tiistai 25. kesäkuuta 2013

Huippujuhannus kohtuuhintaan

Kirjoituksen otsikko kuulostaa ihan mainospuheelta, mutta lupaan olla mainitsematta yhtään ainutta tuotemerkkiä tai muuta vastaavaa. Huippujuhannushan on hyvin suhteellinen käsite ja siitä on monia mielipiteitä, joten tämä kirjoitus edustaa lähinnä yhtä näkökulmaa asiaan ja mikäli jostakin lukijasta tuntuu siltä kuin yrittäisin ”opettaa faijaani panemaan” niin siltä se voi aika monen korviin kuulostaa. Elkää siis ottako hirveän vakavasti tätä kirjoitusta, vaikka varmasti jotain asiaakin tästä löytyy.

Ehkä tärkein nyrkkisääntö kuitenkin tällaisen juhlan viettoon on hankkiutua sellaisen porukan seuraan joka on itsellensä kaikista mukavin. Tämä ei oikeastaan ole ihan täysin rahakysymys, vaikka me pienituloiset emme voikaan kaikkien kanssa välttämättä tällaisia kinkereitä viettääkään. Tämä seuranvalinta voidaan suorittaa aika lailla luottamalla niihin ystäviin joiden itse uskoo pystyvän valitsemaan porukan josta puuttuvat kaikki ”Pekka Mulkvistit” ja näitä henkilöitä löytyy varmasti suurimman osan lähipiiristä. Poikkeuksena tietysti itse ”Pekat” joiden on kovin vaikeaa muutenkaan saada kutsua yleensäkään juhlimaan. Porukan koolla ei ole suurempaa merkitystä mikäli se on vain hyvin valittu, mutta mitä suurempi joukko sitä varmemmin on joku kaveri joka osoittautuu Mulkvistiksi. Näiden lisäksi on tietysti olemassa sellaisia ”pariskuntia” jotka eivät yksinään täytä mulkvistien tunnusmerkkejä, mutta jotka yhdessä sellaisiksi muuttuvat. Tämä ei välttämättä tarkoita eri sukupuolta olevia henkilöitä vaan voi myös olla kaksi kaverusta.

Itse juhlapaikan olisi syytä olla kohtuullisen välimatkan päässä eikä tähänkään ole tarkkaa etäisyyttä määriteltävissä. Itse pidän kolmea tuntia aika lailla maksimia mikäli kyseessä on vain pitkä viikonloppu eikä ole esimerkiksi siirtymässä suoraan kesälomalle. Tällöin matkalla ei ole niin suurta merkitystä, koska silloin ei tarvitse ”kiirehtiä” nopeasti takaisin. Juhlapaikalle ja pois siirtymisen tulisi olla hyvin kiireetön tapahtuma. Kimppakyydit samoista suunnista ovat myös suositeltavia eikä niiden järjestämiseen suurempia toimenpiteitä vaadita. Yleensä pari puhelua riittää tähän helposti. Nämä lyhyet matkat ovat myös siitä hyviä, että ne voidaan käytännössä tehdä ihan tuntemattomienkin kanssa. Kimppakyydillä matkustaessa paras ratkaisu on antaa kuskille mieluummin ylimääräistä kuin alkaa laskemaan bensankulutusta. Autossa kun tuppaa olemaan muitakin kuluja. Lyhyellä matkoilla ei kuitenkaan puhuta kovin suurista summista, joten niistä tappeleminen on järjetöntä.

Ravintopolitiikka onkin se ehkä eniten monille haasteita tuottava asia. Itse olen suurimman osan täysi-ikäisyydestäni raahannut juhannuksenviettoon järkyttävät määrät alkoholia jota olen sitten kiskonut aamusta iltaan. Tämä on ollut erityisesti juhannuskinkereissä tapa. Tässä tapauksessa vähemmän on enemmän eikä alkoholia tulisi käyttää kuin nautintoaineena tässäkin keskikesän juhlassa. Tiedän tämän olevan ihan hirveätä jeesustelua, mutta uskoisin oppineeni asian kantapään kautta. Suurin osa ihmisistä osaavat kuitenkin käyttäytyä järkevästi suurista alkoholimääristä huolimatta, joten en pidä sitä suurena ongelmana. Se minkä itse huomasin tänä vuonna oli yllättävä fakta ettei suurimman osan persoonallisuus juurikaan muutu mikäli ei vedetä änkyräkännejä. Toisin sanoen muutama olut per päivä riittäisi suurimmalle osalle ihmisistä juhannuksenviettoon eikä bileet juurikaan siitä huononisi. Ainut asia mikä muuttuisi olisi se ettei krapula olisi vallitseva olotila seuraavana aamuna. Mainittakoon nyt vielä sen verran, että olen ”Urpo” ihan ilman alkoholiakin aina välillä, joten se ei allekirjoittaneella vaadi edes sitä suurta määrää olutta. Suosittelisinkin ihmisiä panostamaan enemmän kiinteään ravintoon, koska siitä saa parhaimmillaan hyvinkin suurta nautintoa. Itse tykkäsin erityisesti juhlien isännän tarjoamista savumuikuista, jotka olivat lähes taivaallisen makuisia. Siitä iso kiitos isännille! Tämä kiinteään ravintoon keskittyminen ei myöskään heitä rahaa samalla tavalla hukkaan kuin suuret alkoholimäärät mikä pitää rahankulutuksen kohtuullisissa summissa. Itselläni meni hieman alle sata Euroa kaiken kaikkiaan tänä vuonna.

Joillakin ihmisillä on paha tapa aikatauluttaa myös juhlienviettoa missä ei ole mitään järkeä. Ohjelmaa tulisi olla hyvin vähän ja sitä tulisi sitten aikatauluttaa fiilispohjaisesti eli saunotaan, uidaan ja syödään ilman suurempaa stressiä. Hyvällä porukalla suurempia ohjelmanumeroita ei tarvita, vaikka pienet asiat piristävätkin juhlia. Kokonpoltto on tietysti juhannuksen yksi kohokohdista mikäli sellainen on mahdollista suorittaa. En pidä kuitenkaan kokkoa kovin välttämättömänä juhlien onnistumiseksi. Jotakin musiikkia olisi hyvä olla, mutta sekin oikeastaan riippuu porukasta. Vähemmän on enemmän toimii mielestäni hyvin nyrkkisääntönä tässäkin asiassa.

Koska tämä kirjoitus on enemmänkin mielipide kuin todellista faktaa niin siihen kannattaa myös suhtautua siten ettei vedä herneitä nenään. Jos jollakin on vinkkejä hyvän kesäjuhlan viettoon niin saa ihmeessä niitä jakaa.

-TT

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti