lauantai 1. helmikuuta 2014

Tammikuu2014 Cash +335€ Salkku -2.5% Yhteensä 11715€

Tammikuu oli monilta osin vaihteleva kuukausi. Jotkin asiat eivät menneet suunnitelmien mukaan ja toiset menivät taas paremmin. Tämä oli nähtävissä myös pörssin osalta heilahteluina. Henkilökohtaisten asioiden suhteen ei juuri tapahtunut radikaaleja muutoksia.

Menot jossakin määrin arvaamattomia

Jos nyt sitten mennään menopuoleen niin ns. pakolliset menot kuten ruokakulut olivat jopa ennakoitua pienemmät, mutta huvibudjetiin tuli parikin yllätystä. Toinen ja suurempi oli tiettyjen kulujen siirtyminen helmikuulle. Myös opiskelijakavereideni mukana Tallinnassa meni hieman enemmän rahaa kuin mitä olin odottanut. Tämän lisäksi erehdyin kirja-aleen vielä hyvin pienellä rahasummalla, mutta psykologinen vaikutus oli suurempi. Muut menot olivat sitten kutakuinkin odotetut. Helmikuulle siirtyi satasen verran menoja tammikuulta, joten ne tulevat sitten aivan varmasti silloin maksuun. Tämä kuukausi on sellainen ettei kovin suuria menoeriä ole normaalisti tiedossa, mutta tänä vuonna saatan ostaa lenkkarit tai sitten se meno siirtyy vasta maaliskuulle.

Tulopuolen suhteen harvinaisen tylsä kuukausi

Tulopuoli oli harvinaisen yllätyksetön ja odotukset olivat muutamaa kymmentä Euroa korkeammat kuin saavutettu tulos. Helmikuussa on odotettavissa monta sataa Euroa pienemmät tulot kuin tammikuussa. Tämä on normaalitilanne ja tulee jatkumaan siihen asti kunnes nykyhommat vaihtuvat joihinkin toisiin merkittäviin tulonlähteisiin. Tämä on tietysti blogini lukijoille hyvä asia, koska se tarkoittaa sitä, että tulen kirjoittamaan taas enemmän. Tenavien hiihtolomien aikaan pidän myös lomaa, joten siihen tulee hyvä levähdystauko, jonka aion osittain todennäköisesti käyttää kirjoittamiseen. Ylijäämäksi helmikuulle arvioin 100-300 Euroa riippuen mahdollisten hankintojen tekemisestä. Ilman suurempia yllätyksiä tämä tulee pitämään paikkansa.

Pörssissä eka ylös ja sitten alas, liiketoimintojen muutokset piilossa

Tammikuu pörssissä oli ainakin allekirjoittaneelle kaksijakoinen: Ensin mentiin selkeästi ylös ja sitten lähdettiin toiseen suuntaan. Kyseessä on ainakin tähän asti ollut ihan normaali heilahtelu. Allekirjoittaneen omistamien yritysten liiketoiminnoissa ei ole tapahtunut suurempia muutoksia joita ei voisi laittaa ajankohdan piikkiin. Fortumin voimalaitokset pyörivät taas talvitehoilla ja sen myötä menee paremmin. Outotecin liiketoiminnassa ei ole tapahtunut olennaisia muutoksia kuten ei myöskään PKC:n. Helmikuussa tapahtuukin paljon enemmän. Heti ensimmäisellä viikolla ilmoittavat ainakin Fortum ja Outotec tilinpäätöstietonsa ja niistä voidaan vetää sitten ensimmäiset suuremmat johtopäätökset myös alkuvuoden tilanteesta. PKC taitaa olla hieman myöhemmin vuorossa.

Salkku 


Tilinpäätöskausi käyntiin ensi viikolla

Erityisesti Fortumin osinkoehdotus tulee kiinnostamaan markkinoita ja tiistaina näemme mitä yritys aikoo tehdä ainakin osalle Suomen sähköverkkoliiketoiminnan myyntivoitoista. Ylisuuri osinkoehdotus joka voi seurata valtion persaukisuudesta on varmasti se huonoin mahdollisestis ensi viikolla tulevista ilmoituksista. Sen tapahtuessa ainakin allekirjoittanut aikoo miettiä hyvin tarkkaan seuraavan siirtonsa yrityksen suhteen. Mahdollinen velkojen poismaksu ei taas aiheuta minkäänlaisia toimenpiteitä, vaikka osa rahoista olisi hyvä sijoittaa tuottavaan liiketoimintaan. Näille sijoituksille paras vaihtoehto on varmasti EONin ydinvoimaosuudet Ruotsissa mikäli niitä saa kohtuuhintaan. Outotecin ja PKC:n suhteen en olisi yllättynyt osinkojen laskusta, koska molemmat taitavat jäädä osakekohtaisen tuloksen suhteen pakkaselle viime vuoteen verrattuna. Tämä koskee erityisesti PKC:ta joka on pärjännyt vertailuvuotta paljon huonommin ainakin kolmen ensimmäisen kvartaalin osalta. Pörssikurssien suunnasta ei ole juurikaan tietoa, mutta arvaan niiden olevan menossa uusiin huippuihin vielä ennen suurempaa alamäkeä.

Pieniä muutoksia vapaa-ajalla

Henkilökohtaisen elämän suhteen ei ole hirveän suuria muutoksia tapahtunut. Aloitin kuun puolivälissä Pilatesissa käymisen joka on osoittautunut hyväksi ratkaisuksi. Koska kyseessä ei ole mikään himotreenaajien ryhmä niin olen huomannut sen olevan jopa jossain määrin rentouttava kokemus. Rymyviikonloppu laivalla taas ei sitä ollut, vaikka hauskaa kyllä olikin. Asiat olisi allekirjoittanut hoitaa toisinkin, mutta turha enää valittaa ja rypistää kun on jo housuissa.. Seuraavat ”rallit” menee varmaan jonnekin huhtikuulle tai myöhemmälle ajalle. Myös kokkikurssit alkoivat ja ensimmäisen kerran elämässäni fileoin itse kalan. Kyseinen taito vaatii reenaamista ja helmikuussa yritänkin varmaan ostella enemmän kokonaisia fisuja, jotta hommat alkavat luistaa paremmin. Helmikuussa on siis viikon loma. Täytyy yrittää kehitellä jotain muutakin mielenkiintoista sille ajalle kuin kirjoittaminen, vaikka sitäkin tulen varmasti tekemään.

Näillä mennään helmikuussa,

-TT

2 kommenttia:

  1. Koska kutsut kylään niin tulen maistamaan sun kokkaamaa norjan lohta? :)

    VastaaPoista
  2. En tiedä. Pitää varmaan eka reenata muutaman kerran.. Katsellaan parin viikon päästä uudelleen..

    VastaaPoista