keskiviikko 8. elokuuta 2012

informaatiotulvan vähentäminen

Elämme maailmassa, jossa ei oikeastaan saa hetken rauhaa informaatiotulvalta mikäli tähän ei juuri itse pyri. Kuitenkin on huomattava ettei ihminen ole kuitenkaan sopeutunut tähän tulvaan ja aivojemme kapasiteetti on kuitenkin rajallinen mikä käytännössä vaikuttaa huomattavasti siihen miten se tämän kaiken ”roskan” suodattaa. Yksinkertaista ratkaisua tähänkään ongelmaan ei tietysti ole, mutta itselläni on jonkinlainen näkemys siitä kuinka tätä tulvaa voi suodattaa tavalla joka sopii paremmin kuin siitä kärsiminen.

Tämä tulvahan tulee nykymaailmassa pisaroittain ja hyvin monelle jää vain jonkinlaisia pieniä muistikuvia siitä mitä on käsitellyt. Itselleni tämä näkyy monesti varsinkin surffatessani tiettyjen iltapäivälehtien nettisivuilla ja saatan lukea samat uutiset moneen kertaan huomaten yhtäkkiä, että perkele mähän luinkin jo tämän saman uutisen ja monesti vielä samoilta sivuilta. Myös pörssikursseja tulee seurattua aivan liian usein, vaikka en kuitenkaan ole aikomassa tehdä kauppoja niin siitä huolimatta käytännössä koneen ollessa auki ne ovat siellä jossain taustalla aina joka helvetin hetki kuten tätäkin kirjoittaessa. Eivät ne osakekurssit siitä seuraamisesta muutu, vaikka kuinka yrittäisikin käyttää omaa tahdonvoimaansa niiden muuttamiseen. Tämä on myös varmasti suhteellisen vaarallinen tapa, sillä yhtäkkiä saattaa tullakin mieleen myyminen tai ostaminen ilman vakaata aikomusta tehdä kyseinen asia. Netti on muutenkin allekirjoittaneella se suurin kompastuskivi mitä tulee järkevän informaation keräämiseen, sillä muita medioita seuraan sen verran vähän päivän aikana ettei Helsingin Sanomia lukuunottamatta tulee niihin juurikaan koskettua. Telkkarin katsomista olen kyllä onnistunut hyvin vähentämään viime vuosina johtuen oman telkkarini hajoamisesta ajat sitten. Tällä hetkellä olen vielä onneksi onnistunut välttämään mobiilinetin hankkimisen omaan nokialaiseeni, sillä surffaamista tulee jo muutenkin harrastettua aivan liian paljon. Onhan siinä luurissa Wifi, mutta sitä ei onneksi tule käytettyä kuin ulkomailla. En tiedä koska sorrun hankkimaan netin puhelimeeni, mutta varmaan jossain vaiheessa niin tulee käymään.

Jos haluaa itsensä sopeuttaa tämän informaatiotulvan vyörymiseen niin käytännössä paras tapa on välttää sitä kokonaan. Kuitenkin elämme sellaisessa maailmassa ettei tämän kaiken roskan välttäminen ole mahdollista, mutta sen vähentäminen onkin sitten toinen asia. Itse olen ainakin miettinyt vaihtoehtoa, jossa tietoisesti yritän välttää tälle altistumista. Parhaiten tämä tietysti onnistuu lähtemällä johonkin kauas, jossa ei välttämättä ole edes sähköjä ja jättää puhelimensa kotiin. Kuitenkin nykyaikana suurin osa ihmisistä ei välttämättä omaa tällaista piilopaikkaa tai on pilannut sen hankkimalla telkkarin ja sähköt kesämökilleen. Tämä saattaa olla yhteiskunnankin kannalta iso asia, sillä jotenkin allekirjoittaneesta tuntuu nykyisen kehityksen johtavan ihmisten zombiutumiseen joka tarkoittaa lähinnä sitä ettei aivot aina raksuta ihan siihen malliin kuin pitää, sillä niiden käydessä ylikierroksilla ei järkevästä päätöksenteosta meinaa tulla yhtään mitään. Tämä johtaakin sitten turhien ärsykkeiden iskemiseen suoraan alitajuntaan joka näkyy turhana roskan hankkimisena. Pahimmat mediat tähän asiaan ovat Internjet ja televisio jossa molemmissa nykypäivänä on sekä näkö- että kuuloaistille ärsykkeitä. Myös turha kaupoissa käynti on hyvin tehokas tapa turruttaa oma aivotoimintansa. Periaatteessa tämä tietotulva ei ole pelkästään paha asia, mutta sen suodattaminen voikin olla ylitsepääsemätöntä. Telkkarin voi onneksi pistää pois päältä. On myös olemassa sellaisia softia nettin liikakäyttöä varten jotka sammuttavat tietokoneen mikäli tietty aikamäärä ylittyy vaikka päivän aikana. En ole näitä itse vielä käyttänyt, mutta jossain vaiheessa niillekin voi tulla tarvetta. Itse kun on niin vaikea arvioida omaa riippuvuuttansa.

Itse olen pistänyt mietintämyssyni päähän ja todennut ettei vähäiset aivosoluni enää kestä samanlaista informaatiotulvaa niin paljon, joten tarkoitukseni on ruveta pikkuhiljaa sopeuttamaan omaa päätäni. Tämän seurauksena olenkin päättänyt aloittaa pikkuhiljaa ja pitäväni yhden ”mediattoman” päivän kuukaudessa mikäli siihen vain pystyn. Aion aloittaa tämän kokeilun ensi viikolla joku päivä ja ajattelin pitää ”päiväkirjaa” siitä miten se onnistuu. Olen sataprosenttisen varma, että heti ensimmäisten tuntien aikana alkaa henkien taisto. Tämä kokeilu siis tarkoittaa sitä etten voi silloin katsoa nettiä, en voi myöskään vilkaista telkkaria ja sitten se helpoin juttu eli aion myös pitää puhelimen pois päältä koko päivän. Tämä viimeinen osio onkin sitten harvinaisen helppo, sillä en tykkää puhelimenkäytöstä jostain syystä. Tästä olen saanut vahvistuksen kavereiltani jotka ovat sanoneet kuinka vittuuntuneelta kuulostan siihen vastatessani. Aion myös tähdätä siihen etten lue ainuttakaan iltapäivälehteä tai edes hesaria koko päivän aikana. Ajattelin julkistaa päiväkirjamerkintäni sitten myös blogissani, jotta jokainen voi sitten itse ihmetellä kuinka hankalaa moinen ärsykkeiden välttely on. Toisaalta kyseessä voi myös olla ”vapauttava” kokemus joten jääköön nähtäväksi. Olen varannut tätä kokeilua varten ihan oikeita kirjoja, mutta en laske niiden olevan minkäälainen vastine muille haitallisemmille medioille. Ne kun opettavat keskittymistä ja vaativampaa ajattelua kuin haitalliset mediat. En vielä tällä hetkellä tiedä tarkkaa päivää jolloin sen päivän pidän, mutta vaihtoehtoina ovat maanantai, keskiviikko ja torstai. Riippuu vähän ensi viikon menoista joista ei ole vielä täyttä varmuutta.

Tässä kaikki tällä kertaa,

- TT

2 kommenttia:

  1. Jälleen asiallinen kirjoitus. Täytyy myöntää että nykyään tulee hukattua ihan liikaa aikaa turhaan netis selailuun.

    Itse olin suurimmaksi osaksi erossa netistä, telkusta ja lehdistä kolmen viikon kesäloman ajan. Eräiden polttareiden takia jouduin muutaman sähköpostin lähettämään mutta muuten netin käyttö rajoittui forecan sääennusteiden tarkistamiseen. Tämäkin oikeastaan turhaan sillä olin päättänyt olla joka tapauksessa mökillä oli keli mikä tahansa. Mediasta kun pysyy erossa niin mieli lepää ja ajan voi käyttää vaikka urheiluun ja etenkin yhdessäoloon muiden kanssa.

    Onnea siis vapauttavaan kokeiluun!

    -LF-

    VastaaPoista
  2. On kieltämättä mielenkiintoista nähdä miten käy tuona päivänä ja kuinka vaikeaa toi informaation pakoilu on täällä kaupungissa. Harmi etten päässyt sinne mökille mukaan tällä kertaa, sillä se olisi varmaan ollut rentouttava kokemus. Tuollaista lomaa suosittelen muillekin.

    VastaaPoista