maanantai 13. toukokuuta 2013

Outotec-analyysi

Osta kun valtionyhtiö myy ja varsinkin Outokummun myydessä liiketoimintojaan rahantekemistä ei voi estää. Katsotaanpa sitten tällä kertaa Outoteciä ja miten se on pärjännyt sekä minkälainen se sijoituskohteena on nykyään. Outotec irroitettiin Outokummusta vuonna 2005 ja nykyään, sillä ei juurikaan ole enää tekemistä entisen emoyhtiönsä kanssa.

Yli 80% Outotecin liikevaihdosta syntyy mineraalien rikastuksen ja metallurgisen teollisuuden toimituksista ja yhä enemmän energiateollisuuden, kemianteollisuuden ja teollisuusvesien käsittelyn ratkaisuista

Liikevaihdon kehitys vuodesta 2003 lähtien. (Milj. €)

2003, 366
2004, 426
2005, 546
2006, 740
2007, 1101
2008, 1218
2009, 878
2010, 967
2011, 1386
2012, 2087

Keskimääräinen kasvu noin 29% vuodessa mikä on erinomainen saavutus. Tätä edesauttanut on niin sanottu metallien supersykli joka on näkynyt erityisesti Kiinan valtavana raaka-ainetarpeena. Varsinkin viimeiset vuodet ovat olleet käsittämättömän kovan kasvun aikaa eikä sama kehitys tule todennäköisesti jatkumaan vaan pikemminkin Kiinan investointien hiipuessa tämä kasvu tulee mitä todennäköisemmin pienenemään tai jopa muuttumaan negatiiviseksi. Outotec toki tekee myös yritysostoja mikäli sopivia kohteita tulee saataville ja on niitä toki aiempinakin vuosina tehnyt, joten niiden avulla on kasvua tulossa, vaikka liiketoiminta ei muuten kasvaisi.

Konsernin liiketoiminta jakautui vuonna 2012 (2011) seuraavalla tavalla:

Non-ferrous solutions 62% (68%)
Ferrous solutions 18% (16%)
energia, kevytmetallit ja ympäristöteknologia 20% (17%)

Pienemmät liiketoiminta-alueet kasvoivat selkeästi nopeimmin viime vuonna, mutta se ei nyt periaatteessa ole yllätys, koska pienempiä toimintoja on helpompi kasvattaa varsinkin prosentuaalisesti. Mainittakoon myös palveluliiketoiminnan osuus joka on noin neljäsosa liikevaihdosta. Tämä ei kuitenkaan ole erillinen liiketoimintasegmentti vaan kuuluu kaikkiin kolmeen varsinaiseen liiketoiminta-alueeseen.

Liikevaihdon maantieteellinen jakauma vuonna 2011 (2010):

EMEA 46% (44%)
Aasia ja tyynen meren valtiot 19% (25%)
Amerikka 36% (31%)

Yksi mielenkiintoinen seikka tässä jakaumassa on kaukoidän tippuva osuus liikevaihdosta. Tämä saattaa johtua siitä ettei Australiaa lukuunottamatta siellä ole samanlaisia luonnonvaroja metallien suhteen kuin esimerkiksi etelä-Amerikassa.


Tuloksesta ja sen mahdollisesta kehityksestä:

Suurimman liiketoiminta-alueen voitot tuottavat selkeästi suurimman osan yrityksen voitoista mikä ei tietystikään ole suuri yllätys niiden koon dominoidessa pienempiään. Sen sijaan ferrous solutions paransi merkittävästi omaa liikevoittoaan vuoden 2011 seitsemästä miljoonasta Eurosta noin nelinkertaisiksi. Energia, ympäristö ja kevytmetallit säilyttivät aika lailla liikevoittotasonsa, vaikka niiden liikevaihto kasvoi huomattavasti.

Osakekohtaisen tuloksen kehitys:

2003, 0.03€
2004, 0.13€
2005, 0.10€
2006, 0.22€
2007, 0.46€
2008, 0.56€
2009, 0.25€
2010, 0.15€
2011, 0.44€
2012, 0.71€
AVG, 0.305€

On huomattava vuosien 2003-2005 vuosien tulosten olevan niiltä vuosilta, kun yritys on ollut vielä osa Outokumpua. Näiden vuosien tiedot on otettu suoraan Outotecin tilinpäätöstiedoista edellisiltä vuosilta, joten joudun vain olettamaan näiden olevan otettu Outotecin osasta Outokummun liiketoiminnassa, mutta mitenkään varma en siitä voi olla. Tämän vuoksi olen saanut vuosien 2006-2012 välisen ajan vuotuiseksi osakekohtaisen tuloksen kasvuksi 18% mikä on erinomainen suoritus. Kuitenkin tämä on vielä suhteellisen lyhyt aika eikä kerro kaikkea kyvystä tehdä tulosta. Kuitenkin on myös huomattava yrityksen pystyneen voitolliseen tulokseen huolimatta erittäin pahasta investointilamasta joka oli vuosina 2008-2010 pahimmillaan mikä kertoo aika lailla yrityksen kyvystä tehdä tulosta.

Osinkohistoria:

2006, 0.09€
2007, 0.24€
2008, 0.25€
2009, 0.18€
2010, 0.19€
2011, 0.21€
2012, 0.30€

AVG, 0.21€

Osinkojen kasvu on vuosien 2006-2012 välisenä aikana ollut keskimäärin 18.8% mikä on aika lailla samaa luokkaa kuin tuloksenkin kasvu. Odotettavissa on myös tämän kasvun hyytyminen pikkuhiljaa, kun taloudellinen aktiviteetti ympäri maailmaa hiljenee lähivuosina. Osinkoja on kuitenkin nostettu sen verran säästeliäästi ettei vakavaraisuutta ole vaarannettu, joten tulevaisuuden osingonmaksukyky ei ole vaarassa.

Lyhyt SWOT-analyysi Outotecista

Strengths:

Yksi erityinen vahvuus näinä taloudellisina aikoina on yrityksen nettovelattomuus mikä mahdollistaa yritysostojen teon. Outotec saa myös monesta projektista etupainotteisesti rahoja asiakkailtaan mikä tarkoittaa käytännössä tiettyjen välitavoitteiden saavuttamista tämä parantaa yrityksen rahoitusasemaa. Yrityksellä on hyvin uransa toimitusjohtajana yrityksessä aloittanut Pertti Korhonen ja hallituksen puheenjohtajana aloitti Koneen toimitusjohtaja, joten vahva johto yritykseltä ainakin löytyy. Vahvuutena myös yrityksen teknologia-osaaminen johon on panostettu koko olemassaolon ajan. Yrityksellä on myös erinomainen oman pääoman tuotto joka kertoo jonkinlaisesta kilpailuedusta.

Weaknesses:

Yksi heikkouksista on riippuvuus yleisestä taloustilanteesta ainakin silloin, kun asiakkaiden investoinnit ovat hyvin vahvasti pääomavaltaisia. Varsinkin Euroopassa on nähtävissä likviditeetin vähyys mikä näkyy sitten Outotecin tilauskannassa tällä maantieteellisellä alueella. Palveluiden osuuden ollessa noin neljäsosa liikevaihdosta on niihin mielestäni panostettava enemmän, koska investointilamassa ei uusia kauppoja välttämättä saada riittävästi. Palveluliiketoiminta tuo kuitenkin tasaista kassavirtaa ja se on välillä kullanarvoista.

Opportunities:

Mahdollisuudet yrityskauppoihin vahvan taloudellisen tilanteen turvin erinomaiset. Orgaanisen kasvun suhteen on hyvät mahdollisuudet mikäli kaikki menee nappiin. Megatrendit suosivat yrityksen liiketoimintaa ja niitä hyödyntämällä on mahdollista saada kasvettua kannattavasti tulevaisuudessakin mikäli suurempia kupruja rahoitusmarkkinoilla ei ole tulossa.

Threats:

Suurimpana uhkana pidän markkinoiden sulamista ja sen seurauksena sitten projektirahoituksesta johtuen alkaa sitten jäädä maksuja tulematta tiettyjen välietappien saavuttamisen jälkeen. Tällä hetkellä ei tosin näytä hirveän todennäköiseltä tällainen tapahtuma. Kilpailun kovuutta voidaan myös pitää jonkinlaisena uhkana, koska markkinat ovat hyvin hajallaan ja tämän vuoksi katteista joudutaan taistelemaan mikä voisi sitten näkyä yritysostoina joista maksetaan liikaa.

Johtoporras:

Toimitusjohtaja Korhonen on ollut kolmisen vuotta virassaan ja sinä aikana yritys on kehittynyt erinomaisesti. Pikkuhiljaa hänen kädenjälkensä on alkanut näkyä ja meno on ollut vakuuttavaa. Tämä johtuu tietysti osittain myös yleisestä tämän alan liiketoiminnan kehityksestä, mutta ei menestystä voi sen piikkiin pelkästään laittaa. Hallituksen puheenjohtajana aloitti juuri Koneen Matti Alahuhta, joten johdon kyvykkyydestä yrityksen menestys tuskin on kiinni. Suurimmalla osalla johtoportaasta on jonkinlaiset omistukset yrityksessä mitä pidän hyvänä asiana. Ne eivät kuitenkaan ole suurimmaksi osaksi mitenkään merkittäviä määriä.

Loppusanat:

Outotec on yksi viidestä Helsingin pörssin laadukkaimmasta yrityksestä ja sen lähitulevaisuus näyttää hyvälle. Se kulkee kuitenkin pitempien syklien mukaan, joten mikäli metallien hyödyntämisen supersykli hyytyy on sen pakko sopeuttaa rajusti toimintaansa. Tätä ei kuitenkaan ole juuri tällä hetkellä näkyvissä. Laadukkaasta yrityksestä voi maksaa hieman enemmän kuin mitä heikommista, joten ei ole mikään ihme, että tällä hetkellä hinta on yhdentoista ja puolen Euron paikkeilla. Itse uskon yrityksen tuloskasvun tasaantuvan huomattavasti, joten tällä hetkellä maksettu hinta on minulle kuitenkin liikaa. Oma arvioni yrityksen arvosta menee kuitenkin kahdeksan ja puolen Euron paikkeille. Kun sitten ottaa huomioon turvamarginaalin joka noin laadukkaalla yrityksellä on hieman ehkä pienempi kuin monilla muilla niin yritystä voi alkaa ostamaan hinnan ollessa seitsemän ja seitsemän ja puolen Euron välissä. Tämä vaatisi selkeää hinnanlaskua ja se tapahtuu silloin mikäli oma oletukseni investointien vähenemisestä tapahtuu ympäri maailmaa. Sitä odotellessa voi sitten kulua aikaa pidempäänkin. Suosittelen Outotecin ostamista omaan osakesalkkuun, kun aika on siihen oikea.

Kiitoksia mielenkiinnosta. Muistakaa ettei kyseinen analyysi edusta absoluuttista totuutta eikä sen takia kannata sijoittaa vaan tehdä omat johtopäätökset ja analysoida itse uudelleen. Kuitenkin näistäkin riveistä varmasti löytyy totuuden siementä ja se pitää osata sieltä suodattaa.

Hyvää viikon jatkoa!

- TT

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti