torstai 31. tammikuuta 2013

Tammikuu 2013 Cash -780€ Salkku +1.0% Yhteensä 8990€

Tylyt luvut, mutta huonomminkin voisi mennä, sillä käytännössä olin saikulla lukuunottamatta kolmea viimeistä päivää, joten lukemat näyttävät tylyiltä. Käytännössä noi miinukset siis kertovat jonkinlaista taustaa siitä minkä verran kulutan rahaa normaalisti kuukaudessa. Kuitenkin tällä kertaa menoni sisältävät myös pari fysioterapeutilla käyntiä, yhden lekurireissun ja joitakin kymmeniä Euroja upposi myös lääkkeisiin. Olin kyllä varautunut pahempaankin, joten en ole hirveän pettynyt noihin lukemiin.

Tuloni olivat vajaat sata Euroa mikä ei todellakaan ole paljon, mutta olin varautunut täysin tulottomaan kuukauteen, joten on pieni summakin parempi tulos kuin mitä olin odottanut. Helmikuussa pitää varmasti vielä ottaa aika rauhallisesti ottaen huomioon sen ettei fyysinen kuntoni ole läheskään samalla tasolla kuin ennen Saksaa, joten olettaa voi ettei normaalikuntoon pääseminen välttämättä ole ihan parin viikon asia vaan siihen voi mennä hieman pidempään. Mikäli väsymys pääsee iskemään niin sen ainakin yleensä huomaan suhteellisen helposti, sillä silloin nukahtaminen on hieman vaikeampaa. Omat arvioni tuloista on se, että vähintään kaksisataa Euroa tulee viime helmikuusta takkiin, mutta siihen vaan täytyy tyytyä tässä tilanteessa.

Helmikuun menot tulevat mitä ilmeisimmin hieman pienenemään, jos vertaa niitä tammikuuhun, mutta mitä ilmeisimmin fysioterapeutilla käyminen tulee jatkumaan mikä ei ole yksityisellä puolella hirveän halpaa, mutta rohkenen epäillä ettei koko totuus olisi paljastunut mitä tulee koko alaruumiini terveydentilaan, jos olisin vain mennyt julkiselle puolelle nilkkaani hoidattamaan. Toisaalta sitä ei voi tietää mitä olisi tapahtunut, joten en sille asialle ole juurikaan päätäni vaivannut. Helmikuulle ei ole mitään suurempia menoeriä fysioterapeutin lisäksi tiedossa, mutta toisaalta voisin myös viettää jonkin aikaa pk-seudun ulkopuolella, mutta tällä hetkellä ei tosin ole minkäänlaista suunnitelmaa ja voi olla etten teekään mitään ihmeellistä. Muutaman päivän putkeen tosin ajattelin lomailla koulujen hiihtolomaviikolla, koska silloin ei ole juurikaan ”töitä”. Mitä ilmeisimmin helmikuussa on turha odotella suurempia muutoksia kassani määrään, sillä ennustelisin tulojeni ja menojeni suhteen olevan tasan. Voi tietysti olla, että nilkan kanssa tulee takapakkia mikä on mahdollista ja silloin tämä suhde voi olla melkein mitä vaan. Katsotaan mitä tuleman pitää.

Jos nyt sitten mietitään sijoituksiani niin valitettavasti en omista kristallipalloa josta katsoa mihin suuntaan ollaan lähitulevaisuudessa menossa, joten on siis parempi keskittyä lähinnä miettimään sitä miten yritysten liiketoiminta on kehittynyt. Aloitetaan ensin Fortumista, sillä se on varmasti monesta mielenkiintoisempi johtuen tänään ilmestyneestä tilinpäätöksestä. Varsinkin viimeinen kvartaali Fortumilla oli harvinaisen hyvä ja yllätys käytännössä kaikille yritystä seuraaville. Tämän ansiosta ei johdon ollut vaikea ehdottaa Euron osinkoa ja yhtiökokous sitten päättää minkä verran sitä maksetaan. Koska pääomistaja on persaukinen valtiomme voimme olettaa osingon olevan ehdotettu Euro mikä nykyiseen osakekurssiin verrattuna on suuri. Tärkein yksittäinen luku kuluvaa vuotta ajatellen on Power-divisioonan suojaukset pohjoismaiselle tuotannolle. 70% tukkumyynnistä on suojattu 45 Euroon megawattitunnilta mikä takaa suhteellisen hyvän tuloksen myös tulevalle vuodelle. Tämän suojaamisen lisäksi voidaan olettaa Venäjän myös tuottavan lisätuloja, mutta tälle vuodelle on turha odottaa kovin paljon investointiohjelman ollessa vielä selkeästi keskeneräinen. Pikkuhiljaa itänaapuristamme on tosin odotettavissa parempia tuloja, mutta vielä tänäkään vuonna sillä ei suurempaa merkitystä ole. Mielenkiintoisimpana uutisena Fortumin suhteen pidän sähkönsiirrosta luopumisesta tehtävää selvitystä. Kylmä fakta on se ettei viranomaiset tule seuraavina vuosina helpottamaan tätä tilannetta, sillä mitä ilmeisimmin ilmajohtojen määrää halutaan vähentää ja silloin johdot kaivetaan maahan mikä on hyvin paljon kalliimpi investointi. Mielenkiintoinen yksityiskohta on myös Ruotsin yritysverokannan muutoksen tuomat 0.22€/osake. PKC Groupilta odotan parempaa viimeistä neljännestä kuin viime vuonna johtuen pohjois-amerikan parantuneesta kuorma-automyyynnistä verrattuna viime vuoteen. Odotan myös tuloksen parantumisen seurauksena osingonmaksuesityksen nousevan jonkin verran. Kaiken kaikkiaan PKC näyttää olevan hyvässä hapessa tällä hetkellä huolimatta vaikeasta markkinatilanteesta, joten sitä ostaisin ihan mielelläni lisää sopivaan hintaan.

Yritän pitää tämän kirjoituksen sen verran lyhyenä, että kaikki jaksavat sen lukea, joten eiköhän tämä riitä raha-asioistani tällä kertaa. Voi olla, että kirjoitan vielä lisää muista tapahtumista tammikuussa, mutta lähden vielä urheilemaan, joten alkaa kirjoitusaika loppua pikkuhiljaa.

Ensikertaan!

- TT

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti