torstai 25. huhtikuuta 2013

Oppimiskäyrä osa 2

Eli edellisessä kirjoituksessani kävin läpi sitä miten olen käyttänyt alkeellisimpia oppimisen muotoja raha-asioiden hoidossa kuten kopiointia ja vertailua. Tällä kertaa onkin sitten vuorossa kehittyneemmät oppimisasteet ja sitä kuinka olen niihin päässyt sisään.

Kolmas vaihe onkin sitten keräily, jossa etsitään tietoa erinäköisistä lähteistä kuten kirjoista ja blogeista. Itse pitäisin tätä kolmatta vaihetta monimutkaisempana asiana kuin mitä sitä voisi ajatella. Suurin syy tähän on se ettei näiden lähteiden laadun ymmärtäminen ole läheskään aina niin itsestään selvä asia, koska maailma on täynnä sellaistakin tietoa mistä ei ole kenellekään hyötyä vaan lähinnä haittaa. Hyvien tietolähteiden tunnistaminen ei ole yksinkertainen asia vaan se vaatii aika paljon omaa pohdintaa. Tämä oma pohdinta myös vaatii aikaa hyvin paljon, koska tiettyjen tietolähteiden lukeminen saattaa kestää kauan eikä esimerkiksi muutamaa blogikirjoitusta lukemalla vielä pääse sinuiksi kirjoittajan ja hänen neuvojensa järkevyydestä. Pelkkä tietolähteiden ja informaation keräily ei tosin kyllä vie ihmistä yhtään eteenpäin ja itse pystyn hyvin allekirjoittamaan tämän omalta kohdaltani, koska itselläni taisi mennä vuosi hyvää sijoitusaikaa hukkaan silloin, kun ensimmäiset osakkeeni ostin viime vuosikymmenen alkupuolella. Tällöin luin mm. Saarion ja Lindströmien pörssiraamatut ennen minkäänlaisten päätösten tekemistä ja näiden lisäksi myös paria muuta opusta Lontoon murteella. Nämä siis käytännössä ainoastaan osakesijoittamista ajatellen. Tämän alun jälkeen olenkin sitten ostanut palttiarallaa puolisensataa raha-asioista tai muista elämänhallintaan liittyvistä asioista ja olen vieläkin lähinnä keräilyvaiheessa, vaikka suurimmasta osasta kirjoja tuskin enää jo unohtunutta materiaalia etsin. Näistä ylimääräisistä kirjoista tulisi siis päästä eroon, mutta tämä ainut tämänhetkinen ”paheeni” ei ole niin helppo katkaistava.

Itse näkisin olevani juuri tällä hetkellä liikkuvan tuon kolmannen vaiheen lisäksi myös neljännessä joka on käsittelyvaihe, jossa noita kerättyjä oppeja sitten hyödynnetään. Ensimmäinen kirja sijoitusopusten lisäksi jota olen käyttänyt jollain tavalla hyväkseni raha-asoiden hoidossa on ollut Robert Kiyosakin kirja rikas isä, köyhä isä joka vaikutti parilla eri tavalla. Hänellä on myös ollut muita aihepiiristä tehtyjä kirjoja joita olen myös lukenut vuosien aikana. Näistä suurimmat oppini ovat olleet maksa ensin itsellesi ja se ettei sillä ole mitään väliä mitä tienaat mikäli kasvatat kulujasi samaa vauhtia, koska jäljelle jäävä summa menee kuitenkin jopa miinukselle mikäli se ei nolliin jää. Kulujen minimoimisen lisäksi teen itselleni nykyään myös kuukausi- ja vuosibudjetit joissa rahankäyttöäni yritän ennustaa mahdollisimman tarkkaan. Kuitenkin on aina huomioitava ettei varsinkaan kuukausibudjetin teko ole kovin helppoa, koska siitä tulee yleensä aika lailla joustamaton. Mitä taas tulee vuosibudjettiin niin siihen on helpompi pakata hieman joustovaraa.

Itse voisin myös ajatella olevani myös viidennessä oppimisvaiheessa, koska olen oppinut aika lailla säätämään noita kolmannen ja neljännen vaiheen asioita omaan elämääni. Tämä varmasti sen takia, että olen säätänyt noita oppimiani asioita aika lailla vähemmän on enemmän filosofian mukaisiksi eli en kuitenkaan missään määrin suoraan ole kopioinut noita kirjoista ja blogeista oppimiani asioita omaan elämääni vaan pyrin pitämään kaiken mahdollisimman yksinkertaisena. Tästä asiasta voi tietysti olla aika lailla montaa eri mieltä, mutta se on vain minun näkemykseni asiaan. En kuitenkaan missään nimessä ole tätä asiaa täysin sisäistänyt, koska minulla on vielä tälläkin hetkellä selkeästi liikaa tavaraa joista nuo aikaisemmin mainitsemani kirjat ovat vain yksi esimerkki. Minulla on myös turhan paljon kaikkia harrastevälineitä joita en ole ainakaan viimeiseen vuosikymmeneen käyttänyt.

Kuudes vaihe on sitten jo täydellinen elämäntyylin muutos joka tapahtuu omin ehdoin. Tämä on myös se vaihe johon en usko itse ikinä selviäväni. En tosin usko tällaisia ihmisiä olevan kovin monia Suomessa. Enkä nyt tarkoita raha-asioita pelkästään vaan sellaisia ihmisiä jotka ovat onnistuneet luomaan täysin uuden elämäntyylin. Tämä on tietysti jossain määrin myös mahdoton asia huomata, koska asiat eivät ole aina niin kuin miltä ne näyttävät. Tähän kuudenteen vaiheeseen pääseminen sitten vaatiikin jo mitä todennäköisimmin vuosia ja pelkästään omaa ajattelua mikä on ehkä se pahin este siihen pääsemisessä.

Ehkä tässä kaikki tällä kertaa. Palaan muihin asioihin joko sunnuntaina tai sitten vasta vapun tienoilla, koska ajattelin minulla ei ole enää muita päiviä vapaana mediatonta vuorokautta varten ennen ensi kuuta kuin maanantai.

-TT

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti