maanantai 15. huhtikuuta 2013

Sijoittaminen pyhällä hengellä

Vaikka itse pidänkin varsinkin roomalaiskatollista kirkkoa ehkä maailmanhistorian suurimpana varkaana niin kyse ei tällä kertaa ole siitä vaan kuinka monet sijoittavat hyvin vähällä informaatiolla tai oikeastaan olemattomalla mikä sitten saattaa näkyä erinäköisinä paniikkiratkaisuina tai käsittämättöminä sijoituksina WinCapitan kaltaisiin huijauksiin. Tällainen toivotaan toivotaan tapa sijoittamiselle johtaa pahimmassa tapauksessa suuriin rahavaikeuksiin eikä missään nimessä ole suositeltavaa.

”Inspiraatio” tähän kirjoitukseen on tullut minulle, koska aika monet kavereistani tietävät minun kirjoittavan tällaista blogia ja tekevän myös itse sijoitukseni ja sen ansiosta saankin sitten itse monenlaisia kysymyksiä koskien joko mahdollisia tulevia sijoituksia tai jo tehtyjä. Vaikka vastaankin ihan mielelläni näihin kysymyksiin niin muistan kyllä aina korostaa näiden omien vastauksieni olevan mielipiteitä eikä missään nimessä suosituksia enkä varsinkaan halua vastata niihin kysymyksiin jotka ovat suunnilleen seuraavia: ”Pitäisikö minun myydä x-yrityksen osakkeet” tai ”Kannattaako nyt ostaa juuri yrityksen x-osakkeita? Itse en halua todellakaan ottaa minkäänlaista henkistä vastuuta vastaamalla näihin kysymyksiin, joten lähestulkoon jokainen vastaus on aina ”En osaa sanoa, koska jokaisen tilanne on erilainen” Se mikä näissä kyselyissä enemmän itseasiassa hämmästyttää on kuinka vähillä tiedoilla monet jopa hyvinkin yritysmaailmassa menestyneet voivat sijoittaa ja jopa perin tärkeät perustiedot kuten mitä osakkeen splittaus, jne tarkoittavat. Myös viime aikojen jakautumisuutiset ovat saaneet kysymyksiä aikaiseksi ja näihinkään ei tietysti ole yksiselitteistä vastausta vaikka niin mielelläni sellaisia antaisin. Perustietojen puuttuminen on ainakin mielestäni sellainen asia ettei kannattaisi sillä tietomäärällä välttämättä sijoittaa ollenkaan vaan olisi hyvin tärkeää opetella ensin perusasiat. Nämä perusasiat eivät missään mielessä ole mitään hyvin vaikeasti ymmärrettävää rakettitiedettä vaan jopa keskimääräisellä älykkyydellä varustettu ihminen pystyy helposti ne tajuamaan. Näiden opiskeluun ei myöskään mene kovin pitkään vaan ne on hetkessä opittu ja on myös syytä muistaa ettei sijoittamisessa edes vuosi ole välttämättä kovin pitkä aika mikäli tässä tiedonhankinnassa menee pidempään.

Jos sitten miettii ihan niitä perusasioita jotka olisi hyvä tietää sijoittaessaan niin se ettei sijoita niitä rahoja joita ei ole varaa hävitä on se ensimmäinen sääntö ainakin allekirjoittaneelle. Tämäkään asia ei tietysti ole aivan yksinkertainen, joten jokaisen on itse mietittävä minkä osan tuloistaan tai varoistaan on varaa hävitä. Toinen yhtä tärkeä sääntö on sijoitushorisontti jonka on parempi ainakin osakkeisiin sijoittavalle olla vuosikymmeniä. Lyhyemmän aikavälin sijoituksia ei sitten niihin sijoittaessa ole vaan kyse on spekulaatiosta. Tästä sijoitushorisontin hämärtymisestä on ainakin seuraava kysymys allekirjoittaneelle: ”kannattaako x-yrityksen osakkeet myydä lapsen salkusta pois, kun ne on juuri sinne ostettu”. Voi tietysti olla, että jotkut osakkeet on ostettu kalliilla, mutta horisontin ollessa hyvin pitkä on mielestäni turha enää oston jälkeen muuttaa mieltään, kun ei ole mitään olennaista tapahtunut yrityksessä. Tämän lisäksi olisi hyvä ymmärtää sijoittamansa kohteen ansaintamekanismi eli miten tämä kohden tekee rahaa sinne viivan päälle ja sen lisäksi olisi hyvä pystyä laskemaan ainakin jonkinlainen arvo investoinnilleen eli onko sijoituskohteen hinta kohdallaan. Tässä asiassa varsinkin osakkeiden kohdalla on muistettava, että paljon laskeneet osakkeet eivät ole välttämättä halpoja ja paljon nousseet kalliita vaan kyse on ennen kaikkea hinnan suhteesta tuloksentekokykyyn. Eivät nämäkään asiat tietysti ole kovin yksinkertaisia ja viisaammatkin monesti erehtyvät, mutta kuitenkin todennäköisyys onnistuneille sijoituksille paranee kun viitsii edes vähän paneutua asiaan. Toisaalta on muistettava tuurin osuus mikä parhaimmassa tai pahimmassa tapauksessa vaikuttaa niin paljon ettei taidot vaikuta lopputulokseen. Tämän tuurikomponentin takia on parempi muistaa hajautus sijoittamisessa eli ei kaikkia munia yhteen koriin eikä ajallista hajauttamistakaan saa unohtaa.

Kaiken kaikkiaan tämän viestin voisi tiivistää ettei kannata sijoittaa itse mikäli ei viitsi ottaa perustiedoista selvää ja sen näiden selvittämisen jälkeen sitten tehdä ITSE päätökset eikä kuunnella niitä jotka eivät omaa tilannettasi tiedä yhtä hyvin. Tuurilla on hyvin suuri osuus lyhyellä tähtäimellä, joten vaikka sillä pyhällä hengellä hetken osuukin sijoitukset kohdalleen niin pidemmällä tähtäimellä kostautuu turhat luulot ja tietämättömyys. Tästä paasauksesta huolimatta toivon kaikille onnistuneita sijoituksia. Mitään takuuta ei hyville neuvoillekaan voi antaa, koska aina voi sattua jotain arvaamatonta.

Hyvää viikkoa kaikille!

- TT

3 kommenttia:

  1. Sijoittaminen ilman mitään perusteita on ihmetyttänyt minuakin vuosia. Sama johtoasemassa oleva henkilö, joka syynää oman liiketoiminnan tunnuslukuja loputtomiin, sijoittaa omat rahansa viiden minuutin harkinnan jälkeen. Pankin "sijoitusneuvoja" vilauttelee käyriä, jotka esittävät muhevat tuotot edellisiltä vuosilta, eikä enempää tarvita ostopäätökseen.

    Olen monesti puhunut hyvästä sijoituskohteesta pitkään, mistä saan vastaukseksi että "onkohan Nokia jo ostohinnoissa?".

    Asuin aiemmin Saksassa, jossa juuri kukaan ei sijoita osakkeisiin, koska ne ovat hirvittävän riskialttiita.

    Ihmetyttää, miksi keskimääräinen piensijoittaja ei jaksa yhtään miettiä, mihin laittaa omat vaivalla ansaitut rahansa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mihin ne saksalaiset muuten sijoittavat, koska asunnotkin ovat siellä kohtuuhintasia ainakin nopealla silmäyksellä tulotasoon nähden, jos ei osakkeisiinkaan mene rahaa? Meneekö rahat sitten kulutukseen? Autot ovat ainakin huippuluokkaa verrattuna Suomeen, mutta ei ne siellä ole niin kalliita kuin täällä verotuksen luvatussa maassa.

      Poista
  2. Mielenkiintoista pohdiskelua. Itsekin joskus tullut eteen samantyyppisiä tilanteita, jossa on kyselty "neuvoja".

    Itse uskoisin että tälläinen "milloin rahat nokiaan?" tyyppinen keskustelu liitty pitkälti talousmediaan, jossa tutuilla ja seksikkäillä nimillä spekuloidaan ja arvaillaan markkinan suuntaa ym. Tämä sitten osaltaan vahvistaa suuren yleistön mielikuvaa pörssipelistä ja sitten tulee näitä ikäviä "talo ja omaisuus all in nokiassa" tapauksia.

    Ei osata ajatella kymmenien vuosien säteellä vaikka pitäisi. Loppujen lopuksi päivittäiset otsikot ja volatiliteetti ovat pelkkää kohinaa, vaikka sitä on ajoittain itsekin vaikea jättää tämä kohina omaan arvoonsa.

    VastaaPoista