maanantai 5. elokuuta 2013

Ensimmäisestä kaksivuotisesta vielä hieman

Kuten viikko sitten kirjoittelinkin niin kaksi vuotta on tullut blogin aloittamisesta täyteen ja on syytä hieman kerrata ja analysoida mennyttä, vaikka peräpeiliin katsominen ei ole aina kovin järkevää. Ensimmäiseksi onkin siis syytä tuoda esille graafi joka kertoo rahatilanteen etenemisen ja se näyttää seuraavalta:


Ensimmäisenä on mainittava, että olin jo ehtinyt aloittamaan säästämisen ennen blogin aloittamista mikä näkyy siinä ettei yhteissumma ala nollasta vaan parintonnin kieppeiltä. Ensimmäinen vuosi oli pelkkää ylämäkeä aina toukokuulle saakka jolloin melkein koko kuukausi meni kissanristiäisissä ja niistä toipuessa. Tämän jälkeen oli muutama kuukausi aika lailla tasaista menoa ja sen jälkeen vuoden loppu ylämäkeä. Tämän vuoden tammikuussa jouduin sitten olemaan sairaslomalla ja sen takia nähdään pieni kymmenen prosentin lasku. Tämän jälkeen on ollut parin kuukauden nousu ja sen jälkeen olenkin sitten painanut kuolleen sydänkäyrää näyttävän ajanjakson viime maaliskuusta aina nykyhetkeen saakka. Kesäkuukaudet ovat minulle normaalistikin rauhallisimmat, joten pikkuhiljaa olisi aika päästä taas niin sanotusti ylämäkeen. Jos sitten mietitään mitä tuo käyrä sanoo niin siitä nähdään selkeästi ettei terveydellään kannata leikkiä ja kissanristiäiset ovat pahasta säästö- ja sijoitustavoitteille. Tämä johtuu varsinkin allekirjoittaneen ”töistä” joita ei voi oikein hoitaa ollessa saikulla tai vetämällä viikonloppuisin rännit. Kaiken kaikkiaan olen vasta alkumetreillä tämän säästö- ja sijoitustouhun kanssa ja toivottavasti onnistun välttämään suuret takaiskut vuosien varrella. Pieniltä ei voi välttyä, joten niiden kanssa on helppo elää oikealla asenteella. Olen hieman jäljessä omia väliaikatavoitteitani, mutta en ole siitä huolissani.

Eniten ylpeä näiden kahden vuoden aikana tapahtuneista muutoksista on perskännien vedon lopettaminen aivan kokonaan. Tämä myös näkyy allekirjoittaneen elämänlaadun parantumisena. Edellisistä on jo noin kahdeksan kuukautta mikä on itselleni varmasti ennätys sen jälkeen kun tuo viisaiden juoma alkoi maistumaan. Hyvää se on tehnyt varsinkin henkisesti. Kaiken kaikkiaan on todettava kurinalaisuuden kasvaneen allekirjoittaneella selkeästi, vaikka välillä tulee kyllä syötyä aikamoiset överit. Olen myös oppinut kärsivällisemmäksi sijoitustenikin suhteen mikä on tarkoittanut hötkyilyn vähentymistä. Olen pystynyt odottamaan hyvää ostohetkeä kärsivällisesti, koska en ole kokenut saavani tilaisuuksia ostaa osakkeita sopiviin hintoihin kovin montaa kertaa. Tämän voi myös nähdä katsomalla salkkuni arvon muutoksia jotka ovat olleet vähäisiä.

Kahdessa vuodessa olen kirjoittanut yli kaksisataa postia, joten niitä on aikamoinen läjä. Mikäli jollakin lukijalla on oma suosikkinsa niin voisi sen vaikka kommentteihin ilmoittaa. Itselleni suurin osa noista on hyvin rakkaita ”lapsia”. En tämän vuoksi osaa tai halua omia suosikkejani sen enempää laittaa. Miksi sitten näin hirveä määrä? Suurin syy on siihen ettei paremmaksi kirjoittajaksi tulla ilman kirjoittamista mikä vaatii jatkuvaa harjoittelua. Jossain vaiheessa alkaa kuitenkin iskeä jonkinlainen putkinäköisyys tätä hommaa kohtaan ja seuraa hyvin voimakas eläytyminen ja samaistuminen joka tietysti jossain määrin on hyväkin asia. Ongelmallisemmaksi se tulee silloin kun on vain yksi oikea totuus. Vielä se ei ole siihen kuitenkaan mennyt, mutta se on hyvä pitää aina mielessä. Seuraavan vuoden aikana on tarkoitus panostaa enemmän kirjoitusten laatuun mikä tulee näkymään todennäköisesti harvempana julkaisutiheytenä. Tämän toisaalta näyttää tulevaisuus ja se saattaa olla vääräkin arvio. Siitä tosin olen varma, että kirjoittamista jatkan ainakin vielä pitkään, koska tämä on myös hyvä tapa minulle itselleni arvioida kuinka elämä kehittyy. Toinen syy on se, että parhaimmillaan näiden tekstien kirjoittaminen tuo hyvän olon tunteita, kun saa itseään toteutettua. Tarkoitus on myös editoida tarkemmin tekstejä, jotta ei tulisi kirjoitettua niin paljon turhaa. Ihmiset kun jaksavat lukea paremmin tiivistettyä tekstiä.

Ja viimeiseksi vielä se huomionarvoisin kohta: Ilman jonkinlaista persoonallisuuden muutosta on turha kuvitella, että henkilöstä jonka tili tuli ja meni samantien tulee säästäväinen ja ylimääräiset rahansa sijoittava. Se tarkoittaa myös aikamoista muutosvastarintaa ystävissä ja lähimmäisissä sekä epäuskoa pysyvästä muutoksesta. Tämä aiheuttaa myös monenlaisia päänsisäisiä taisteluita ja itsensä vakuuttamisia. Kieltäytyminen erilaisista riennoista on myös monesti henkisesti raskasta ja välillä tulee jonkinlaisia ylilyöntejä. Kaikki nämä kuitenkin kuuluvat asiaan ja ne on hyväksyttävä sellaisinaan ilman epätoivoon vaipumista. Tämä tie on vienyt kuitenkin ainakin allekirjoittaneen kohti paranevaa elämänlaatua ja uskon myös muiden ihmisten huomaavan sen ennen pitkää mikäli se ei vielä näy. Meillä jokaisella on kuitenkin yksi elämä eikä sitä kannata tuhlata muiden mielipiteiden mukaan.

Näihin tunnelmiin on hyvä päättää tämä kirjoitus. Ensi kerralla tulee jotain muuta :D

-TT

4 kommenttia:

 1. Niin totta tuo blogin lopun oivallus,kuinka paljon muiden sanomiset ja tekemiset vaikuttavat ihmisten elämään - hyvässä ja pahassa mielessä. Tärkeintä on kuitenkin edes yrittää elää ympäristön paineista huolimatta omanlaista elämää niin, että se tuottaa hyvää oloa itselle ja siten myös ehkä muillekin. Jos joku ei hyväksy sinun uutta elämäntapaasi, se on hänen ongelmansa, ei sinun.

  Persoonallisuuden muutoksia voi kyllä huomata pidemmällä aikavälillä, itselläni ensin velkojen maksua, nyttemmin säästämistä, nyt olen huomannut itsessäni kasvavan pihiyhen oireita. Pihiys on ainakin minusta vain negatiivinen tunne, joka latistaa elämää. Sempä vuoksi perustin itselleni huvibudjetin, jolla suon pieniä arjen iloja itselleni. Se ei montaa kymppiä ole kuukaudessa, mutta hyvällä mielellä ja luvalla kulutettua rahaa se on.

  VastaaPoista
 2. @Viki. Älä yritä pihistellä kaikkia rahojasi vaan huveihin on syytä laittaa merkittävä määrä kuukaudessa tai jossain vaiheessa niin sanotusti taivas repeää ja saat tarpeeksi. En tosin tiedä oletko opiskelija mikä selittäisi tuon muutaman kympin huvibudjetin. Pihiyden oireet tosiaan lisääntyvät, mutta rahaa käyttäessä on hyvä miettiä sen tuomaa lisäarvoa. Joskus se saattaa olla selkeästi suurempi kuin käytetty rahamäärä.

  VastaaPoista
 3. Hei, en ole kaikkia blogisi tekstejä lukenut mutta saapiko kysyä? tuota graafia katsoessa näyttää siltä että sulla on 5k osakkeissa ja toiset 5k käteisenä. miksi niin iso summa käteistä ja noin pieni positio osakkeita? nopealla tutustumisella blogiisi näyttää siltä että sulla on tarkoitus vaurastua osakkeiden avulla pidemmällä aikavälillä. siitä syystä ihmettelen tuota prosenttijakaumaa vaan..

  VastaaPoista
 4. @kitupiikki

  Syy on sillä tavalla yksinkertainen, että en ole ostanut osakkeita sen takia, koska ne ovat liian kalliita tällä hetkellä omien analyysieni mukaan. Ostan niitä heti, kun hinnat ovat sopivat. Siksi salkkuni käteispaino on niin suuri.

  VastaaPoista