maanantai 28. toukokuuta 2012

Nokian Renkaat analyysi

Nokian Renkaat valmistaa tuotteitaan henkilö- ja kuorma-autoihin sekä raskaisiin työkoneisiin. Tuotteet myydään lähinnä jälkimarkkinoille eli autoihin, jotka ovat jo myyty kaupoista ulos. Yrityksellä on toimintaa pohjoismaissa, itä- ja keski-Euroopassa sekä Yhdysvalloissa. Yrityksellä on tehtaat Suomessa ja Venäjällä tällä hetkellä. Yritys keskittyy pohjoisten olojen asiakastarpeisiin ja tuotteisiin sekä premium-renkaisiin mikä tarjoaa mahdollisuuden kilpailla isompien renkaanvalmistajien kanssa näillä tuotesegmenteillä. Tässä yritys onkin onnistunut tosi hyvin omilla markkina-alueillaan ja onkin näillä kapeilla tuotesegmenteillään markkinajohtaja niin pohjoismaissa kuin Venäjälläkin. Venäjällä tämä markkinajohtajuus johtuu toisaalta eräästä strategisesta edusta, josta myöhemmin lisää. Nokian Renkaat on kasvuyhtiönä haastava analysoitava, sillä vuosien varrella muutokset ovat olleet suuria.

Liikevaihdon kehitys (Milj. €)

2003, 529
2004, 603
2005, 686
2006, 836
2007, 1025
2008, 1082
2009, 798
2010, 1058
2011, 1457

Keskimääräinen kasvu noin 11.9% mikä on loistava saavutus. Näillä näkymin voi olettaa kasvun jatkuvan muutaman vuoden aikavälillä samalla tasolla ilman finanssikriisiä ja yritys onkin lisäämässä tuotantoaan Venäjällä 11 miljoonan renkaan kapasiteetista 17 miljoonaan. Tämän laajennuksen myötä ensimmäiset uudet renkaat saadaan valmistettua kesäkuussa.

Nokian Renkaiden myynnin maantieteellinen jakauma vuonna 2011 oli seuraava : suluissa (2010)

Pohjoismaat 37.9% (44.5%)
Venäjä ja IVY-maat 26.9% (20.7%)
keski- ja itä-Eurooppa 27.8% (25.7%)
pohjois-Amerikka 6.90% (8.70%)

Yllä mainituista luvuista on nähtävissä selkeä trendi joka johtaa pohjoismaiden markkinoiden roolin pienenemiseen. Varsinki Venäjällä ja entisisssä IVY-maissa kasvu on nopeaa, kun taas pohjoismaissa markkinat ovat aika pitkälti jo valmiit. Keski- ja itä-Euroopan rooli on taas ainakin tällä hetkellä vielä kohtalaisen stabiili.

Osakekohtaisen tuloksen kehitys:

2003, 0.45€
2004, 0.69€
2005, 0.69€
2006, 0.88€
2007, 1.37€
2008, 1.12€
2009, 0.47€
2010, 1.34€
2011, 2.39€
AVG, 1.04€

Kuten luvuista näkee niin kyseessä on selkeästi kasvuyritys jonka tulosten vaihtelut voivat olla suuria. Täytyy tosin ottaa huomioon kansainvälisen talouskriisin aikaansaama merkittävä tuloskyvyn aleneminen vuosina 2008 ja 2009 joiden jälkeen päästiinkin taas normaalille kasvu-uralle. Mikäli samanlainen kriisi puskee lähivuosina päälle voitaneen odottaa NRE:n osakekohtaisen tuloksen tippumista Euron kieppeille. Tällä hetkellä on vaikeaa arvioida tätä kehitystä, mutta en olisi siitä kyllä yhtään yllättynyt. Keskimääräinen tuloskasvu on ollut noin 20% mikä on ollut selkeästi nopeampaa kuin liikevaihdon. Tuottavuus on siis parantunut vuosien varrella hyvinkin paljon ja kertoo yrityksen jatkuvasta kehityksestä. En kuitenkaan usko ihan yhtä hurjaan tuloksen kasvattamiseen tulevaisuudessa.

