sunnuntai 10. kesäkuuta 2012

Talkootyö: nautintoa vai turhuutta?

Otsikosta huolimatta tällä kertaa ei ole tarkoitus mainostaa puolustusvoimiamme, vaikka kyseisen laitoksen tarpeellisuudesta olenkin yhtä mieltä kaikkien historiaa hiemankin tuntevien kanssa. Nyt on tarkoitus kirjoitella talkootyön ihanuudesta tai järjettömyydestä mikä riippuu ihan täysin lukijan näkökännasta.

Nyt varsinkin kesä on niiden työleirien aikaa joita jotkut kutsuvat kesämökeiksi. Itse näin ulkopuolisena koen ihan mukavana viettää aikaa kavereitteni mökeillä johtuen siitä ettei itselläni ole tarvetta osallistua juurikaan näiden työleirien ylläpitoon ilman palkkiota. Itse osallistun ihan mielelläni talkoisiin, jotta kaverini saavat pidettyä yllä näitä omia mökkejään kunhan vain tietyt reunaehdot toteutuvat kuten ilmaiset ruoat ja juomat talkootyön aikana. Itse en tosiaankaan ole välttämättä kovin ”halpa” työntekijä johtuen paristakin seikasta. Ensimmäinen ja se oleellisin on se, että olen tumpelo, joten allekirjoittaneen auttamismahdollisuudet ovat aika rajalliset. Toinen oleellinen seikka on se, että en ole mikään pieniravintoinen tai -janoinen vaan satakiloinen ruhoni vaatii aika paljon kumpaakin, jotta pysyy ravinto- ja nestatasapaino kunnossa. Toisaalta tällä ruholla on myös jonkin verran voimaa takana, joten mikäli tarvii nostella tai kantaa jotakin niin siihen on jonkin verran edellytyksiä. Itse myös koen monesti jonkinlaista äijäfiilistä tuosta kantelusta ja siihen varmaan joku paremmin ihmisen fysiologiasta tietävä osaa varmasti kertoa syyn? Hormoneita ilmeisesti tulee, mutta mitä niin sitä en muista enkä viitsi tässä arvata. Muut fyysiset hommat kuten viime vuonna suorittamani pienimuotoinen maankaivuu on sopivan hyvin aivot nollaavaa hommaa, vaikka siitäkin voidaan olla montaa mieltä liikkuuko päässäni muutenkaan yhtään mitään.

Talkootyö on ehdottomasti parhaimmillaan silloin, kun pääsee viettämään ”laatuaikaa” hyvien kavereiden kanssa hyvässä säässä ulkosalla. Parhaimmillaan maisemat ovat myös loistavat ja niitäkin on sitten ilo katsella töiden lomassa. Talkoiden ollessa parhaimmillaan kuten viime vuonna oli meitä vaikka kuinka monta hyvää kaverusta hommissa ja kaiken kruunasi paras sauna jossa olen ikinä ollut, sillä se oli suhteellisen vanha savusauna jossa kaverini isoisä oli tullut maailmaan. Töinä oli ojankaivuun lisäksi mm. autotallin maalausta johon osallistuin. Sen verran haluan kuitenkin sanoa ettei kaikista paskimpia töitä ole mielestäni tarpeellista tehdä talkooporukan vaan se on kyllä isännän homma sillä jotkut voivat olla terveydellekin vaarallisia kuten purujen siivous vanhalta ullakolta. Talkootöitä ei myöskään kannata tehdä Nils Mulgerssoneille vaan ainoastaan hyville tyypeille. Kaverin eno nimittäin kertoi tarinaa isännästä joka yritti laskuttaa talkootyöläisten ruoista mikä ei tietystikään kuulua asiaan vaan johtaa kyllä samantien työläisten lähtöön. Itse en ainakaan olis sekuntiakaan pidempään kyseisellä kaverilla töissä moisen pyynnön jälkeen.

Täksi kesäksi itselläni ei oikeastaan ole vielä talkootöitä buukattuna Barcelonan reissun viedessä mahdollisuuden osallistua kesäkuun lopussa järjestettäviin talkoisiin. Perjantaina tosin kävin kaverini kanssa viemässä pakulla sohvan heidän mökilleen ja siihen meni viitisen tuntia aikaa ja vaivanpalkaksi sain ilmaiset ruoat, joten koen se olleen ihan hyvä diili. Tämän lisäksi sain viettää kaverini kanssa ”laatuaikaa” jota ei juurikaan olla ehditty viettää kaverin perheen viedessä suuren osan hänen vapaa-ajastaan. Toivottavasti tänä kesänä ehdin tehdä näitä talkootöitä enemmänkin, sillä se tuottaa myös hyvän mielen itselle ihan ilmaiseksi. Heinäkuussa saattaisikin olla pari projektia joihin voisin mahdollisesti osallistua, mutta mikäli näitä on jollain tätä blogiani lukevalla kaverillani tiedossa niin ottakoon allekirjoittaneeseen yhteyttä niin katsotaan onko ajankohta molemmille sopiva vai. ei. Heinäkuun eka ja toka viikko ovat jo varattuja, mutta pari vikaa viikkoa on vielä auki. Haastankin tässä kaikki lukijat tekemään talkootöitä tai järjestämään talkoot mikäli tarvetta on ja talkoiden järjestäjät pitäkää huoli siitä, että työntekijänne saavat vastinetta ajankäytölleen. Itse ainakin koen sitä saavani, kun autan kavereitani heidän työleireillään. Talkoosauna juomineen työpäivän jälkeen on paras palkinto jonka voi saada. Vielä jos pääsee pulahtamaan järveen ilta-auringon paistaessa niin en kovin montaa parempaa asiaa tiedä kesänvieton suhteen.
Lisäksi pyytäisin palautetta blogista sähköpostiini: lessismorefinland@gmail.com. Se voi myös olla ihan hyvin nimetöntäkin, joten ei kannata stressata mikäli ettette halua tietää kuka tätä blogia lukee.

Mikäli on mielipiteitä sisällöstä tai uusia jutunaiheita niin otan niitä mielelläni vastaan. Yritän vastata jokaiseen sähköpostiin mahdollisimman nopeasti, joten laittakaa ihmeessä niitä mielipiteitänne, sillä olen niistä kiitollinen. Jos tämä blogi on jonkun mielestä ihan pelkkää roskaa niin voitte sitten varmasti kertoa siihen syyn. Hyvää kesäpäivän jatkoa!

- TT

2 kommenttia:

  1. Aihevinkki:
    Euro 2012 speciaali. Minkä joukkueen uskot nostavan pokaalin ilmaan Kiovassa 1.7?

    -LF-

    VastaaPoista
  2. Hehhee. Ei tosta kyllä saa kirjotettua kovin pitkää tarinaa. Gary Lineker joskus sanoi, että jalkapallo on peli jota pelataan maksimissaan 120 minuuttia ja Saksa voittaa aina :D Eli vastaus tulikin tossa. Onneksi olen niin helvetin huono ennustamaan, joten voittaja on aivan varmasti joku muu joukkue kuin vihaamani Saksa.

    VastaaPoista