perjantai 7. joulukuuta 2012

Suomi VS Saksa, perstuntuma


Vajaa pari viikkoa on täällä Saksassa nyt mennyt ja jonkinlainen perstuntuma on otettu tähän maahan. Tämän innoittama ajattelinkin nyt vapaapäivänäni (ei välttämättä julkaisupäivä) kirjoitella ensivaikutelmia mitä tulee näiden kahden maan eroihin. Tällä hetkellä Suomi on aika pahasti tappiolla mitä tulee hyvien asioiden määrään, mutta yksi tärkeimmistä asioista eli ihmiset ovat mielestäni Suomen puolella kaiken kaikkiaan. Tätähän on tosin vaikea mitata, sillä se perustuu lähinnä allekirjoittaneen mielipiteisiin eikä mihinkään numeroarvioihin.

Kuitenkin on myös helppo keskittyä numeroihin, sillä varsinkin hintojen kohdalla kyse on pelkästään siitä. Ensimmäinen huomioon otettava asia ainakin itselleni tuppaa olemaan alv joka on täällä Saksassa tietääkseni 19%. Jo pelkästään tämä tuo jonkin verran eroa hintoihin, jotka eivät ainakaan tietyissä asioissa täällä Saksassa ole juurikaan halvempia suppean yhden päivän kaupoissa pyörimisen jälkeen. Täällä Saksassa tuntuvat olevan hyvinkin laatutietoisia eivätkä suostu ostamaan ihan mitä roskaa tahansa. Tästä hyvänä esimerkkinä on mm. se tosiasia ettei lihaa ostaessa tarvitse kuljettaa kotiinsa valmismarinadipaskaa, jota lähinnä vain Suomessa tarjotaan. Ostovoimaakin on huomattavan paljon enemmän johtuen kovemmista palkoista ja pienemmistä veroista. Tämä on mielikuvani, mutta ilmeisesti Saksan verojärjestelmä on vielä selkeästi monimutkaisempi kuin kotimaassamme, joten se on sitten mitä ilmeisemmin tapauskohtaista.  Jotkin hinnat ovat täällä suunnilleen samalla tasolla kuin Suomessa ja tästä parhaimpana esimerkkinä viihde-elekotroniikka mikä itselle hyvin suppealla otannalla näytti suunnilleen samanhintaiselta, mutta mitä ilmeisemmin ainakin nettikaupasta saa Suomeen tilattuna nämäkin tuotteet ainakin jonkin verran halvemmalla. Mitä tulee ainakin vaatteisiin niin Saksa on selkeästi halvempi monessa mielessä.

Mitä taas tulee ruokiin ja juomiin niin täällä molemmat ovat aika selkeästi halvempia ja varsinkin ”ulkona” syöminen ja juominen on selkeästi halvempaa. Täällä normaali puolenlitran tuoppi on kolmisen Euroa baarissa ja syominenkin on varmaan kolmisenkymmentä prosenttia halvempaa, mutta sitä on suhteellisen vaikea todeta, sillä saksalainen ruoka on aika helvet paljon erilaista kuin mitä Suomessa on oppinut syömään. Varsinkin täällä Stuttgartissa Schwaabilainen ruoka on aika lailla erilaista ja se on mielestäni jotenkin juusto- ja perunapitoista, mutta voin yhtä hyvin olla täysin väärässä. Itse olen yleensä ”ilmaisesta” ruoasta irtauduttuani syönyt lähinnä kiinalaista nuudelihöttöä erinäisten friteerattujen lisukkeiden kanssa. Tämä ateria on maksanut peräti nelisen Euroa ”perinteisessä” muovisessa take away pakkauksessa. Sanoisin, että suhteellisen halpaa ja se myös näkyy ravintolan jonoissa. Kaipailin tällaista vaihtoehtoa edes suunnilleen samoilla hinnoilla Suomeenkin, mutta eipä taida näkyä kun kukaan ei pysty myymään tappiolla kovin pitkään. Koska tuossa jo kyseltiinkin hintavertailun perään niin kävin tänään paikallisessa Lidlissä tekemässä hyvin suppean hintatarkastelun, joten tässä se tulee:

Saskia-vesi 1.5l 0.19€+pantti 0.25€
Freeway cola 1.5l 0.39+pantti 0.25€
banaani 1.15€/kg
patonkin 0.69€
pekoni 1.66€ 2*125g
maito 1l 0.54€
sokeri/kg 0.89€
munat 10kpl 1.09€
primadonna oliiviöljy 750ml 2.59€
omenamehu 1.5l 1.12€

Jokainen voi sitten käydä tarkastelemassa siellä Suomessa miltä hinnat näyttävät. Olen pahoillani ettei juuri tullut lihojen hintoja esille, mutta ongelmana on oma kielitaitoni ja se ettei paikallisesta Lidlistä löytynyt marinoitua lihaa juuri ollenkaan. Oma perstuntumani on, että jauheliha on hieman halvempaa kuin Suomessa ja varmaan muutkin, mutta tätä tarkemmin en osaa sanoa. Suppeatahan tämä tietysti on, mutta kaipa tosta listasta saa jo jotain irti. Nämä kaikki tuotteet löytyvät kuitenkin molempien maiden saksalaisSiwoista, joten ne ovat suoraan vertailukelpoisia.

