torstai 2. toukokuuta 2013

Huhtikuu 2013 Cash +310€ Salkku -6.0% Yhteensä 10260€

Kuten ehkä jotkut teistä sattuivat huomaavankin niin aika lailla tulos oli plusmiinus nolla huhtikuussa. Se minkä salkku tippui oli käteisen vuoro nousta. Tämä johtui aika lailla osinkojen irtoamisista ja kaiken kaikkiaan on hyvä huomata käteisen osuuden kasvaneen aika lailla kokonaan tämän takia. Yleensähän periaate on se, että osingot pitäisi sijoittaa uudelleen, mutta ainakin allekirjoittaneella ne nyt komistavat sijoituskassaa kunne löytyy ostettavaa.

Menopuolella ei löytynyt yllätyksiä, mutta perinteisesti huhtikuussa on tullut maksettavaksi kesäurheilun kaikki kulut. Tällä kertaa ei ihan kaikkea tullut hankittua, joten vielä ehkä toukokussa voi tulla pieniä kustannuksia, mutta pääpiirteittän on tullut kaikki maksettua. Huhtikuun alussa tosin ostin lentoliput Puolan reissua varten ja siellä meneekin sitten kolmisen viikkoa matkaillessa. Tarkempia suunnitelmia ei tosin ole vielä tehtynä, mutta lennot on Varsovaan ja sieltä suuntaan sitten johonkin suuntaan. Puolassa on kuitenkin paljon tuttuja, joten enköhän heitä sitten siellä tapaa ainakin muutamia. Huhtikuussa oli myös yksi lasku tulevaa mahdollista nenäleikkausta varten ja varmaan on sitten myös toinen edessä toukokuussa. Muuten ei suurempia menoja ole toukokuulle tiedossa. Yritän myös pitää kahden kuukauden kirjanostolakon alkaen wappupäivästä ja saa nähdä miten siinä käy.

Tulopuoli viime vuoden toukokuussa oli onneton ja tänäkin vuonna ajattelin ottaa suhteellisen rennosti sen suhteen. Viime vuodesta on tosin harvinaisen helppo parantaa ja siihen ei mene edes paria viikkoa, kun ollaan siihen kuukauteen verrattuna plussan puolella. Tänä vuonna ei onneksi toukokuulle ole tiedossa ”kissanristiäisiä” lähestulkoon joka viikonlopulle vaan viikonloput ovat vielä tällä hetkellä vapaita. Yksi syy tähän tulojen vähäisyyteen näin ”kesäkuukausina” on kesä”työni” fyysinen rasittavuus verrattuna talvityöhöni ja jonkin verran enemmän on siis fysiikan kanssa tekemistä. Oma arvioni tuloista ja menoista toukokuulle on noin parinsadan Euron miinus riippuen omista fiiliksistänikin. Voi tietysti olla, että innostunkin yhtäkkiä puskemaan enemmän töitä, mutta pidän sitä aika epätodennäköisenä.

Sijoituksista sen verran, että PKC Group oli hyvässä vedossa ja Fortum taas huonommassa. Molemmista tippuivat osingot ja ne olivat verojen jälkeen hieman yli pari sataa Erkkiä. Mitä taas tuli arvostusten muutokseen niin Fortum otti selkeästi takapakkia ja osinkojen jälkeenkin se oli reilusti tappiolla. Fortumin osavuosikatsaus oli ihan kohtuullinen ja siinä mielenkiintoisin osuus oli suojausten onnistuminen ja tälle vuodelle oli saatu suojattua kohtuullisen hyvin sähkönmyynti. Tätä osavuosikatsaustakin tärkeämpi asia oli Euroopan Unionin päätös myöhästyttää päästöoikeuksien huutokauppaa mikä tarkoitti käytännössä niin sanotun Fortumin Windfallin katoaminen Fortumin päästöttömistä energian tuotantoratkaisuista päästöoikeuksien arvon tippuessa lähes nolliin. Tämän päätöksen seurauksena sähkön hinta tulee laskemaan, koska se tarkoittaa käytännössä hiilivoimaloiden tuottaman energian halventumista. Sähkön hintahan taitaa muodostua kalleimman tuotantomuodon hinnan mukaan ainakin sähköpörssissä. Saa tietysti korjaata mikäli tämä viimeinen lause oli ”aivopieru”. Tämä isku Fortumille noiden päästöoikeuksien muodossa on sellainen, että se mielestäni muuttaa seuraaville vuosille aika radikaalisti etua jonka se on saanut huomattavasta määrästä vesi- ja ydinvoimaa. Fortumin onneksi se on kuitenkin hyvin huonosti kilpaillulla liiketoiminta-alueella mikä rajoittaa sen kilpailijoiden hyötyjä tästä päätöksestä. Tällä hetkellä en osaa sanoa mitä tulen tekemään tämän radikaalin yrityksen ansaintamallin muutosten vuoksi, mutta pitää katsoa hieman eteenpäin mitä tulee tapahtumaan. Pidän Fortumia ja sen maksamia osinkoja jonkinlaisena turvasatamana tänä turbulenttina ajanjaksona, mutta en usko mihinkään suurempiin voittoihin tämän osakkeen kanssa. Voin myös onnistuneiden suojauksien vuoksi ennustaa ettei Fortumin osingonmaksukyky ole vaarassa tämänkään vuoden jälkeen, joten sen vuoksi ei ole ainakaan kiirettä myydä. PKC Groupin seuraava osavuosikatsaus tulee ensi viikolla ja siltä odotan parempaa tulosta kuin viime vuonna mikäli kertaluonteiset erät eivät yllätä ekalla kvartaalilla. Ainakin Atlantin toisella puolella yrityksen liiketoiminta on ollut hyvässä vireessä viime vuoteen nähden. Mielenkiintoisempi asia on kuitenkin tulevaisuuden näkymät ja ne tuskin ovat kovin ruusuiset. Mitä tulee mahdollisiin ostoihin niin odottelen matalampia hintoja ja minulle sopiviin hintoihin tuskin kovin monet osakkeet laskevat varsinkaan toukokuun aikana.

Mitä tulee omaan terveystilanteeseeni niin se on mielestäni parantunut huhtikuun aikana. Myös fyysinen kuntoni on noussut. Toukokuun kahdeksas päivä saan lääkäriltäni soiton, jossa sitten varmaan kuulen diagnoosin siitä varmistuuko pääsyni klyyvarileikkaukseen jonakin kauniina päivänä vai ei. Toivottavasti ei ainakaan mitään pahempaa diagnoosia tule kuin tuo nenäni rusto-ongelma. No elämä jatkuu varmasti siitä huolimattakin, joten ei siitä kannata etukäteen hirveästi stressata. Mikäli toukokuu jatkuu keväisenä niin on syytä jatkaa tuosta ulkoilmasta nauttimista ja pysyä vähemmän sisällä. Mitä tulee blogin kirjoittamiseen niin aina välillä tulee joitakin ajanjaksoja, kun on hankala keksiä aiheita joista kirjoittaa. Viimeisen viikon ajan on näin ollut, joten toivottavasti inspiraatio paranee tästä taas pikkuhiljaa, kun kesä lähenee.

Hyvää viikonjatkoa!

- TT

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti