torstai 23. toukokuuta 2013

”Ne menee ylös ja alas”

Olipa kerran kaunis vappupäivä ja istuimme kavereiden kanssa Ulliksella piknikillä ja kaveri sitten kyseli minulta mikä rahatilanteeni on, kun Fortumin osakkeet ovat olleet menossa selkeästi alaspäin. Tällä kertaa en viettänyt vappupäivää krapulassa vaan ihan selvinpäin. Kuitenkin vastauksessa oli jonkinlainen hämmästyneisyyden sivumaku, sillä kysymys tuli sen verran puskista etten ollut sitä oikeastaan miettinyt. Ensimmäinen ajatukseni oli jo otsikossa mainittu vastaus.

Pörssikurssit liikkuvat kahteen eri suuntaan ja hyvin usein ilman minkäänlaista syytä, vaikka hyvin usein tälle ilmiölle jokin syy pyritään löytämään. Joskus nämä nousut ja laskut ovat hyvinkin nopeita ja välillä kurssit eivät liiku mihinkään pitkään aikaan. Tämä ylä- ja alamäkien vaihtelu on vain pakko hyväksyä mikäli aikoo sijoittaa osakkeisiin. Yhtä varmasti kuin tulee yö päivän jälkeen liikkuvat osakekurssit molempiin suuntiin. Mikäli tämä tosiasia on vaikea hyväksyä niin kannattaa etsiä joku muu tapa sijoittaa. Koska ihmiset ovat laumaeläimiä nämä ylä- ja alamäet yleensä kestävät pidempään kuin kukaan uskoo. Ainoastaan markkinoiden manipuloijat voivat tietää markkinoiden liikkeet ja onnistunut manipulointi todennäköisesti vaatii ihan helvetisti resursseja ja isommissa pörsseissä suuntaan vaikuttaminen on arvioni mukaan aika mahdotonta pidemmällä aikavälillä. Tällä hetkellähän pörssit ovat liikkuneet lähinnä keskuspankkien puhuvien päiden esityksiä tulkiten. Oman matematiikan tulkintani mukaan pörssikurssien kasvu on ollut viime aikoina enemmän eksponenttikäyrän mukaista ja parhaimmillaan lähes pystysuoraa jonka seurauksena ei voi enää korjausliikkeeltä välttyä. Eikä kyse ole pelkästään käyrän suunnasta vaan matematiikan laeista eli siitä kuinka pitkään ne ovat nousseet. Riittävä rahanpainaminen pidempään ei onnistu ilman liian suurta inflaatiota, vaikka sitä säännöllisesti kokeillaankin ympäri maailmaa. Jossain vaiheessa tulee raja vastaan ja mitä ilmeisimmin se alkaa olla tässä. Sitä kuinka kauan tämä korjausliike kestää tai kuinka alas mennään niin ei minulla ole hajuakaan. Varmaa on kuitenkin ettei se enää jää muutamaan prosenttiin vaan puhutaan ainakin yli kymmenen prosentin laskusta viimeistään vuoden loppuun mennessä. Omat arvaukseni ovat yleensä menneet pieleen, joten näin käy varmasti tälläkin kertaa.

Mitä sitten pitäisi mahdollisesti tehdä tämän mahdollisen laskun suhteen on tuhannen pisteen kysymys? Vastaus on ehkä joillekin yllätys, mutta mikäli omat sijoittamiseen liittyvät perustat ovat kunnossa niin ei tarvitse tehdä yhtään mitään. Näitä perusasioita ovat ainakin se, että tietää sijoitushorisonttinsa olevan pitkä eli puhutaan vuosikymmenistä. Silloin on pakosti oletettava, että näitä koviakin laskuja on näköpiirissä hyvin monia eikä siten vuodenkaan liike alaspäin ole merkittävä ellei sitten tule jotain maailmansotaa vastaavaa kriisiä minkä seurauksena on todennäköisesti enemmän huolissaan omasta hengestään kuin rahoistaan. Toinen hyvin tärkeä asia on se ettei sijoita niitä rahoja joita ei ole varaa hävitä ja tämä vaihteleekin sitten aika lailla elämäntilanteen ja iän myötä. Nyrkkisääntönä voidaan sanoa ettei eläkeiän lähestyessä enää välttämättä kannata osakkeissa pitää enää niin paljon rahojaan kuin mitä nuorena jolloin voi rauhassa odotella ja antaa korolle korkoa ilmiön tehdä tehtävänsä. Toisaalta mikäli osinkotulot tuppaavat olemaan suuremmat kuin omat menonsa niin siinä tapauksessa ei ole mitään tarvetta myydä omia osakkeita vanhempanakaan.

Murehtimisen sijaan olisi syytä hyödyntää nämä pörssikurssien liikkeet alaspäin, koska silloin on hyvin usein mahdollista saada sopivaan hintaan laatuosakkeita. Näiden ostaminen salkkuun sopivalla hinnalla ei ole missään nimessä helppoa ja siksi hieman pidempien alamäkien ja muiden ihmisten panikointien takia olisi syytä aina pitää jonkin verran käteistä odottamassa hyvää hetkeä tuottaviin investointeihin joita laatuyhtiöiden osakkeita ostamalla todennäköisemmin tekee. On tietysti selvää ettei kovin monella ole jatkuvasti sellaista käteiskassaa jota voisi käyttää aina uusiin osakeostoihin, joten tämän takia suurin osa ajasta kannattaa keskittyä tämän kasvattamiseen. Itselläni on keskimäärin puolen vuoden välein mahdollisuus ostaa osakkeita kustannustehokkaasti ja pyrin sopivien hintojen aikoina näin tekemään. Tällä hetkellä osakkeiden hintojen pitäisi laskea reippaasti, jotta ryhtyisin ostolaidalle. Kaikista vaikeinta sijoittamisessa on olla tekemättä mitään, kun se ei ole järkevää. Itse olen sen verran selkeästi ”kaikki mulle heti” sukupolvea ettei minusta taida kärsivällistä tulla koskaan, mutta yritän kuitenkin hillitä itseäni jatkuvasti. Tähän mennessä olen ihan kohtalaisen hyvin siinä onnistunutkin. Ylöspäin mennessä olisi sitten vain syytä nauttia siitä ja katsoa löytyisikö laatuyhtiöitä joiden hinta olisi kohdallaan. Myös pientä salkunsäätöä voi tehdä varsinkin vuoden lopussa mikäli haluaa niin alle tuhannen Euron myynneistähän ei mene myyntivoitoista veroa. Itse tosin epäonnistuin tässä kikkailussa ja jätin PKC:n osakkeet ostamatta takaisin. Tämä ei siis kannata mikäli ei ole tehnyt suunnitelmia tarkasti etukäteen, jotta epäröinnin varaa ei olisi. Pää kylmänä tulisi olla niin nousujen kuin laskujenkin aikana, mutta on inhimillistä erehtyä toimimaan välillä eri tavalla kuin on suunnitellut. Kaikille vaan pää pystyyn meni miten meni ja hyviä sijoitussäitä!

- TT

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti