perjantai 18. toukokuuta 2012

Elämä on valintoja täynnä

Kaikki meistä ovat varmasti jossain kohtaa elämässään tulleet siihen tilanteeseen, että jokin asia on hieman pielessä ja siihen reagoiminen on hyvin hidasta vaikka seuraukset yleensä muuttuvat vielä pahemmiksi kuin mitä ne ovat olleet. Yksi tälläinen asia on hampaiden vihlominen joka talvella aiheutti itselleni ihan helvetilliset kivut ja odotin niin pitkään, että jouduin tuskalliseen juurihoitoon. Toinen asia joka on omalla kohdallani vaikuttanut hyvin paljon elämänlaatuun on ollut jo muutaman vuoden jatkuneet ajoittaiset alaselän kivut joita en ole ottanut hirveän vakavasti vielä tähän mennessä. Näiden alaselän kipujen lisäksi fyysinen kuntoni on myös muutenkin rapistunut viimeisen vuoden aikana selvästi ja olen onnistunut keräämään 10 kiloa lisää painoa mikä on varmasti vaikuttanut niiden yleistymiseen ja tämän vuoksi aionkin tällä kertaa julkaista toimenpidelistan jota noudattamalla aion päästä huippukuntoon seuraavan vuoden aikana. Tämä huippukunto ei varsinaisesti tule sisältämään mitään maratonin juoksua tai tarkkaa painonpudotusta vaan selkeän fyysisen suorituskyvyn parantamisen. Sen vuoksi onkin sitten pakko hieman vähentää joitakin pahoja tapoja, mutta siitä seuraavassa toimenpidelistassa lisää:

- Hyötyliikunnan lisääminen satoi taikka paistoi.
- Tarkoitus liikkua kuusi päivää viikossa vähintään tunti hikoillen. Mieluiten sekä aamulla että illalla. (ainoana vapaapäivänä pitempi kävelylenkki mahdollisesti ohjelmassa)
- Vapaapäivä urheilusta tarkoitus pitää alkuviikosta jolloin on vähemmän ”töitä”
- Liikuntamäärien nosto yli 10 tuntiin viikossa myös niinä aikoina, kun on lomaa ”töistä”
- Säännöllinen venyttely, jotta kroppa kestää paremmin tuota liikuntamäärää
- Lenkkeilyn lisääminen keväällä ja kesällä

Ruokavalion muutos tulee myös olemaan hyvin olennaisessa osassa tässä asiassa

-Tarkoitus nostaa merkittävästi kasvisten popsimista ( ei pitäisi olla vaikeaa, kun lähtötaso on ”makkara on ainoa kasvis jota suostun syömään)
-Jättää valmisruoat kauppaan ja tehdä itse pöperöt alusta loppuun
- Annoskokojen kohtuullistaminen silloinkin, kun on kylässä
- Syödä yhtenä päivänä viikossa ihan mitä haluaa, mutta pysyä vain yhdessä kerrassa
- Vähentää valmismarinoidun lihan ostoa (parantaa myös ruoan makua)
- Vähentää paistorasvan käyttöä (välillä ruoka suorastaan ui siinä)

Ja sitten ehkä kuitenkin olennaisimpaan osaan eli levon ja rasituksen suhteeseen, jossa yhtä tärkeintä osaa näyttelee koko maamme suosikki alkomahooli. Tämä viimeinen turmion väline ei ole allekirjoittaneelle suuri ongelma paitsi sitten, kun kissanristiäiskaudet eli pikkujoulut ja hääkaudet ovat menossa ja tämä kevät on ollut näiden jälkimmäisten suhteen ihan järkyttävä, mutta eiköhän seuraavat vuodet ole jo helpompia. Toisaalta näissä tapauksissa on ihan syytä vaan katsoa itseään peilistä, jos ei osaa sanoa EI silloin kun täytyisi. Tämän takia aion ilmoittaa kaikille tätä lukeville kavereilleni, että nyt se on sitten ei aina kun yksi kerta kuukaudessa on oltu hunningolla tuli sitten mitä tahansa kinkereitä eteen. Vielä viisi vuotta sitten tämä ei olisi ollut mahdollista edes ajatuksena, mutta nykyään pärjään jo kännisten apinoiden kanssa myös selvin päin. Olen tämän ennenkin sanonut, mutta toistetaanpa nyt vielä uudestaan. Mut saa ihan rauhassa julkisesti kivittää mikäli tätä omaa sääntöäni tästä lähin rikon ja se on jopa suotavaa!! Tämä lähinnä sen takia, että viinalla läträtessä menee hyvin hukkaan pitempikin kuntokuuri ja se myös lisää allekirjoittaneella huomattavasti loukkaantumisriskiä mikä taas vähentää tuloja ja aiheuttaa myös kerrannaisvaikutuksia tällä tavalla. Toinen tärkeä asia on riittävä unen määrä. Vaikka ei joisikaan simaa niin varsinkin urheilukausilla on turha lähteä himmailemaan kovin paljoa minnekään yöhön vaan muistaa nukkua riittävästi. Itse olen viime vuosina huomannut unen riittävän määrän olevan tärkeintä ihmisen terveydelle ja sen puute iskee yleensä siinä vaiheessa, kun on fyysisesti uupunut. Tämän vuoksi on joka kuukausi pakko pitää muutama perättäinen päivä vapaata, jotta taas jaksaa urheilla ”työkseen”. Jouluna ja heinäkuussa, kun lepää hieman pidempiä aikoja niin sitten taas jaksaa urheilla.

Tällä kertaa ei suoranaisesti puhuttu säästämisestä tai sijoittamisesta, mutta fyysinen kunto vaikuttaa molempiin aika selvästi. Säästäminen seuraa mahdollisesta painonpudotuksesta ja lisätienesteistä. Sijoittamiseen se vaikuttaa aivojen hapensaannin lisääntymisellä ja sen myötä tulee todennäköisemmin tehtyä parempia päätöksiä. Parempi fyysinen kunto parantaa myös allekirjoittaneen elämänlaatua muutenkin huomattavasti.

Mikäli jollekin tulee mieleen kirjoitusten aiheita blogiini niin saa niitä puolestani ehdottaa. En uskalla kuitenkaan luvata kirjoittavani sellaisista asioista joista en riittävästi tiedä. Otan ilomielin ehdotuksia vastaan.

- TT

6 kommenttia:

  1. Tälle jutulle lääkäri antaa ERITTÄIN ISON peukun! :D

    Hei jätkä tämä on tärkeä päätös. Jos neuvoa saan, niin älä aloita liian rankasti; kuus päivää viikossa on hyvä tavoite, muttei kannata pettyä, jos alussa tulee lipsahduksia. Tästähän mulla olis paljonkin keskusteltavaa. Tavoitteesi näyttävät muuten ihan realistisilta.

    Kasvisten lisääminen ruokavaliossa on erinomainen juttu. Sen lisäksi, että kasvikset ovat halvempia kuin monet muut ruoka-aineet, niin ne toimivat painonhallinassa.

    No aion seurata tätä projektiasi ja nuhdella tarvittaessa. Liikuntareseptiä lääkäri ei tällä kertaa kirjoita, mutta muistappa olla reipas!

    VastaaPoista
  2. No itseasiassa ei toi kuus päivää viikossa ole niin raskas tavoite ottaen huomioon liikunnan määrän olevan 10-15 tuntia viikossa talvisin. Tämä on kuitenkin monesti hyvin hidastempoista liikuntaa eikä sillä huippukuntoon päästä. Tarkoitus on nimittäin olla niin hyvässä kunnossa, että pärjään taas parikymppisille urheillessani ja pääsen selkävaivoistani eroon. Kesäisin vaan tuppaa olemaan enemmän niitä hetkiä jolloin repsahduksia tapahtuu ja alkoholin käyttö lisääntyy varsinkin viikonloppuisin. Jos haluaa olla huippukunnossa niin ei siihen pääse kyllä nykyisellä alkoholin käytöllä.

    VastaaPoista
  3. Helpoin tapa liikunnan lisäämiseen on ehdottomasti työmatkat. Aamulla kun päräytättää töihin fillarilla raikkaassa ulkoilmassa kroppa heränneenä, niin on paljon energisempi olo aloittaa työt. Monipuolisuutta voi lisätä esimerkiksi rullaluistimilla tai jos kunto antaa myöten niin juoksemalla. Lisäksi tässä saadaan myös taloudelliset näkökulmat huomioitua.

    VastaaPoista
  4. Työmatkaliikunta, jos työpaikka on inhimillisen matkan päässä, on erittäin bueno valinta.

    Toimisiko TT esim. mielikuvaharjoittelu alkomaholin käytön vähentämisessä? Ajattele esim. että jätät paukun tai keppanapullon ostamatta, niin siinähän on jo raha säästössä yhteen TeliaSoneraan tai muutamasta ostamatta jättämisestä saat jo nestekorvausta KO:n osakkeella :)

    VastaaPoista
  5. Mielenkiintoinen toi idea mielikuvaharjoittelusta. Itselleni parempi vaihtoehto olis varmaan ajatella kovaa krapulaa joka seuraa tosta juomisesta. En harrasta tissuttelua enkä juo yksin, sillä se on allekirjoittaneelle sosiaalista puuhaa. Työmatkaliikunta on hyvä idea, jos se on mahdollista. Pyöräily töihin on monelle pk-seudulla asuvalle nopeampi tapa päästä töihin kuin oma auto tai julkiset kulkuneuvot.

    VastaaPoista
  6. Hyviä ideoita. Itsekin voisin ottaa oppia näistä. Pitää myös aloittaa tuo Rahanevuoksen suosittelema työmatkapyöräily mahdollisimman pian. Ehkä kandee tehdä aluksi pieni muutoksia vain, sillä kokemusta on allekirjoittaneellakin,että tavoitteista on tosi helppoa lipsua jos yrittää haukata liian ison palan kerralla..

    VastaaPoista