tiistai 10. huhtikuuta 2012

Pitkät syklit, Howe ja Strauss osa yksi, perusteet.

Elikkäs kirjoittelin tuossa muistaakseni viime viikolla pitkistä sykleistä ja silloin puhuin lähinnä Kondratieffin vuodenajoista. Tällä viikolla taas olisi tarkoitus käsitellä amerikkalaisten William Straussin ja Neil Howen tutkimuksen eri sukupolvista jotka monien muiden tutkijoiden mukaan ovat lähinnä lineaarisia, mutta heidän mukaansa kyse on kuitenkin vain noin ihmisiän kestävistä sykleistä jotka voidaan jakaa neljään eri osaan ja näissä sykleissä eri vaiheissa olevaan neljään eri ihmistyyppiin. Tässä kirjoituksessa on tarkoitus käydä lyhyesti läpi nämä eri ajat sekä ihmisten arkkityypit. Huomioitavaa tässä kehityksessä on Howen ja Straussin mukaan se että nämä aikakaudet ja ihmistyypit tulevat esille aina samassa järjestyksessä vaikka joitakin poikkeuksia on vuosisatojen saatossa tapahtunutkin. Ensimmäisessä kirjoituksessa on tarkoitus kertoa mistä on kyse ja toisessa kirjoituksessa on tarkoitus käsitellä nykyistä aikakauttamme ja mitä nämä Howen ja Straussin syklit tarkoittavat sen osalta. Nämä syklit saattavat poiketa maanosittain, mutta länsimaat kulkevat aika pitkälti kuitenkin samaan tahtiin.

Howe ja Strauss kutsuvat eri aikakausia eri nimillä ja he kutsuvat näitä neljää eri aikakautta käännöksiksi. Olen yrittänyt kääntää näitä nimityksiä Suomeksi, mutta koska kyseessä ei ole mitenkään yksiselitteiset asiat niin käännökseni saattavat olla surkeita, mutta yrittäkää kestää.

1. Aikakausi on huippu (High). Aikakausi jolloin instituutiot vahvistuvat ja yksilöllisyys heikentyy. Tänä aikakautena uusi hallinto vahvistuu ja vanhat hajoavat. Edellinen ”huippu” länsimaissa oli toisen maailmansodan jälkeiset noin pari vuosikymmentä länsimaissa.
2. Aikakausi on herätys (Awakening) Herätys on hengellisen heräämisen aika. Tämä aikakausi oli länsimaissa 60-luvun puolestavälistä 80-luvun alkuun
3. Aikakausi on purkautuminen (Unraveling). Masentunut aikakausi jolloin yksilöllisyys vahvistuu ja insituutioiden rooli yhteiskunnassa heikentyy. Jos jollakulla on parempi käännös tuolle sanalle niin olisin siitä hyvin kiitollinen. Tämä aikakausi alkoi 80-luvun alussa ja mitä ilmeisemmin loppui finanssikriisiin vuosille 2007-2009.
4. Aikakausi on Kriisi(Crisis). joka on mitä ilmeisemmin juuri nyt menossa ja jatkuu jonnekin 2020-luvulle. Edellinen kriisi koettiin 1929-vuoden pörssiromahduksesta toisen maailmansodan loppuun kestäneellä ajanjaksolla.

Howen ja Straussin ihmistyypit ovat seuraavat:

1. Sankarit (Heroes). Sankarit ovat normaalisti olleet lapsina hyvinkin suojeltuja, mutta joutuvat aikuisikään tullessaan keskelle kriisiä ja joutuvat osallistumaan tämän ratkaisemiseen monesti myös väkivaltaisesti. Kriisin tultua ratkaisuun tämä sukupolvi siirtyy vahvistamaan instituutioita keski-iässään. Heidän tullessa vanhuksiksi he yleensä kokevat henkisen heräämisen nuorten luodessa heille tämän.
2. Taiteilijat. (Artists) Taiteilijat ovat kriisinajan lapsia. Koska edellisen sukupolven hoivaaminen on ollut maksimaalista taiteilijat saavat vähemmän huolenpitoa vanhemmiltaan. Taiteilijat ovat hyvin varovaisia riskinottajia ja toimivat aika pitkälti kollektiivisesti. Taiteilijoista hyvä esimerkki on lähiöihin muuttaneet nuoret vanhemmat jotka menivät naimisiin hyvin nuorina. Keski-iässä he kokevat heräämisen ja vanhuksiksi tullessa he ovat hyvin aktiivisia ja kerääntyvät omiin eläkkeelle oleviin yhteisöihinsä.
3. Profeetat (Prophets). Profeetat viettävät lapsuutensa kriisinjälkeisenä aikana. Tästä sukupolvesta viimeisin esimerkki on suuret ikäluokat. He tulevat aikuisiksi kulttuurillisten mullistusten aikana. He tulevat keski-ikään moralisteina ja hyvin arvopakkomielteisinä ja he ohjaavat kansakunnat sosiaalisiin tai poliittisiin kriiseihin tullessaan vanhuksiksi.
4. Paimentolaiset (Nomads) Tämä sukupolvi kärsii lapsina siitä ettei heille ole annettu riittävästi rakkautta eikä rajoja. He huomaavat jo nuorina etteivät voi luottaa instituutioihin heidän etujensa valvojina ja tulevat aikuisiksi individualisteina. He ovat myös realisteja ja pragmaatikkoja. Viimeisin sukupolvi syntyi 60- ja 70-luvuilla. Itse olen tämän sukupolven kasvatti ja tunnistan itseni hyvinkin Straussin ja Howen kuvauksista. Tällä sukupolvella on myös tapana huolehtia lapsistaan hyvinkin paljon ja pysyvät monesti kotona heitä kasvattamassa ja tarjoamassa turvaa jota he eivät itse ole kokeneet saavansa.

Koska kyseessä ei ole mikään ihan lyhytselitteinen asia ja pitäisin tärkeänä pystyä miettimään tarkemmin mitä tämä nykyinen sykli mahdollisesti tarkoittaa tulevina vuosikymmeninä niin tarkoitus olisi seuraavassa kirjoituksessa mennä yksityiskohtaisemmin erityisesti neljänteen käännökseen ja mahdollisesti meneillä olevaan kriisiajanjaksoon. Täytyy kuitenkin muistaa, että koska kyseessä on aikakausi joka kestää noin pari vuosikymmentä niin kannattaa huomioida se ettei tämä nykyinen tilanne vielä monessa mielessä vaikuta kriisiltä eikä tulevaisuutta ole missään nimessä helppo ennustaa, joten tuskinpa kukaan tietää mitä tässä vielä lähitulevaisuudessa tulee tapahtumaan. Lähin vertailukohde länsimaailmalle taitaa olla edellinen kriisiaika joka alkoi myös pörssiromahduksesta vuodelta 1929 ja jatkui toisen maailmansodan loppuun saakka. Itse pidän kuitenkin nykyistä aikakautta hyvinkin samanlaisena kuin Howen ja Straussin kuvaamaa aikakautta. Palaan tähän tarkemmin seuraavassa kirjoituksessa.


Onko teillä mielipiteitä asiasta? Tämä lyhyt kirjoitus tuskin herättää vielä syvempiä tuntoja. Onko joku teistä muuten lukenut Howen ja Straussin kirjan sykleistä?

- TT

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti