tiistai 5. helmikuuta 2013

tilinpäätöskausi 2013 viikko 3

Jo alkanut viikko on kolmas Suomessa, kun tilinpäätöksiä on Suomessa julkaistu ja mitä ilmeisimmin selkeästi kiireisin mitä tulee näiden seuraamiseen. Itsellekin tulee parisenkymmentä seurattavaa ja kiirettä pitää. Tässä kirjoituksesta kirjoittelen näkemyksiäni muutamista mielenkiintoisimmista näin etukäteen. Ensin kuitenkin joitakin lyhyitä huomioita viime viikon katsauksista.

Vielä viime viikolla seuraamieni tilinpäätöksien määrä oli suhteellisen pieni eli alle kymmenen, joten niiden seuraamiseen ei mennyt hirveän pitkään. Fortumin osalta olen käynyt asiat läpi jo aiemmin, joten ei niistä muuten sen enempää kuin se, että Fortum alkaa olla jo jossain määrin kansanosake, sillä sitä omistaa kymmenisen tuhatta suomalaista mikä on hyvin suuri määrä. Fortumin lisäksi viime viikon julkistuksista pidän jonkinlaisena Nordeaa, sillä olin olettanut luottotappioiden määrän olevan kasvussa enemmänkin, mutta niin ei ainakaan vielä ollut. Tämän vuoden ennustan olevan pankille synkempi ainakin Suomessa. Toisaalta muista maista liikevaihtoa tulee sen verran paljon ettei Suomi tule muodostumaan akilleen kantapääksi. Tanska tosin voi olla yllättävän surkea. Ruotsilla taas taitaa mennä sen verran hyvin ettei Nordealla ole siellä suurempien luottotappioiden pelkoa ainakaan tänä vuonna. Konecranesilla oli taas tilauskanta laskussa mikä ei ollut yllätys, mutta hieman huolestuttavaa se tietysti on jo Suomen vientimarkkinoiden kannalta, sillä Konecranesin nosturien myynti kertoo taloudellisen aktiviteetin kehityksestä ympäri maailmaa. Myös Spondan katsaus oli mielenkiintoinen ja olin hieman jopa yllättynyt ettei toimitilojen vuokrausasteiden laskua ennustettu tälle vuodelle vaan tilanteen pysymistä ennallaan noin 90%:ssa. Muita itselleni merkittäviä asioita ei nyt tätä kirjoitettaessa tule mieleen viime viikolta.

Tällä viikolla onkin sitten neljän päivän tuhti tilinpäätösannos tiedossa. Tiistaina ovat vuorossa itseäni kiinnostavista yrityksistä Orionin, YIT:n, Vaconin ja Neste Oilin tilinpäätökset. Näistä seuraan kaikkia muita paitsi Neste Oilia. Tämä yritys kiinnostaa kuitenkin allekirjoittanutta kansantaloudellisesta näkökulmasta, sillä biopolttoaineiden menestys maailmalla on tärkeää myös suomalaisille, koska tämä ”valtionyhtiömme” on onnistunut kehittämään maailman ehkä laadukkainta biodieseliä. Se on iso juttu toivottavasti tulevaisuudessa. Tähän mennessä se ei ole tuottanut lähinnä kuin tappioita. YIT:n osalta kiinnostaa eniten rakentamisen näkymät Suomessa, koska ne kertovat aika paljon siitä missä taloudessa tullaan menemään tänä vuonna. Vacon kiinnostaa, koska pidän sitä hyvin laadukkaana yrityksenä ja jolla on ainakin jonkinlainen kilpailuetu muihin alan yrityksiin ”pienuudestaan” huolimatta, sillä se on ainut isompi taajuusmuuttajapeluri joka on erikoistunut kyseisiin laitteisiin ja sen tuotteet ovat myös kullanarvoisia energian säästämisen megatrendissä eli on vaikea kuvitella ettei taajuusmuuttajia tarvittaisi koko ajan lisää. Vaconin tuloksen ennustan olevan huippuluokkaa, joten näkymät ratkaisevat mihin suuntaan yritys menee lähitulevaisuudessa. Tällä hetkellä pidän sitä liian kalliina, jotta sitä ostaisin itselleni.

Keskiviikkona Ehdottomasti kiinnostavin tilinpäätös on Nokian Renkaiden, koska pidän sitä Koneen jälkeen toisiksi parhaana yrityksenä kotipörssissämme. Taas jälleen kerran olen erityisen kiinnostunut yrityksen näkymistä, joten ei siitäkään sen enempää kun en osaa ennustaa. Hieman kuitenkin epäilyttää yrityksen tilanne, koska isommat rengasvalmistajat alkavat pikkuhiljaa päästä yrityksen apajille Venäjällä missä ennen WTO-jäsenyyttä ei muilla valmistajilla käytännössä ollut läheskään samoja mahdollisuuksia kuin tuolla pörssimme laatuyrityksellä. Päivän muita mielenkiintoisia tilinpäätöksiä ovat Pöyryn ja Elisan. Tämän lisäksi minua kiinnostaa oikeastaan OP-Pohjolan tilinpäätös, sillä yrityksen pankkipuoli on ainut isompi oikeasti suomalainen pankki. Torstain tilinpäätöksistä ylivoimaisesti mielenkiintoisimmat ovat Outotecin ja Metson. Näiltä odotan huipputuloksia ja vakaita näkymiä. Kuitenkin näiden kahden kohdalta herää kysymys siitä missä hapessa uudet tilaukset ovat ja miltä vuosi 2013 näyttää. Näillä kahdella on jonkinlainen merkitys jo kansantaloudellisestikin siinä mielessä, että ne kertoo hyvin paljon siitä missä suomalainen High Tech-osaaminen menee maailmalla. Varsinkin Outotec on nimenomaan tekniikan puolella omalla alallaan yksi maailman innovatiivisimmista ja kehittyneimmistä. Perjantaina ei sitten olekaan kovin montaa mielenkiintoista tilinpäästöstä, joten ei niistä sen enempää.

Kaiken kaikkiaan ennustan itselleni hyvin kiireistä loppuviikkoa jo muidenkin omien asioiden takia, joten saa nähdä miten tätä blogia tulee päivitettyä. Mikäli palautekyselyyn ei tule enempää vastauksia esimerkiksi tiistain aikana niin yritän sitten lyhyesti käydä palautetta läpi viimeistään torstaina. Keskiviikkona minulla saattaa olla aikamoinen hoppu paikasta toiseen, joten silloin ei oikein välttämättä ehdi kirjoittamaan.

Hyvää viikon jatkoa!

-TT

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti