maanantai 18. kesäkuuta 2012

Kirja-arvostelu: Vaurastu arvo-osakkeilla, Kim Lindström

Elikkä kyseessä on jo hieman vanhentunut Kim Lindströmin osakkeista kertova kirja joka keskittyy arvo-osakkeisiin. Vanhentunut siis siinä mielessä, että se on kirjoitettu noin viisi vuotta sitten. Monesti hyvien kirjojen sanoma´kuitenkin on siinä mielessä ikääntymätön, että monet perusperiaatteista ovat olleet samoja jo hyvin pitkään. Tämän tosiasian vuoksi itselläni on kirjasta kaksijakoiset tunnelmat, sillä mielestäni se ei tuo hieman pidempään sijoittaneille ja monet sijoituskirjat lukeneille juuri mitään uutta. Kuitenkin varsinkin juuri sijoittamisen aloittaneille tämäkin kirja soveltuu mielestäni erittäin hyvin. Olen lukenut myös Lidströmin kirjan menesty osakesijoittajana joka vanhuudestaan huolimatta sopii myös erittäin hyvin aloittaville sijoittajille. Mennään sitten pikku mutkan kautta asiaan ja itse kirjan sisältöön ja joihinkin allekirjoittaneelle mielenkiintoisiin asioihin.

Kirja on noin 300 sivua pitkä ja mielestäni helppolukuinen. Sisällöstä noin puolet on arvosijoittamiseen liittyviä lukuja ja puolet mielestäni enemmän yleistä asiaa sijoittamista joka on myös monille hyvin tarpeellista. Periaatteessa koostumus on aika lailla seuraava: arvosijoittamisen perusteet, Benjamin Graham ja Warren Buffett, markkinapsykologia, arvosijoittamisen erityispiirteet niin ulkomailla kuin Suomessa, arvo-osakkeiden tunnistaminen tunnuslukujen perusteella, trendit ja erityistilanteet. En aio tässä arvostelussa mennä kovin syvälle noiden koostumusten sisältöön vaan keskityn lähinnä muutamaan huomionarvoiseen juttuun.

Periaatteessahan osakkeen arvo on sen tulevien kassavirtojen summa. Kuitenkin on huomioitava ettei näitä voi yksikään ihminen arvioida pidemmällä tähtäimellä täysin oikein vaan on pakko luotettava jonkinlaiseen ”valistuneeseen” arvioon ja ottaa riittävä turvaväli jota ilman ei kannata sijoittaa. Hyvin pienillä yrityksillä tämän turvavälin olisi oltava suurempi kuin suurilla, sillä monesti näistä vähän vaihdetuista yrityksistä ei ole helppo luopua mikäli tulee tarve myydä. Arvo-osakkeillahan normaalisti nämä osakekohtaiset tuotot vaihtelevat huomattavasti vähemmän kuin esimerkiksi kasvuosakkeilla. Arvo-osakkeiden ylituottojahan pidetään rahoitusteoriassa niin sanottuna anomaliana mikä tarkoittaa periaatteessa poikkeusta teoriaan. Itse taas olen sitä mieltä, että anomaliat eivät ole poikkeuksia vaan se tarkoittaa käytännössä sitä, että koko teoria on hyödytön. Tietysti tehokkaiden markkinoiden teorian uskovaiset ovat eri mieltä, mutta se taas ei ole allekirjoittaneen murhe. Arvo-osakkeilla myös P/B-luvut (hinta/tase) ovat selkeästi kasvuosakkeita pienemmät ja yleensä hyvin reilusti alle 2. En jaksa nyt kaivaa tarkempaa määritelmää arvo-osakkeiden P/B-luvuille, mutta ne ovat kuitenkin hyvin pieniä. Kirjassa on mainittu eräs amerikkalaistutkimus, jossa on tutkittu P/B-lukujen vaikutusta keskimääräiseen sijoitustuottoon ja sen tuloksista voi mainita jonkinlaiset erot P/B-lukujen ollessa hyvin pienet verrattuna hyvin suuriin lukuihin. P/B-luvun ollessa alle 1 keskimääräinen tuotto oli yli 20 prosenttia, kun muissa tapauksissa se oli alle. Kun tarkistelee P/B-lukuja 3-7 niin hyvin merkittäviä eroja näistä ei yhden tunnusluvun avulla saa, sillä luvun ollessa 3 vuotuinen tuotto oli vajaa 3% suurempi kuin P/B-luvun ollessa 7. Tuon tunnusluvun ollessa yli 10 on nähtävissä huomattava pudotus joka on hyvinkin merkittävä vuotuisen tuoton ollessa noin 8%.

Ennen kuin alkaa tehdä mitään suurempia johtopäätöksiä tuon tunnusluvun käytöstä kannattaa muistaa, että yrityksen tase (B) voi sisältää kaikenlaista huttua josta ei ole sijoittajalle mitään hyötyä. Monesti tämä ylimääräinen osa on tullut yrityskaupan mukana ja sitä ei ole arvostettu uudestaan. Toisaalta on myös muistettava, että taseessa on monesti myös aineettomia hyödykkeitä (Goodwill) joka saattaa sisältää patentteja ja muista vastaavia oikeuksia joita on mahdotonta arvostaa oikein. Suosittelisin siis kaikkia teitä unohtamaan tuon tunnusluvun käytön mikäli näitä aineettomia hyödykkeitä on iso osa taseesta. Näistä aineettomien hyödykkeiden älyttömistä arvostuksista varmasti kaikista tunnetuin on edesmenneen Soneran ostama ”ilma” Saksasta miljardeilla. Yhtä hyvin voisin itse arvostaa omat ”kiveni” muutaman miljoonan arvoisiksi (joita ne tietysti allekirjoittaneelle ovatkin, mutta lähestulkoon kaikille muille arvottomat.) Myönnettäköön ettei se nyt ihan sama asia ole, mutta kertoo siitä ettei kaikki aina ole sitä miltä näyttää mikäli ei katso riittävän tarkasti. Muistaakseni ainakin Henri Elon blogissa näitä käytiin läpi tarkemmin noin kuukausi sitten, joten sieltä vaan sitten ihmettelemään mitkä yritykset ovat saaneet tuon tunnusluvun alas. Itse en sitä pidä kovin tärkeänä tätä asiaa, mutta voin yhtä hyvin olla väärässä. Allekirjoittaneelle alkaa vasta sitten hälyttämään mikäli P/B-luku on hyvin suuri verrattuna muihin yrityksiin. Suosittelisinkin sijoittajia keskittymään useampaan tunnuslukuun, jotta on mahdollista saada parempi kuva yrityksestä.

Kuten kirja-arvostelustakin näkyy niin aika vähän ajatuksia sain kyseisestä kirjasta loppujen lopuksi irti. Tietysti siinä oli enemmänkin asiaa, mutta aika vähän itselleni oli mitään uutta ja ihmeellistä. Sitä en sano etteikö kyseinen kirja voisi olla hyödyllinen monille, mutta satun omistamaan huomattavasti parempiakin sijoituskirjoja kuten Grahamin The Intelligent Investor joka on tietysti arvosijoittajien raamattu ja huomattavasti paksumpi opus. Sitä suosittelen kaikille joilla Lontoon kieli taipuaa Grahamin teoksia suosittelee myös Lindström omassa kirjassaan. Se mikä itseäni eniten häiritsee näissä kirjoissa on se ettei kukaan ikinä kirjoita mitään omista epäonnistumisistaan, sillä ainakin itse kokisin ne tarinat paljon hyödyllisimmiksi. Jokaisen sijoittajan kohdalla niitä kuitenkin tulee, joten ne ovat varmasti Lindströmillekin tuttuja. En pidä tätä kirja minään ehdottomana pakkohankintana vaan mikäli ei omista yhtään kyseisen kirjoittajan teosta niin ostakaa Lindströmin uusin joka on julkistettu tai julkistetaan lähiaikoina. Myös hyvin varustetuista kirjastoista saattaa tuo arvostelema kirja löytyä ja sellaisesta sen hain.

Nyt lähdenkin sitten keskiviikkona lomille ja tulen kuun lopussa takaisin. En tee siellä uusia kirjoituksia, joten mikäli löytyy kommentoitavaa tästä tai muusta kirjoituksesta niin yritän niihin vielä vastata.

-TT

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti