sunnuntai 29. huhtikuuta 2012

Tuloskausi vauhdissa

Kotipörssissämme on osavuosikatsausten julkaisukausi täydessä vauhdissa ja tarkoitus olisi tässä hieman kirjoitella omia ajatuksia siitä mitä tähän mennessä on tapahtunut. Kuten yleensä olen aina maininnut niin kyseessä on vain yhden ihmisen mielipiteitä eivätkä ne varmastikaan edusta mitään absoluuttista totuutta. Kuitenkin on aina ihan hyvä kuulla muitakin ihmisiä, sillä yleensä niitä lukiessa ja kuunnellessa saattaa itsekin oppia jotain, vaikka olisikin eri mieltä asioista.

Perusperiaatehan on yleensä se, että hyvä yritys yllättää positiivisesti ja huono yritys negatiivisesti. Tämä ei kuitenkaan pidä sataprosenttisesti paikkaansa vaan poikkeukset tietysti vahvistavat säännön. Yleisilmeenä voisin kuitenkin pitää sitä, että vielä ei yritysten näkymissä hirveästi ole Euroopan talouskasvun hidastumisen vaikutusta, sillä hyvin harva yritys vielä näkee suurempia hidastumisen merkkejä. Tämä ei kuitenkaan ole hirveän suuri tae loppuvuoden hyvästä kehityksestä, sillä pahimmassa tapauksessa tulee seinä hyvin nopeasti vastaan ja talouskasvu muuttuu äkkiä hyvinkin negatiiviseen suuntaan. On tietysti hyvä ettei vielä tälläisiä pahempia näkymiä vielä ole, mutta tietysti niihin kannattaa myös sijoittajana varautua eli toisin sanoen aina kannattaa pitää käteistä ostomahdollisuuksia varten. Se mikä hieman muutaman yrityksen tuloskunnossa epäilyttää on katteiden lasku, mutta tämä saattaa johtua siitä, että tehostusvaraa liiketoiminnassa on hyvin vähän.

Jos nyt sitten mennään propagandaosuuteen niin mielestäni omassa pörssissämme on 5-10 hyvää yritystä ja loput eivät mielestäni täytä laatuvaatimuksia joita sijoittajan pitäisi hakea mikäli aikoo toimia pidemmällä tähtäimellä. Itse pidän Konetta ja Nokian Renkaita oman kotipörssimme selkeästi laadultaan parhaimpina yrityksinä, mutta tämä siis näkyy myös pörssikursseissa ja näiden yritysten ostaminen sopivaan hintaan on hyvin vaikeaa. Näiden jälkeen seuraavana tulee mielestäni Sampo. Muita laadultaan a-luokkaa olevia yrityksiä ovat mielestäni Outotec, Konecranes, Wärtsilä, UPM, YIT, Vacon ja PKC Group. Tietysti on myönnettävä etten seuraa läheskään kaikkia kotipörssimme yrityksiä, joten on varmasti todennäköistä etten tullut maininneeksi kaikkia laatuyrityksiä. Joidenkin yritysten kohdalla on taas myönnettävä, että nämä saattavat olla hyvinkin lähellä noita edellä mainittuja. Näistä ensimmäisenä tulevat mieleen Fortum, Okmetic, Metso ja Teleste. Laatuyritykset ovat yleensä edellä verrokkejaan selvästi. Tästä hyvänä esimerkkinä on UPM joka on energiaomavarainen, kun taas Stora Enso onnistui myymään energiantuotantonsa menneisyydessä ja kärsii tästä typeryydestä vieläkin.

Jos nyt sitten katsotaan vähän enemmän ja tarkemmin sitä mitä yritykset ovat osavuosikatsauksissaan kertoneet niin Konehan ilmoitti jopa näkymien hienoisista parantumisista mikä on loistava saavutus nykyisessä tilanteessa. Tosin tässä tapauksessa kasvu tulee Aasiasta joka on ihan eri taloustilanteessa kuin länsimaat. Omasta mielestäni suurin yllätys oli Konecranesin tulosparannus, sillä aika monet konepajat kuten lähin verrokki Cargotec ovat aiheuttaneet jonkinlaisen tulospettymyksen. Myös Huhtamäki ja Uponor onnistuivat selkeästi odottamaani paremmin. Itse en välttämättä pidä kaikkia odotuksia huonompia tuloksia pettymyksinä, sillä huonolaatuisten yritysten tapana onkin pettää odotukset. Jos nyt sitten miettii näitä huonolaatuisia yrityksiä niin tällä hetkellä on sen verran pakko sanoa, että nykyään entinen jalokivemme Nokia kuuluu tällä hetkellä näiden huonolaatuisten yritysten joukkoon kuten elintarviketeollisuutemme pörssiyritykset ehkä Raisiota lukuunottamatta, mutta tätä en ole juurikaan seurannut. Kaiken kaikkiaan sopivilla muutoksilla on mahdollisuus tehdä huonoistakin yrityksistä hyviä, mutta monesti se vaatii huomattavan radikaaleja ratkaisuja. Myös a-luokan yrityksistä voi tulla huonoja mikäli nousee pissa niin sanotusti päähän eikä olla valmiita muuttumaan ajan mukana. Tällä tavalla kävi Nokialle enkä ennusta sen nousua ennen kuin vanha johto on saatu pois kokonaan. Tällä hetkellä siellä on vielä sellaisia turhakkeita kuin Esko Aho josta ei yritykselle ole mitään hyötyä.

Yhtenä hyvinkin mielenkiintoisena uutisena joka ilmeni osavuosikatsauksista oli Konecranesin toimitusjohtaja Pekka Lundmarkin siirtyminen Aasiaan ainakin vuodeksi. Virallinen selitys on olla lähempänä pääasiakkaita ja kasvumarkkinoita, mutta tuskinpa tämä siirtyminen jää väliaikaiseksi ja uskon myös mm. Suomen veronkorotusten ja solidaarisuusveron vaikuttaneen asiaan. Saas nähdä kauan menee, kun muut suomalaisten pörssiyritysten johtajat tekevät samoin. Tämä on tietysti hyvä asia yrityksille mikäli sille on tarvetta, mutta rakkaalle kotimaallemme tämä tulee olemaan hieman pidemmällä tähtäyksellä huono asia.

Palailen varmasti jossain vaiheessa uusiin kommentteihin osavuosikatsauksista kunhan niitä taas on lisää julkaistu. Toukokuun puolivälin jälkeen julkaisen taas TT:n listan ja samalla vertaan sitä Balancen marraskuussa julkaistuun vastaavaan listaan. En ole näitä vielä katsonut, joten saas nähdä miten siinä on käynyt. Eipä muuta tällä kertaa.

- TT

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti