perjantai 3. helmikuuta 2012

Omavastuu on ilmainen!

Muistan hyvin legendaarisen Kummelisketsin jossa hevimiehet Speedy ja Saku menivät ostamaan vakuutusta keikkabussilleen ja saivat sitten vakuutusmyyjältään ”ilmaisen” omavastuun heidän ollessa persaukisia. Ja kas kummaa: keikkabussi syttyikin sitten palamaan, mutta eipä hevareilla ollut mitään hätää, kun omavastuu korvaa!! Vaikka vakuutusyhtiön tässä alustuksessa mainitsinkin niin en aio siitä tällä kertaa kirjoittaa siitä kuinka nyky-yhteiskunnassamme on taipumus ulkoistaa ajattelu, kasvatus ja raha-asiat lähinnä koneiston ja yritysten vastuulle sen sijaan, että panostettaisiin omaehtoiseen toimintaan.

Omaehtoisen ajattelun puuttuminen yhteiskunnassamme on ehkä kaikkein parhaiten näkyvissä siinä miten ihmisiä opetetaan hoitamaan asiat suunnilleen seuraavalla tavalla: Käy kunnolla kouluja jatkaen lukiopohjalta ammattikorkeakouluun tai yliopistoon, hanki työpaikka yksityiseltä tai julkiselta työnantajalta ja mikäli joudut työttömäksi niin valtio hoitaa toimeentulon, säästä rahaa, osta asunto itsellesi parinkymmenen vuoden lainalla, sijoita pankkien rahastojen kautta ja hanki luottokortti kuluttaen mahdollisimman paljon. Hanki pari lasta, farmariauto ja laita lapsesi hyvien harrastusten pariin ja anna näiden sekä päiväkotien ja peruskoulun hoitaa lasten kasvatus. Tämän vuosikymmenien hyvän kansalaisen käsikirjan mukaan eletyn elämän jälkeen valtio sitten lupaakin riittävän eläkkeen ja hyvän sairaanhoidon kuolemaan saakka.

Ihmiset ovat aivopesty kuvittelemaan tuon ylempänä mainitun tavan olevan ainoan miten tässäkin maassamme pitää elää ja kuvittelevat muiden olevan reppanoita joita pitäisi holhota samalla tavalla erilaisin säädöksin ja veroin, vaikka koko järjestelmän kyseenalaistavat ihmiset tajuavat koko ”hyvinvointiyhteiskunnan” olevan kuitenkin loppujen lopuksi sosiaalidemokraattista utopiaa joka tulee kaatumaan ennemmin tai myöhemmin kuten itänaapurimme Neuvostoliitto. Maailma on pysyvästi muuttunut eikä tämä niin sanottu holhousyhteiskunta valmista ketään siihen muutokseen vaan pikemminkin vanhojen jähmeiden rakennelmien ylläpitämiseen. Globalisaatio on saanut kotimaamme kilpailemaan samoista työpaikoista muun maailman kanssa ja muualla köyhemmät ihmiset ovat valmiita olemaan töissä vaikka 15 tuntia päivässä, joten yhteiskuntarakenteistamme on pakko tehdä kevyempiä ja töitä on tehtävä enemmän, jotta kilpailukykymme säilyy.

Itsestään vastuunottaminen on selkeästi kaikista parhain tapa saada aikaan pysyvä muutos, jotta pystymme takaamaan yhteiskuntarauhan. Tällä hetkellä tämä rauha on selkeästi murtumassa emmekä puhu enää hirveän pitkästä ajasta jolloin olemme siinä pisteessä, että ainoastaan hyvin suuri kriisi saa asiat taas muuttumaan paremmiksi kaikkien kannalta. Mitä tulee taas yhteiskunnan rooliin niin mielestäni koneiston pitäisi ylläpitää vain ja ainoastaan aivan välttämättömimmät palvelut: sairaanhoito, peruskoulutus sekä teiden ylläpito ja lopettaa turhuuksien kuten vaikka oopperat, huippu-urheilun, yritysten tukipalvelut ja elinkeinotoiminta pitäisi kokonaan siirtää yksityisten toimijoiden hoitoon, sillä näihin ei tulevaisuudessa tule tässä maassa olemaan rahaa. Tämän muutoksen seurauksena jokaiselle pitäisi olla itsestään selvää, että hoitaa oman eläkkeensä, ei elä yli omien varojensa, hoitaa lastensa kasvatuksen ulkoistamatta sitä koululaitokselle tai urheiluseuroille. Tämä viimeinen ei kuitenkaan tarkoita sitä ettei lapsia kannata pistää kouluun ollenkaan vaan näitä pitää rohkaista ajattelemaan siellä omilla aivoillaan nykyajan ulkoa opettelemisen sijaan ja miettimään miten opetetut asiat koskevat lasta itseään.

Omien raha-asioiden ottaminen haltuunsa on myös mielestäni olennainen asia nykymaailmassa, sillä siirtäessä muiden haltuun vastuunsa näistä asioista tapahtuu myös se, että näistä huolehtiminen myös tapahtuu vastuunottajan etujen mukaan. Tämä vastuun siirtäminen muille johtaa myös selkeästi suurempiin kuluihin ja näiden leikkaaminen sijoitusten tulevista tuotoista saattaa olla myös pidemmällä tähtäimellä hyvinkin kallis prosessi. Itse en myöskään kyllä juurikaan pistäisi arvoa sille yhteiskunnan tarjoamalle eläkkeelle joka otetaan palkasta prosentteina pois, sillä varsinkin nykyajan nuoret ovat kuitenkin tämän ”pyramidihuijauksen” viimeiset edunsaajat ja todennäköisesti saavat lähinnä valtiolta ja työeläkeyhtiöiltä palkaksi isommat maksut ja todennäköisesti lopuksi vain lämmintä kättä ja pahoittelut. Mitä taas tulee työntekoon niin näkisin kyllä yrittäjyyden monessakin mielessä hyvin järjevänä vaihtoehtona. Kun itse tekee niin saa sellaisen kuin tulee, saa päättää omista työajoista ainakin yleensä, tekemästäsi työstä menee hyöty nimenomaan ainakin itsellesi ja tietysti myös asiakkaillesi ainakin parhaassa tapauksessa. Kuitenkin suurimmat ongelmat mitä ihmisille tulee rahankäytön kanssa on eläminen yli varojensa. Suurimmat ongelmat tulevat nimenomaan kulutuksensa rahoittamisesta lainalla ja ylisuurista asuntolainoista joissa ei ole riittävästi pahanpäivän varaa. Näistä mokista ihminen sitten kärsiikin yleensä loppuelämänsä ja näiden välttämistä suosittelen kaikille ihmisille varallisuudesta riippumatta.

Muistakaa kaikki huolehtia lähimmäisistänne ja itsestänne niin elämä voittaa aina lopulta, vaikka vaikeita aikoja on varmasti edessä itse kullekin. Jättäytyminen nyky-yhteiskunnan varaan ei tule enää tulevina vuosina olemaan mahdollista vaan kaikki joutuvat enemmän tai vähemmän osallistumaan läheistensä hyvinvointiin. Yhteiskunnan etu ei ole täysin sinun oma etusi enää nykypäivänä, vaikka monet päättäjien päät sellaista suustaan ulos suoltavatkin. Omasta ja läheistensä terveydestä huolehtiminen tulee olemaan mitä enemmissä määrin yksilöiden hallussa lähitulevaisuudessa ja siihen kannattaa jo henkisesti ja rahallisesti varautuakin. Terveys on kuitenkin tärkein asia ihmiselle eikä siihen sijoitetusta ajasta ja rahasta kannata tinkiä. Huolimatta tästä kaikesta yhteiskunnan manaamisesta uskon yksilöiden pystyvän muuttamaan tätä nykyistä järjestelmää paremmaksi ja järkevämmäksi, vaikka juuri nyt ei kaikki näytäkään hirveän hyvältä.

Tässä tämä propaganda tällä kertaa.

- TT

1 kommentti:

  1. Osuvaa tekstiä... Kunpa poliitikotkin suostuisivat myöntämään tämän julkisesti ja muutos pystyttäisiin tekemään hallitusti, ilman katastrofaalisia kriisejä. Itseäni pelottaa miten pyramidieläkejärjestelmään täysin luottavat nuoret tulevat selviämään inhimillisesti vanhuusiän. Varsinkin, jos heillä on vielä velkaakin painamassa hatioidensapäällä siirtyessään pois työelämästä.

    Ei valtion tehtävänä ole rönsyillä jokaiseen hankkeeseen, päätökseen ja tapahtumaan antamaan rahallista tukea, omia ehtoja ja rajoituksia. Varsinkin tälläisessä tilanteessa, jossa julkinen hallinto elää velaksi on sen leikattava menoja, karsittava byrokratiaa ja keskityttävä siihen suureen kuvaan pikällä horisonttaanisella aikajänteellä.

    Tämä on tietysti vaikeaa, koska kansalaiset eivät ymmärrä tai halua ymmärtää markkinataloutta ja pääomien liikkeitä. He osaavat vain vaatia lisää palkkaa, tukia, vapaata, alempaa eläkeikää ja parempia palveluita.

    Jos joku päättää ottaakkin oman elämänsä hallintaan, perustaa yrityksen, palkaa työntekijöitä ja kantaa riskit, saa hän kiitokseksi kapitalisti p**kiaisen maineen, joka ei ajattele kuin itseään ja rahaa.

    Tälläisessä ympäristössä populistiselle politiikalle on oivat lähtökohdat, valitettavasti =(

    VastaaPoista