Osinkohistoria:

2002, 0.11€
2003, 0.16€
2004, 0.22€
2005, 0.23€
2006, 0.31€
2007, 0.50€
2008, 0.40€
2009, 0.40€
2010, 0.65€
2011, 1.20€
AVG, 0.42€

Kuten maksetuista osingoista näkee niin yhtiö on onnistunut selvästi kasvattamaan omistajilleen jaettavaa tuottoa. Jaettavien osinkojen kehitys on ollut huikeaa viimeisen kymmenen vuoden aikana, sillä keskimääräinen kasvu on ollut 27%. Tämä kasvu tulee kyllä selkeästi vaimenemaan seuraavien kymmenen vuoden aikana ja uskoisin sen olevan suhteellisen maltillinen ja pitäisin 10 prosentin kasvua jo huippusaavutuksena. Perustan arvioni siihen, että yrityksen kasvattaminen pienillä asiakassegmenteillä on haasteellista ja tulee vaikeammaksi liikevaihdon kasvun rajojen tullessa vastaan. Tätä on tosin hyvin vaikea arvioida tarkasti, joten tulevaisuus näyttäköön miten käy.

Lyhyt SWOT-analyysi Nokian Renkaista:

Strengths:

Selkeä kilpailuetu varsinkin Venäjällä joka on viime vuodet johtunut siitä ettei muilla rengasvalmistajilla ole ollut tehtaita siellä ja ennen maan WTO-jäsenyyttä ovat tuontitullit estäneet kunnon kilpailun kyseisessä maassa. Tämä kilpailuetu tosin säilyy ainakin vielä lähivuosina johtuen Venäjä-osaamisesta ja valmiista jakeluketjusta maassa. Jatkuva yrityksen kehittäminen on myös onnistunut hyvin ja tuottavuus on parantunut ja tämä on näkynyt myös marginaaleissa. Nokian Renkailla onkin selkeästi parhaimmat marginaalit rengasvalmistajista. Yritys omaa hyvän hinnoitteluvoiman joka johtuu erikoistumisesta pieneen osaan kansainvälisistä rengasmarkkinoista jotka ovat selkeästi yli 100 miljardia Euroa. Kansainväliset rengasmarkkinat ovat kasvaneet vuosittain 7 prosenttia ja Nokian Renkaat yli 10 prosenttia. Johtoryhmässä on vahvaa Venäjä-osaamista ja toimitusjohtaja Kim Gran on ollut talossa jo yli 15 vuotta ja on toimitusjohtajana saanut omistajat varsin tyytyväiseksi. Yhtiö on myös käytännössä nettovelaton ja tämä luo turvaa mikäli maailman rahoitusmarkkinoilla on turbulenssia jatkossakin.

Weaknesses:

Nokian Renkaiden ollessa yksi parhaiten hoidetuista yrityksistä Suomessa on vaikea keksiä heikkouksia, mutta ehkä se on kuitenkin riippuvuus öljyn hinnasta, sillä mikäli markkinahinta kyseisen hyödykkeen osalta laskee niin se vaikuttaa myös renkaiden myyntiin voimakkaasti Venäjällä ja entisissä IVY-maissa. Se hyvä puoli tässä kuitenkin on, että valmistamiseen käytettävien raaka-aineiden hinnat laskevat samalla. Sisäpiirin omistus voisi myös mielestäni olla selkeästi suurempi ja on lähinnä Granin optioiden varassa tällä hetkellä.

Opportunities:

Venäjän, entisten IVY-maiden ja itä-Euroopan rengasmarkkinat kasvavat selvästi nopeammin kuin maailmanmarkkinat ja Nokian Renkaat on erityisen hyvin onnistunut valtaamaan itselleen näitä markkinoita. Näiden maiden kasvulle ei näy vielä hirveästi rajoja. Balkanilla on myös mahdollisuuksia rengasvalmistajille näiden maiden talouksien noustessa. Ilmeisesti uusi tehdas tätä varten on suunnitteluasteella ja siitä saattaa tulla päätöksiä tämän vuoden aikana.

