavallaan yrittänyt vastausta löytää.

Paras tapa päästä otsikossa mainittuun tilanteeseen on nostaa suhteellista palkkaansa. Käytännössä työhän on enemmän tai vähemmän oman aikansa ja osaamisensa myymistä sen maksajalle. Mikäli työnantaja tai asiakas saa siitä enemmän hyötyä kuin siitä maksaa niin silloin joku hyötyy siitä. Aina ei näin tietystikään ole vaan se kuuluisa lisäarvo hukkuu jonnekin ja selkeästi pidemmällä tähtäimellä kyseinen homma tulee jossain vaiheessa loppumaan. Hyvin usein on kuitenkin kyse oman työn aliarvostamisesta ja silloin hyödyn kerää joku muu. Paras ratkaisu otsikossa mainittuun ongelmaan on tuottaa lisäarvoa niin paljon muille, että voi ITSE valita milloin tekee töitä ja minkä verran. Periaatteessa homma on hyvin yksinkertainen, mutta eihän se sitä tietenkään ole. Valitakseen hommansa on pakko olla niin jumalattoman hyvä siinä mitä tekee ettei tarvitse kovin paljon työskennellä. Tämä taas vaatii harjoittelemista, koska ainoastaan olematon määrä ihmisiä syntyy niin lahjakkaaksi ettei hirveää määrää töitä tarvita. Etätyöt ovat myös yksi hyvä tapa saada lisättyä omaa vapaa-aikaansa. Ne voivat säästää aikaa kahdella eri tavalla ja ensimmäinen ja se todennäköisesti vähäisempi on työmatkan lyheneminen. Se parempi on työtehokkuuden nostaminen paljon korkeammaksi ja sitä myötä töihin kuluvan ajan väheneminen. Häiriötekijöiden väheneminen tätä kautta saattaa myös johtaa automaattiseen työtehon nousuun.

Yksi mahdollisuus on tietysti keksiä tai luoda jotain sellaista jota kukaan ei ole aikaisemmin tehnyt. Sen jälkeen voi kaiken mennessä kohdalleen vain nauttia työnsä tuloksista ja rahaa juoksee tilille tekemättä mitään. Tämäkään ei riitä mikäli joku tai jotkut eivät ole valmiita tästä tuotoksesta maksamaan. Näitäkään neroja olivat he sitten luovia tai muuten osaavia ei ole kovin paljoa. Todennäköisesti on pakko myös osata myydä omat tuotoksensa riittävän kovalla hinnalla tai sitten kyseessä on vain yksinkertaisesti ylivoimaisen hyödyllinen keksintö tai palvelu ostajalleen. Raha on tietysti mahdollista laittaa työskentelemään puolestaan, mutta sekään ei tietysti takaa mitään. Se on kuitenkin yksi vaatimus mikäli ei halua työskennellä enää ollenkaan.

Monet ”työläiset” valittavat ajan olevan koko ajan kortilla, mutta mikäli he alkaisivat tarkastelemaan kuinka he sitä käyttävät esimerkiksi iltaisin huomaisivat he nopeasti ettei tämä pidä paikkaansa. Ymmärrän tietysti ettei kukaan ”kiireinen” tätä väittämää kovin helpolla niele. Periaatteessa kuitenkin jo muutamat yksinkertaiset toimenpiteet vähentävät ajanhukkaamista reilusti. Näistä ehkä suurimmalle osalle helpoin asia olisi yksinkertaisesti vähentää telkkarin luomaa kiirettä huomattavasti. Hyvin monilla tämä pölhöpurkki on pari tuntia illalla auki, kun sieltä löytyy aina jotain katsottavaa tai vaikka ei löytyisikään niin se on silti auki taustalla. Tästä seuraa sen verran taustahälyä mikä vaikuttaa ihmisen aivoihin, vaikka sitä ei tuijottaisikaan koko aikaa. Tämä häly sitten itseasiassa vaikuttaa keskittymiskykyyn ja aiheuttaa kiireentuntua. Ihmisellä ei ole kovin hyvää kykyä keskittyä moneen asiaan samalla kertaa ja silloin tekeminen yksinkertaisesti radikaalisti hidastuu. Pelkkä television pitäminen suljettuna arki-iltaisin riittää radikaaliin kiireen vähentämiseen. Tätä voi jokainen kokeilla kotonaan. Muita riippakiviä on mm. turhien lehtien lukeminen. Tällöin on sitten hyvin paljon mahdollista keskittyä niihin asioihin joista tuppaa olemaan itselle hyötyä ja iloa. Ne voi olla ihan mitä vaan pitsinnypläyksestä paritanssiin. Nämä säästetyt vapaa-ajan tunnit on myös mahdollista käyttää itsensä kehittämiseen ja ne parantavat mahdollisuuksia saada sitä ammattitaitoa joka mahdollistaa korkean tuoton investoimalleen ajalle.

Yksi asia mikä on pakko mainita on se ettei tämä ylimääräinen käytettävissä oleva aika tuo suoralta kädeltä onnea vaan siitä voi myös muodostua riippakivi jonka seurauksena ei tiedä mitä sillä tekisi. On siis hyvä olla suunnitelma tämän ylimääräisen ajan hyödyntämiseen jo etukäteen. Tästä voin pitää itseäni ainakin jonkinlaisena esimerkkinä, koska varsinkin nyt kesäaikana telkkarin ja yleensäkin netin käyttö telkkariohjelmien suhteen oli varsinkin elokuun alussa harvinaista. Viikon jälkeen aloin huomata kuinka hukkasin aikaani utuubin parissa ja yhdellä viikolla kulutinkin peräti viisi tuntia päivässä pelkästään netin ääressä mikä on ihan helvetin paljon minullekin puhumatta muista ihmisistä. Toinen esimerkki on eräs kaveri joka työttömäksi jäätyään istuu joka päivä samassa paikassa juomassa olutta aina kun menen siitä ohi. Hänellä sitä aikaa näyttäisi riittävän, mutta se kuluu ihan vääriin asioihin.

Tällaisia asioita tuli mieleen tällä kertaa. Jokainen voi tietysti laitella omia ajansäästövinkkejä ja kuinka nostaa oman työnsä tai muiden lisäarvoa, vaikka kommentteihin..

-TT

2 kommenttia:

  1. Osu ja uppos! Heti nopeutu blogin luku kun laitto telkun kiinni. Sieltä kun tuli ikävää taustahälyä kun Jykä selitteli Heureka-foorumin tuloksia...

    VastaaPoista
  2. Heh. Se on varma ettei jykän katsomisesta ole hyötyä.. Se on sitten eri asia miten tän blogin kanssa :D

    VastaaPoista