Yksi asia mikä täällä Saksassa hieman hämmästyttää on se, että täällä on kuitenkin selkeästi monissa määrin vapaampaa kuin Suomessa joka on kyllä kieltojen ja määräysten yksi kärkimaista enkä todellakaan tarkoita sitä hyvässä mielessä vaan pikemminkin päinvastoin. Osataan sitä toisaalta myös täälläkin eikä tietyt viranomaise eroa mitenkään suomalaisista. Pilkunnussiminen on täällä myös aikamoista ja jotkin säädökset joihin itse olen törmännyt täällä käsittämättömiä. Myös tietyn viranomaisen pikkumaisuus oltuaan väärässä on vittumainen ilmiö, mutta tuskin ainutlaatuinen siellä kotimaassakaan. Tästä ei nyt sitten tällä kertaa enempää, mutta tällaiset pikkuasiat ainakin saavat vitutuskäyräni nousemaan. En tosin ole harkinnut tänne muuttamista, joten eipä tarvitse hirveästi näistä asioista huolehtia.

Vielä lopuksi haluan sanoa pari asiaa meille kaikille hyvin tärkeistä asioista eli säästä ja ihmisistä. En kommentoi kesäsäätä sen enempää, mutta ainakin alkutalvi täällä etelä-Saksassa on ollut sateinen, tuulinen ja lämpötilat ovat pyörineet noin nollasta asteesta vajaaseen kymmeneen. Tänään tuli lunta, mutta aika laillahan se on vaan höttöä joka sulaa heti pois. Mitä tulee ihmisiin niin tykkään kyllä suomalaisista enemmän kuin saksalaisista, mutta tämäkin on niin pieni otos ettei siitä pitäisi tehdä juurikaan suurempia johtopäätöksiä. Se mikä nyt ensimmäisenä tulee mieleen niin saksalaisnaiset ovat mielestäni aika lailla harmaata massaa, jos ei lasketa mukaan niitä joista selkeästi näkee etteivät heidän sukunsa ole ainakaan kovin kauaa maassa asuneet. Saksalaisista voi myös sanoa etteivät suurin osa heistä halua juurikaan erottua toisistaan ainakaan vaatetukselta mikä on tietysti aika lailla tuttua myös Suomessakin, joten suomalaisten on varmasti helppo sulautua joukkoon kunhan opettelevat riittävästi kieltä.

Mainittakoon nyt sen verran, että mitä tulee niin sanottuun hyvinvointivaltioon niin minä näen niin paljon etumatkaa Saksalle, että kyllä Suomestakin on mahdollista saada selkeästi parempi paikka kunhan tulee pakkomuutos ja se todellinen katastrofi on jo näkyvissä. Täällä ei nimittäin juurikaan näy köyhiä ja keskimäärin kaikki isommat kulutushyödykkeet kuten autot ovat täällä paljon parempia mikä kertoo huomattavasti vauraammasta maasta kuin Suomi. Turvallisuusasioista sen verran, että täällä on mielestäni hyvin turvallinen olo iltaisin, mutta mikäli olet yksinäinen nainen niin siinä tapauksessa on syytä varoa hyvin paljon eikä ikinä pysähtyä, vaikka miehet mukavia juttelisivatkin. Huolimatta Saksan etumatkasta muissa asioissa niin suomalaiset ihmiset kaikkine huonoine puolineenkin kääntävät edun hieman Suomelle ainakin juuri näiden vajaan kahden viikon perusteella. Voisin kuitenkin hyvin nähdä asuvani myös täällä, mutta mitään syytä siihen ei juuri tällä hetkellä ole.

Mitä todennäköisimmin julkaisupäivä on huominen perjanta 7. joulukuuta, sillä en halua tällaista vertailua julkaista juuri kun maamme juhlii vuoden tärkeintä päiväänsä. Näihin kuviin ja tunnelmiin päätän vielä mainitsemalla etten usko seuraavan kirjoituksen tulevan julkaistuksi ennen seuraavaa vapaapäivääni. Kaikkea hyvää sinne koti-Suomeen!

-TT

1 kommentti:

  1. parin tunnin sisään tulee uusi kirjoitus, jos ei tapahdu mitään jotain todella ihmeellistä

    VastaaPoista