Threats:

Poliittiset päätökset ovat Venäjällä aina suuri kysymysmerkki, mutta tällä hetkellä ei ole suurempaa uhkaa tämän yrityksen kohdalla. Venäjän WTO-jäsenyys on myös jonkinlainen uhka, sillä se poistaa tuontitullit kilpailijoiden renkailta. Tällä hetkellä uuden tehtaan perustamista voidaan myös pitää uhkana johtuen siitä ettei siitä ole vielä riittävästi infoa. Sen rakentaminen väärään maahan saattaa tuottaa vaikeuksia, mutta on tietysti myös mahdollisuus. Pidän uhkana omistajille myös sitä, että joku isompi rengasvalmistaja ostaa yrityksen pois kuljeksimasta. Bridgestonella onkin yli 15%:n omistusosuus.

Nokian Renkaiden johtoporras:

Toimitusjohtaja Kim Gran on hyvin arvostettu ja hänellä on myös näyttöjä yrityksen johdosta jo pidemmältä ajalta. Tällä hetkellä hänellä ei ole hirveästi kuitenkaan yrityksen osakkeita, mutta toisaalta optioita on huomattava määrä. Yhtiön hallituksessa on huomattava määrä Venäjä-osaamista mm. Stockmannin toimitusjohtaja Hannu Penttilä. Rengasosaamista taas tuo Bridgestonen (suurin omistaja) Benoit Raulin. Jatkuva kehitys on monesti nähtävissä varsinkin Kim Granin puheissa ja teot ovat sitä myös näyttäneet.

Loppusanat:

Helsingin pörssissä on mielestäni kaksi yritystä ylitse muiden ja ne ovat Kone sekä Nokian Renkaat. Molemmat ovat laatuyhtiöitä ja siksi niiden ostaminen sopivaan hintaan niiden arvoon nähden on hyvin vaikeaa. Nokian Renkaiden hinta kuitenkin heittelee jonkin verran mikä selkeästi lisää mahdollisuuksia saada ostettua yrityksen osakkeita sopivaan hintaan. Tällä hetkellä lähitulevaisuus näyttää hieman epämääräiseltä johtuen Euroopassa vellovasta velkakriisistä. Nokian Renkaiden ollessa käytännössä nettovelaton sen osingonkyky ei missään nimessä ole vaarassa, mutta sen marginaalit voivat laskea selkeästi nykytilanteesta finanssikriisin iskiessä tai mikäli isommat rengasvalmistajat tulevat kilpailemaan samoissa tuoteryhmissä Venäjälle. Tällä hetkellä osakkeen arvo on aika lähellä mielestäni nykyhintaa ja mielestäni se on 28-29 Euroa. Noin 25 Euroa ostohintana antaa laatuyhtiölle riittävän turvamarginaalin ja sillä olen valmis sijoittamaan yritykseen mikäli finanssikriisi ei raiskaa koko maailmantaloutta. Toisaalta 25 Eurolla ei ole Nokian Renkaita helppo saada ostettua, mutta pitää vain odotella riittävän kärsivällisesti. A-luokan yritystä on mahtavaa omistaa, mutta niistäkään ei kannata aivan mahdotonta hintaa maksaa.

Kiitoksia mielenkiinnosta mikäli jaksoit lukea analyysin kokonaan. Disclaimer: tämä analyysi sisältää yhden amatöörin mielipiteen Nokian Renkaista eikä sisällä sijoitussuosituksia kenellekään muulle kuin allekirjoittaneelle.

- TT

3 kommenttia:

  1. Hyvä, johdonmukainen analyysi. Valotti minullekin NOKREa yhtiönä, en ole seurannut firmaa ollenkaan aiemmin paitsi mitä nyt joskus sen kauppalehden yrityslistalleni laittanut.

    EPSin viisinkertaistuminen 9 vuodessa on erittäin vahva merkki!

    VastaaPoista
  2. Kannattaa seurata vaan tarkemmin. Yritys reagoi mielestäni monesti ajoissa tuleviin tilanteisiin ja siitä esimerkkinä taas yksi valitettava irtisanomisuutinen joka tuli Suomen tehtaalle. Tämä varmaan johtui Venäjän tehtaan kapasiteetin nostosta.

    VastaaPoista
  3. Illalla tulee seuraava kirjoitus. Tarkempaa ajankohtaa en osaa antaa muiden velvollisuuksien viedessä päivästä osansa.

    VastaaPoista