lauantai 1. maaliskuuta 2014

Helmikuu2014 Cash +170€, salkku 3.2% Yhteensä 12085€

Lunta tupaan ja nestettä joka päästä. Helmikuu ei ainakaan ollut ihan tylsä kuukausi, vaikka ylimääräiset mausteet tulivat lähinnä negatiivisina ilmiöinä. Oikeastaan kuukausi oli hyvin kaksijakoinen: ensimmäinen puolisko meni ihan hyvin ja toinen menikin sitten päin vessan kaakeleita.

Helmikuun menot harvinaisen pienet

Jostain syystä helmikuun menot ovat aina paljon pienemmät kuin muina kuukausina. Tällä kertaa ei tullut oltua yhtään missään, vaikka olinkin käytännössä viikon lomalla. Kummipoikaani tosin kävin morjenstamassa, mutta hänenkään luo ei matka maksa juuri mitään. En saanut sitten lenkkareita ostettua vaan lykkäsin niiden hankintaa maaliskuulle. Yksi syy pieniin menoihin on myös se, että työväenopiston laskutus on jostain syystä tänä vuonna tosi hidasta ja helmikuulle budjetoidut maksut eivät ole vieläkään tulleet, joten niiden maksaminen on mahdotonta. Siten kaikki kulut siirtyvät maaliskuulle mikäli laskut silloin tulevat. Maaliskuun menojen odotan kasvavan aika suuriksi. Lenkkareiden ostoakaan ei voi enää lykätä, koska kesäharrastukset alkavat ja ulkoilmassa ollessa on pakko varautua suomalaisiin sääilmiöihin ja kenkien pitää silloin kestää vesisateet ja tällä hetkellä asia ei niin ole. Onneksi ei ole ollut loskakelejäkään.

Helmikuun tulot pienet

Pari ensimmäistä viikkoa meni tulojen suhteen oikein hyvin, mutta sitten sekä odottamani hiihtoloma että karsea paskatauti söivät viimeiset viikot lähes täysin. Taudin seurauksena menikin sitten ohi kohtuulliset palkat. Maaliskuu on ollut yksi kiireisimmistä kuukausista ja mitä ilmeisemmin tuleva kuukausi tulee olemaan samanlainen. Tästä huolimatta hirveän suurta ylijäämää on turha odottaa, koska menotkin ovat perinteisesti suuremmat. Oma arvioni on 200-300€:a.

Osakemarkkinoilta lunta tupaan

Saattaa joistakin tuntua kummalle tämä toteamus, kun kerran sijoitusteni arvo nousi, mutta siinä ei ole minulle mitään ihmeellistä. Helmikuun alkupuoliskolla salkkuyritykseni julkaisivat tilinpäätöksensä viime vuodelta ja ainoastaan Fortum teki kohtuullisen tuloksen. Outotec ja PKC Group sen sijaan tekivät huonommat tulokset kuin mitä minä ja markkinat odottivat. Olin kyllä tietysti jossain määrin odottanutkin huonompia tuloksia, mutta ne olivat vielä odotuksiakin heikommat. Tästä huolimatta pidän Outotecia kohtuuhintaisena, mutta PKC sen sijaan on nykyhinnoissa aivan liian kallis tuloksentekokykyynsä nähden. Odotukset ovat kovat markkinoilla, mutta yritysjohto on paljon realistisempi eikä se odota tällekään vuodelle parempaa tulosta. Osingot kohtuulliset

Fortumin päätös nostaa kymmenen senttiä osinkoa eli kymmenen prosenttia tässä tapauksessa oli ihan mukava yllätys ja se mitä ilmeisimmin tarkoittaa joko sitä että johto luottaa tulevaisuuteen tai valtio suuressa rahantarpeessaan päätti vain saada hieman lisää vuotavaan kassaansa. Onneksi ei tullut minkäänlaista päätöstä suuremmasta osingosta ainakaan vielä. Tämä voi johtua siitä ettei Suomen sähköverkkoliiketoiminnan kauppaa ole vielä viimeistelty. Itse toivon, että kaikki rahat menevät mieluummin velanmaksuun ja järkeviin investointeihin. Outotec taas tiputti osinkoaan joka ei ollut yllätys. Yritys elää suhteellisen vaikeita aikoja, mutta on kuitenkin hyvin hoidettu ja tulee pärjäämään tulevaisuudessa. Osinkojen pieneneminen ei ole hyvä asia, mutta tämä vuosi on varmasti sen verran vaikea ja odotan vielä uutta yt-neuvotteluilmoitusta joskus keväällä. PKC Group piti osinkonsa samana mikä oli ainakin minulle yllätys. Toisaalta yritys on tällä hetkellä taloudellisesti erittäin hyvässä kunnossa. Pidemmän päälle on kuitenkin järjetöntä maksaa osinkoa enemmän kuin mitä yritys tekee tulosta ja toivon trendin loppuvan jo ensi keväänä.

Henkilökohtainen kuukausikin kaksijakoinen

Ensimmäiset pari viikkoa menivät oikein rattoisasti ja niistä olivat tosi hyvät fiilikset. Varsinkin kokkikurssilla syödyt ruoat olivat jopa yllättävän hyviä. Raaka-aineiden laadusta kertoo sekin, että jopa allekirjoittaneenkin tekemät ruoat maistuivat erittäin hyviltä. Tein myös itse kotona Kuhaa fileoiden ja peraten sen alusta loppuun. Siitä ei tosin tullut ihan niin maittavaa kuin kokkikurssilla, mutta se saattoi johtua siitä ettei kaupasta ostamani kala ollut täysin tuoretta. Pointti tässä on se ettei halvalla kannata kalaa ostaa lähikaupasta vaan mennä torille tai kauppahalliin ostamaan oikeasti tuoretta kalaa. Se on hintansa väärti, vaikka voikin tuntua kalliilta. Kokkikurssi oli hyödyllinen, mutta harjoittelu tekee mestarin, joten täytyy jatkossakin tehdä itselleen ruokaa ja mielellään tuoreista raaka-aineista. Itselläni ei kyllä riitä rahaa ostaa jatkuvasti tuoretta kalaa, mutta kerran pari kuussa on realistinen vaihtoehto.

Paskatauti määritti sitten loppukuuta aika vahvasti ja tarkoitus oli päästä hyvin levänneenä hiihtolomalta sorvin ääreen, mutta sitten kyseinen tauti tuli ja vei kaikki ylimääräisten energiat ja taas ollaan melkein nollapisteessä levon suhteen. Asiasta on syytä oppia ja tästä lähin välttelen vatsatautia sairastelevia niin paljon kuin pystyn. Tavalliset flunssat eivät niin haittaa vaan ne enemmänkin kuuluvat normaalielämään. Vatsataudit sen sijaan ovat tuskallisia ja ainakin allekirjoittaneelle arvaamattomuudessaan pirullisia. Itselläni, kun ei ole sellaisen saadessa mahdollista vain ilmoittaa aamulla etten pääse illalla ”töihin” vaan pitää vielä järjestää sijainen paikalle.

Maaliskuu näyttää kiireiseltä enkä varmaan hirveästi lepäile ensimmäistä viikonloppua lukuunottamatta. Kaiken kaikkiaan näyttää tässä vaiheessa ihan hyvälle, joten toivotaan ettei tule pahempia takaiskuja.

Hyvää viikonloppua!

-TT

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti