tiistai 15. lokakuuta 2013

Downshiftaamista harkitseville

Kävin edellisellä viikolla elämäni ensimmäisen kerran "toimittajan" haastateltavana, jossa eräs toimittajaopiskelija kyseli minulta downshiftauksesta. Vaikka en pidä tätä omaa elämäntyyliäni suoraan sellaisena on tällä kuitenkin hyvin puolin yhtäläisyyksiä sen kanssa ja sen seurauksena yritän nyt tällä kertaa sitten saada lisäinformaatiota niille jotka vastaavaa tapaa elää harkitsevat. Suurin ero omassani on se etten ole varsinaisesti elänyt normaalia työelämää kuin suhteellisen lyhyitä aikoja, joten se erottaa minut puhtaista downshiftaajista.

Tuntuuko sinusta joskus siltä, että elät vain työlle ja se riistää sinulta sekä vapaa-ajan että perhe-elämän? Vituttaako pomo duunissa ja tekisikö mieli haistattaa pitkät koko touhulle? Tällöin saattaa downshiftaaminen tuntua hyvältä ajatukselta. Kyseessä ei ole kuitenkaan niin yksinkertainen asia kuin mitä voisi luulla. Se ei ole mikään oikotie onneen ja helppo ratkaisu varsinkaan siinä tapauksessa, että tällainen asia koskee muita ihmisiäkin. Koska en väitä tietäväni mitään muiden holhoamisesta ja tavallisesta perhe-elämästä niin yritän keskittyä siihen mistä itse tiedän ja silloin tässä kirjoituksessa on tarkoitus keskittyä ainoastaan perheettömiin yksilöihin ja siihen mitä heidän kannattaa ottaa huomioon. Jotkut asiat tietysti koskevat myös muitakin, mutta ei niistä sen enempää. Downshiftaamista harkitsevalle on kaksi asiaa ylitse muiden joita pitää jokaisen miettiä ja ne ovat ajankäyttö ja raha.

Molemmat asiat ovat hyvin tärkeitä ja en halua erotella niiden järjestystä tarkemmin. Mennään ensin ajankäyttöön, koska sen suhteen saattaa olla ihmisillä ehkä enemmän vääriä mielikuvia kuin mitä rahan suhteen jos keskittyy ainoastaan downshiftaamiseen. Mielekkään tekemisen mahdollinen puute saattaa olla downshiftaajalle se suurin kompastuskivi siinä vaiheessa, kun päätös tästä muutoksesta on jo tehty ja toimenpiteisiin oman elämän muuttamiseksi on ryhdytty. Pidän sitä erittäin tärkeänä olit sitten työntekijä, yrittäjä tai downshiftaaja. Mikäli sinulla on mielenkiintoinen työ johon olet valmis laittamaan ainakin kolmasosan vuorokauden tunneistasi niin en näe mitään syytä siirtyä downshiftaajaksi mikäli työn henkinen tai fyysinen kuorma eivät käy liian raskaaksi. Ennen päätöksen tekemistä on myös erittäin tärkeää miettiä jo etukäteen kuinka tulee käyttämään sen ylimääräisen ajan mikä vääjäämättömästi jää yli ihmisten normaalien tarpeiden kuten syömisen, nukkumisen ja muiden rutiinien. Tämä mielekkään tekemisen puute johtaa ennemmin tai myöhemmin ongelmiin ja pahimmassa tapauksessa ylimääräisen ajan kuluttamiseen esimerkiksi dokaamiseen tai johonkin muuhun vahingolliseen ajanhukkaamiseen. Lyhyellä tähtäimellä tämä ajankuluttaminen ei varmastikaan ole ongelma, mutta kun aletaan puhua vuosista niin silloin siitä voi kehittyä sellainen.

Ja sitten rahankäyttöön. Tämäkään asia ei hirveän lyhyellä tähtäimellä ole mikään ongelma, mutta kun aletaan puhua keskipitkästä tai pitkästä aikavälistä niin silloin rahan riittävyys voi muodostua ongelmaksi. On tietysti myös selvää, että suurin osa downshiftaajista joutuu varmasti tulemaan toimeen pienemmillä rahamäärillä kuin mitä kokopäivätyössä ollessaan on tienannut. Tämä tarkoittaa suurimmalle osalle selkeää tulojen tippumista ja säästäväisempää elämäntapaa joka voi joskus tuntua vaikealta. Tämä vähentää radikaalisti turhien ostosten tekemistä ja pistää harkitsemaan ostopäätöksiä huomattavan paljon tarkemmin. Pidemmällä aikavälillä on otettava huomioon rahan suhteen sellainenkin asia kuin sairaudenhoitokulut, jotka eivät ole tässä maassa kovin pienet. Tälläkin hetkellä sairastaminen ei ole halpaa siitä huolimatta, että moniin sairauksiin saa yhteiskunnan tukea. Varsinkin mikäli satut sairastamaan jotain sellaista johon ei tukea saa ollenkaan tai et sitä hae. Silloin hoitokulut saattavat viedä suuren osan siitä ylimääräisestä rahasta minkä olet kuvitellut riittävän vapaa-aikaan kaikkien tavallisten elämiskulujen lisäksi. Toisin sanoen tarvitset paljon enemmän rahaa kuin mitä luulet downshiftaamiseen ja tavallisten kulujen lisäksi on vielä pakko säästää eläkettä itselleen nykypäivänä mikäli satut tällä hetkellä olemaan alle viisikymppinen. Kaikista tärkein asia joka sinun pitää ymmärtää rahasta downshiftaamisen suhteen on se, että sinun on PAKKO miettiä miten elätät itsesi tulevaisuudessa mikäli päätät näin elää, koska yhteiskunnan rahat ovat loppumassa. Sinä et siis toisin sanoen voi jäädä muiden elätettäväksi kovin pitkäksi aikaa tulevaisuudessa.

Näiden kahden asiaksi yksi vielä hieman mitättömämpi asia on ympäristön suhtautuminen downshiftaamiseesi. Aika harvat niin sanotut oravanpyöräläiset ymmärtävät heitä jotka haluavat elää toisenlaisella tavalla. Tämä johtuu varsinkin täällä kotimaassamme luterilaisesta työmoraalista, jossa on parempi tehdä paljon työtä, vaikka se olisi kuinka turhaa. Ahkeruuskin on suotavaa, vaikka hyvin monet ahkerat ihmiset saavat paljon enemmän tuhoa aikaan kuin mitä heistä hyödytään. Downshiftaaminen vaatii hyvin usein resurssien maksimointia, rahan- ajanhukkaamisen minimointia ja siten se on varsin tehokasta. Siitä ei myöskään tule ikinä kovin yleistä, joten huoli siitä ettei yhteiskunta pyörisi mikäli kaikki tekisi niin ei ole varteenotettava. Harva nimittäin haluaa tai uskaltaa elää paljon pienemmillä rahasummilla kuin mitä tällä hetkellä tai edes pystyy siihen.

Downshiftaus on loppujen lopuksi vain yksi erilainen tapa elää eikä se ole sen enempää väärä tai oikea kuin muidenkaan. Se mikä sen kustannus tai tuotto yhteiskunnalle sitten on ei ole yksinkertainen asia eikä siihen ole yksiselitteistä vastausta. En pidä downshiftaamista yhteiskunnan rahoilla hyväksyttävänä ja pyrin kuluttamaan sen resursseja mahdollisimman vähän. Mikäli lukijoista löytyy downshiftaajia tai sitä miettiviä niin sana on vapaa eli käyttäkää mahdollisuuttanne kommentoida hyväksi.

-TT

4 kommenttia:

  1. Mitä tuo downshiftaaminen käytännössä tarkoittaa sun kohdalla?

    VastaaPoista
  2. osapäivätyötä eli toisin sanoen normaalia pienempiä tuloja ja menoja. Kuten jo kirjoitin niin en ole puhdas downshiftaaja vaan elän ja pärjään vähemmällä kuin monet muut. Tämä johtuu aika lailla siitä, että tiettyjen elämässäni tapahtuneiden käänteiden takia tämä on mahdollista. En ole rikas, mutta en köyhäkään, vaikka tuloni taitavat ollakin köyhyysrajan alapuolella. En tosin tiedä mikä se raja edes on.

    VastaaPoista
  3. Minä teen myös 50 % työaikaa ja joudun koko ajan vastailemaan työtovereideni uteluihin, mitä muuta työtä teen. Ilmeet ovat näkemisen arvoisia, kun kerron vain eläväni. Vaikka downshifting on ollut esillä jo muutamia vuosia, se, että joku oikeasti on hidastanut, tuntuu tulevan yllätyksenä useimmille.

    VastaaPoista