keskiviikko 15. elokuuta 2012

Mediaton päivä.

Kuten tossa viime viikolla lupasin niin tarkoitus oli viettää kokonainen päivä mediapimennossa mikä sisälti internet- sanomalehti – televisio ja uutiskiellon. Tämän seurauksena pidin koko päivän myös kompjuutterinikin pois päältä. Onnistuinkin tässä aika pitkälle kunnes hyvin myöhään illalla sitten sorruinkin uutisten katseluun. Tässä kirjoituksessa onkin sitten tarkoitus kertoa tuntemuksiani ja siitä kuinka päivä meni tuohon iltaan saakka.

Elikkäs heräsi ensimmäisen kerran hieman normaalia aikaisemmin eli seiskan maissa. Ensimmäinen ajatukseni olikin se miten helvetissä keksin niin paljon tekemistä ettei tarvitse näitä koukuttavia medioita seurata. Olennaisin asia minkä huomasin heti tuolloin aamulla on se, että kun ihminen kieltää itseltään jotain niin se alkaa heti tuntua huomattavasti houkuttelevammalta kuin aiemmin. Tiesin myös hesarin tippuneen postilaatikosta, joten heti tuli samalla mieleen se miten siitä pääsee eroon katsomatta edes sisältöä. Tämä kuitenkin onnistui loppujen lopuksi hyvin vaivattomasti. Tätä operaatiota ennen kuitenkin aloin pötköttelemään ja huomasin sitten samalla herääväni kellon soittoon kasilta eli olin nukahtanut uudestaan ja sitten taas pyörivät samat ajatukset päässä eli mites helvetissä tän ajan saa kulumaan? Tämän jälkeen keitinkin sitten aamupuuroa jota en yleensä tee ikinä vapaapäivinäni jollaisen maanantaina vietin. Tämä lähinnä tekemisen puutteessa. Boorriiinnngg! Puuron jälkeen olikin vuorossa aamukahvi josta olen aina nauttinut rauhassa, sillä se on yleensä aamun paras hetkeni.

En muista enää tarkalleen mitä kello näytti, kun sain nämä aamutoimeni hoidettua, mutta sen jälkeen alkoikin sitten ensimmäisen kirjan lukeminen joka oli tällä kertaa jonkun kirjoittama kirja Jach Welchista joka oli General Electricin toimitusjohtaja kahdenkymmenen vuoden ajan kasikytluvun alusta vuosituhannen vaihteeseen. Jos ei laske mukaan lounasta johon meni noin tunnin verran aikaa tekemiseen ja syömiseen niin olin kirjan puolivälissä joskus yhden maissa. Monen tunnin lukeminen alkaa selvästi näkyä ja jossain välissä huomaa kuinka koomassa on tullut luettua, sillä joitakin kohtia joutuu kelaamaan uudestaan niiden mennessä täysin ohi aivotoiminnan lyödessä tyhjää. Yhden jälkeen olikin sitten vuorossa toisen kahvikupillisen aika. Nämä kahvikupilliset menevät yleensä aina hyvin rauhoittuessa ja elämästä nauttiessa, kun ei ole kiire minnekään eikä silloin paina huolet ja murheet. Itse en oikestaan pysty juomaan juuri muuta sumppia kuin juhla moskaa ja residenttiä, sillä muut kahvit maistuvat mielestäni kuralle. Yleensä tapana on vielä vetää vaaleaa paahtoa, mutta tällä viikolla on tullut juotua tummaa erehdyttyäni vahingossa sitä ostamaan. Jostain syystä tuntuu siltä ettei siinä ole ihan samaa potkua kuin vaaleassa paahdossa. Tietysti tämä voi olla vain harhaa, joten tiedä hänestä. Kofeiini on allekirjoittaneen ainut jokapäiväinen huume ja sen puute aiheuttaa kieltämättä aina hieman vitutusta väsymyksen kanssa.

Tämän jälkeen alkoikin olla sitten tekemisen puutetta, kun tarvitsi taukoa lukemisestakin. Siitä sitten innostuinkin siivoamaan joka on kanssa ihan helvetin harvinainen operaatio allekirjoittaneelle. Tämän siivousprojektin osana olikin sitten taas aika keräillä tavaraa roskiin ja sitähän sitten löytyikin taas jonkin verran. Tästä hyvänä esimerkkinä parikymmentä joskus yhdeksänkymmentäluvulla käytössä ollutta vhs-kasettia, jotka löysivät paikkansa jätesäkistä. Sivuhuomautuksena mainittakoon se, että mediaton päivä on ihan hyvä idea silloin, kun on paljon turhia rutiineja tehtävänä jotka eivät vaan kiinnosta, mutta ovat välttämättömiä. Varmasti on muitakin juttuja mitä tehdä, mutta nää nyt oli vaan juuri nyt tehtävä. Tämän operaation jälkeen olikin vuorossa aikaisemmin jo mainitun kirjan toinen puolisko joka oli noin sata sivua. Kaiken kaikkiaan kirja oli mielenkiintoinen, mutta liian pitkään saman kirjan lukeminen ei vaan toimi, jos täytyy sitten vielä ajatellakin samalla. Toisin sanoen kannattaa siis lukea jotain vähän kevyempää kuten jotain romaania mikäli haluaa viettää päivänsä kirjan ääressä. Tämä operaatio kestikin sitten johonkin iltakuuteen jonka jälkeen oli vuorossa iltaruoka. Syön aika paljon, mutta yritän pitää annokset pieninä silloin, kun ei ole liikuntaa tiedossa. Liikkuminen on ollut viime ajat aika vähissä johtuen nilkkani raiskaamisesta kaverini häissä saappaanheittokisassa. Tämän takia olen yrittänyt parannella sitä pysymällä kotona niinä päivinä, kun ei ole ollut pakollisia menoja. Illemmalla sitten aloittelinkin ruuan jälkeen toista kirjaa joka on varsin viihteellinen Cityboy joka kertoo suhteellisen todenmukaisen tarina eräästä nuoremmasta ”pankkiirista” joka ilman koulusta onkin yhtäkkiä kaikkien kokkelipäiden kanssa ”maailman huipulla” Tämä kirja kertoo aika hyvin siitä kuinka nuoret sekaisin olevat moraalittomat geelitukat tekevät päätöksiä vähillä yöunilla kokkelihuuruissaan. Suosittelen tätä lukemiseksi kaikille jotka kuvittelevat pankkiirien tekevän päätöksiää järkevästi ja omilla aivoillaan, vaikka totuus on jotain ihan muuta ainakin tässä tapauksessa. Kirjoittaja Geraint Anderson muuten kertoo ilmeisesti aika lailla itsestään vaikka muut henkilöt ovatkin lähinnä fiktiivisiä. Tätä kirjaa en tosin ehtinyt lukea läheskään kokonaan ja sen olen jo aiemmin lukenutkin. Alkoi vaan sen verran pahasti väsyttämään ettei mihinkään älylliseen lukemiseen ollut enää potkua. Tässä vaiheessa alkoin myös polttelemaan läppärin avaaminen ja sortuminen helppoon ratkaisuun. En sitä kuitenkaan tehnyt. En tosin tiedä olisiko sillä ollut mitään merkitystä olinhan jo taistellut omia mielitekojani vastaan jo melkein puoli vuorokautta. Loppuilta menikin sitten lähinnä tuon cityboy-kirjan kanssa vaikka repsahdinkin katsomaan kymmenen uutiset.

Yleisiä huomioita: Yksi mediaton päivä ei saa ketään rauhoittumaan vaan niitä pitäisi olla useampia peräkkäisiä. Kuitenkin ihmisen tuottavuus kyllä kasvaa hetkittäin, sillä turhaa ruudun tuijottamista ei mediattomana päivänä tapahdu. En usko pystyväni lukemaan yhtä paljon saman päivän aikana mikäli laittaisin jossain vaiheessa läppärini auki. Kuitenkin on huomioitava se, ettei ilman kunnon taukoja jaksa lukeakaan ajattelemalla samalla mitä kirjassa sanotaan. Viihteellinen luettava taas toimii hyvin aivotoiminnan nollaamisessa ja mediattomasta päivästä kannattaa suurempi osa käyttää nimenomaan tähän tarkoitukseen mikäli pitää lukemisesta. Mediaton päivä on myös erinomainen idea nauttia yhdessäolosta mikäli on perheellinen. Itseäni tämä ei tosin koske, mutta vanhempien lapsille antama aika on korvaamatonta. Varsinkin telkkarin ja tietokoneen pitäminen kiinni sopii kaikille varsin hyvin. Aamuhesarin tai muun lehden lukeminen heti aamulla voi olla ihan rentouttavaa myöskin vaikka en sitä kokeillutkaan. Edellisten päivien lehtiä ei tosin kannata jättää lojumaan sillä niiden otsikoita tulee varmasti aina tuijotettua informaationhimossa kuten itsellenikin kävi. En tosin avannut yhtään ainutta lehteä. Mediattomana päivänä kannattaa myös nauttia vaikka kahvia parvekkeella keskittyen omiin ajatuksiinsa ilman mitään oheistoimintaa, sillä siitä yllättävän paljon irti. Itse selvisin melkein koko päivän ilman sortumista, mutta lopulta kamelin selkä katkesi väsyneenä. Katsotaan tulisiko keksittyä joku toinen vastaava kokeilu. Tärkein asia oli kuitenkin se, että jonkin asian kieltäminen saa ihmisen haluamaan sitä entistä enemmän.

Tässä nää kaikki tällä kertaa, jos jollekin tulee mieleen jotain ton päivän kulusta tai ehdotuksia samanlaisen päivän viettämiseen niin kertokaa ihmeessä.

- TT

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti