tiistai 22. lokakuuta 2013

Homo Ecostupidus

Onko kirjoituksen otsikon nimi jotenkin outo tai pidät sitä mahdollisesti vääränä terminä Homo Economicukselle? Ei se mitään, sillä olet aivan varmasti oikeassa, koska otsikko ei varsinaisesti ainakaan tietääkseni tätä ennen ole tarkoittanut yhtään mitään vaan se on oma vastaehdotus taloustieteilijöiden hyväksymälle termille Homo Economicukselle joka tarkoittaa ihmistä joka tekee taloudelliset päätökset mahdollisimman viisaasti.

Homo Ecostupidus on taas ihminen joka tekee taloudelliset päätöksensä ainoastaan erittäin lyhyen aikavälin perusteella maksimoiden oman tämänhetkisen nautintonsa käyttäen rahaa ajattelematta juurikaan eteenpäin. Korostetaan nyt sitten sen verran ettei tämä termi ole tieteellinen vain minun joko jostain omaksumani tai sitten keksimän. Perinteisesti taloustieteessähän on oletettu ihmisen olevan rationaalinen päätöksentekijä ja tämä on taas aika lailla vastakohta. Olen joskus hyvin paljon miettinyt harrastusteni viedessä minua sunnuntaisin edestakaisin pk-seudulla sitä väen määrää joka julkisissa kulkuvälineissä liikkuu vapaapäivänään. Olen hyvin usein ajatellut ihmisten menevän syömään, kahville tai muuten viettämään aikaansa, mutta en olisi ikinä uskonut heidän menevän shoppailemaan, mutta olen mitä ilmeisimmin ollut koko ajan väärässä. Kyse voi tietysti olla yksittäistapauksesta, mutta kun eräs kauppakeskus avattiin menneellä viikolla oli sinne menossa täysi bussilastillinen ihmisiä ja sen lisäksi sinne olivat hirveän pitkät autojonot sunnuntaina mikä ylittää oman ymmärrykseni. Miksi kukaan haluaisi viettää parasta vapaa-aikaansa kauppakeskusten tungoksissa säästäen pikkuhiluja varsinkin kun pidemmällä tähtäimellä tuollaiset väenpaljoushelvetit aiheuttavat enemmän ahdistusta ja rahaongelmia kuin mitä iloa mahdollisista pienistä säästöistä heille tulee? Tällainen käytös tietysti saattaa aiheuttaa jonkinlaista euforiaa ja tuottaa hyvän olon tunteita lyhyellä aikavälillä, mutta aiheuttaa ongelmia pidemmällä. Hyvän olon maksimointi mahdollisimman nopeasti on varmasti meissä kaikissa jossain sisällä syvimmässä, mutta jotkut pystyvät kuitenkin tukahduttamaan nämä halut suhteellisen tehokkaasti. Niitä ei kuitenkaan pysty täysin sulkemaan ajatusmaailmastaan. Itse koen myös usein palavaa halua ostaa sellaista mitä en tarvitse, mutta pystyn aika usein itseni hillitsemään nykypäivänä. Aikaisemmin meni aina heti kaikki rahat mitä tulikin, mutta ei enää. Tämä on tietysti tilanne ainoastaan tällä hetkellä ja se voi muuttua milloin tahansa mikäli annan homman revetä.

Homo Ecostupidusta ei pidä sekoittaa ainoastaan kuluttamiseen vaan on syytä ymmärtää ettei lyhyen aikavälin tilanteen maksimointi koske ainoastaan kaupassakäymistä vaan se koskee myös muita osa-alueita kuten sijoittamista ja säästämistä. Koska säästäminen on perin yksinkertainen operaatio ei siitä sen enempää. Mitä taas tulee Homo Ecostupidukseen sijoittajana niin tämä havainto johtaa siihen, että pörssikurssit ja muiden sijoitusomaisuuksien hinnat ovat suurimman osan aikaa väärässä eli toisin sanoen sijoittaja on kaikkea muuta kuin rationaalinen päätöksentekijä. Toisin sanoen ihminen haluaa ennen kaikkea maksimoida lyhyen aikavälin onnellisuuden tunteen eli toisin sanoen olla oikeassa mikä johtaa toimintaan joka kopioi laumasieluisuutta. Tämä tarkoittaa myös sitä, että suurin osa rahastojenhoitajista peesaa sitä vertailuindeksiä enemmän tai vähemmän, koska mikäli tulokset poikkeavat liikaa siitä alaspäin saavat he potkut mikäli sama ilmiö toistuu useammin. He eivät siis toisin sanoen uskalla olla juurikaan eri mieltä markkinoiden kanssa mikä johtaa lähinnä keskinkertaisiin tuottoihin. Tämä siis tarkoittaa oman työpaikan turvaamista mikä maksimoi rahastonhoitajan lyhyen aikavälin tuoton, mutta pidemmällä aikavälillä tämä tapa hoitaa rahastoa ei ole läheskään parhain. Tämä johtaa myös siihen ettei niitä niin sanottuja kassavirtamalleja joita suurin osa ammattilaisista tekee noudateta. Toisin sanoen keskittymällä omiin analyyseihin tällaisen tavallisenkin tallaajan pitäisi voittaa helposti keskimääräiset markkinatuotot. Ongelmaksi muodostuu pitkällä aikavälillä kuitenkin tunteidenhallinta ja se taas ei ole yksinkertainen asia, koska meissä kaikissa asuu se Homo Ecostupidus joka saattaa puuttua ratkaisevasti peliin väärillä hetkillä. Tämä Homo Ecostupidus elää meistä kaikista viisaimmissakin ja aika monet taloustieteen nobelistitkin ovat olleet usein erittäin pahasti väärässä, joten ei kannata heitäkään uskoa vaan itseensä.

Tämä Homo Ecostupidus ihmiseläin ei siis todellakaan perustu mihinkään tieteellisiin tosiasioihin vaan ainoastaan omiin havaintoihini ihmiseläimen turhamaisuudesta ja halusta maksimoida oma hyötynsä lyhyellä tähtäimellä niin sitä pitää myös ajatella vain yhtenä mielipiteenä eikä minään absoluuttisena totuutena. Toisin sanoen älä usko mitä juuri äsken luit vaan tee omat johtopäätöksesi.

-TT

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti