tiistai 31. tammikuuta 2012

Erään myyntitapahtuman anatomia

Moro vaan kaikille taas.

Viime viikko oli taas vähän huono kirjoitusten suhteen, joten yritetään vähän saada vahinkoa takaisin. Tämä kirjoitus koskee erästä sijoituksiin liittyvää tapahtumaa jonka koin itseasiassa jo joulukuussa, mutta en ole sen jälkeen juurikaan motivoitunut siitä kirjoittamaan ennen erään blogin kirjoitusta tapaamisesta rahastomyyjän kanssa. Sijoitusmessuilla tuli täyteltyä kaikenlaisia lappuja ”pikavoittojen” perässä. Eli toisin sanoen osallistuin arvontoihin joissa oli mahdollista voittaa joko sijoitushenkistä kirjallisuutta, pieniä summia rahastoihin jne. Näiden turhien lappujen täyttelyn seuraksena sainkin sitten kutsun erääseen yritykseen jonka nimeä en jaksa mainita, mutta mainostaa kuitenkin itseään lauseella: Emme myy omia sijoitustuotteitamme. Mielestäni tämä lause on turha jo siinäkin mielessä, että kuitenkin tämä yritys ottaa provikat sen kautta tehdyistä sijoituksista.

Mitä nyt sitten taas tulee itse myyntitapahtumaan niin allekirjoittaneella se meni suunnilleen seuraavalla tavalla:

Ensiksi mut tietenkin haettiin ovelta ja vietiin sitten kyseisen myyntimiehen huoneeseen, tämän jälkeen sitten kysyttiinkin otanko kahvia tai teetä ja ehkä oli jotain muutakin tarjolla, mutta ei jäänyt mitenkään mieleen. Kahvit nautittuani pääsimmekin jo sitten asiaan ja tämä myyjä sitten kyselikin kaikenlaista: paljon on sijoituksiin käytettävissä rahaa? Mikä on tuottotavoite näille rahoille? Miten ja minne olen ajatellut sijoittavani jne. Tämän jälkeen sitten pääsimmekin niin sanotusti asiaan ainakin myyjän näkökannalta katsottuna ja miksi ei myös tavallaan jopa asiakkaankin kannalta. Ensimmäisenä myyntituotteena omalla kohdallani oli kyseessä niin sanotut strukturoidut tuotteet joiden tarkka sisältö jäi kuitenkin loppujen lopuksi ainakin itselleni hieman epäselväksi. Tämä myyntitapahtuma periaatteessa tarkoitti käppyröiden piirtämistä siitä mihin suuntaan esimerkiksi sijoittaja haluaa arvata pörssin menevän, jos ymmärsin asian oikein? Tietysti myös muita vaihtoehtoja on arvattaviksi kauppatavaroiksi. Tämä vedonlyönti on mielestäni aika helvetin tyhmää varsinkin lyhyemmällä ajanjaksolla. Tämän jälkeen sitten myyjä ehdottikin tradereiden palveluja joka käytännössä tarkoittaa niin sanotuiden spekulaattoreiden ja paljon kauppaa tekevien ihmisten palveluita sinun rahoillasi. Tähän ehdotukseen esitin niinkin typerän kysymyksen kuin eikös suurin osa näistä kavereista jää kuitenkin tappiolle pidemmällä aikavälillä? Vastaus olikin suurin piirtein seuraava: Ei jos tietää mitä tekee! Tämän ehdotuksen hylkäämisen jälkeen oli tietysti vielä jonkin verran taivuttelua ja ehdotuksia mm. sijoittamisesta hyödykkeisiin ja näillä treidaamiseen ja hyödykerahastoihin joiden konkretisoimiseen olikin sitten luotu kori eri tuotteista näitä kuvaamaan. Aika pitkälti kyseinen myyntitapahtuma olikin sitten siinä. Selkeästi myyjäkin huomasi etten ollut valmis antamaan rahojani hänen myymiinsä tuotteisiin.

Loppuyhteenvetona huomauttaisin ettei tietystikkään koko tapahtuman kuvaus ole lähelläkään täydellistä, mutta jonkinlaisen kuvan voi asiasta saada tämän kirjoituksen lukemalla ja miettimällä mitä ovat näiden tapahtuman pääideat. Loppujen lopuksi päätarkoitus on tietenkin saada lisää asiakkaita joille voidaan myydä sitten näitä sijoitustuotteita joista saadaan provikat firman/firmojen ja myyjän omille tileille. Täytyy kuitenkin huomauttaa etteivät nämä tapahtumat ole kuitenkaan vain pelkästää kusettamista varten vaan jotkut myyjät myös ajavat asiakkaidensa etua huolimatta näiden ottamista provikoista. Kuitenkin on otettava huomioon, että tavalliset kansalaiset ovat kuitenkin vain risuja muurahaiskeossa ison rahan rinnalla, joten juurikaan eivät nämä myyjät jaksa piensijoittajien etua ajaa tai miettiä. Kyllä tietysti provikat maistuu varmasti, sillä kertyyhän pienistä puroista aina isompi joki. En ole kuitenkaan sitä mieltä, että kaikkien ihmisten kannattaa viimeiseen saakka välttää näitä tapahtumia vaan menkää ihmeessä juttelemaan mikäli kutsu tulee! Aina tulee joltain ihmiseltä jotain asiallista suusta jota kannattaa itse miettiä ja harkita. Varsinkin sellaisille ihmisille jotka eivät itse jaksa panostaa tähän asiaan voi rahastoihinkin sijoittaminen olla parempi asia kuin se ettei sijoita mihinkään. Älä kuitenkaan pistä rahojasi mihinkään mitä et ymmärrä!! Tämä pätee myös osakkeisiin ja muihin sijoitustuotteisiin kuin rahastoihin. On myös hyvin tärkeää muistaa myös sijoittamisen hinta eli kuinka iso osa rahoista häipyy sijoitushetkellä myyjän taskuun, mutta tästä voi jokainen tehdä omat laskelmansa tarvittaessa.

Tässä turinointi tällä kertaa, Onnea kaikille vain osavuosikatsauksiin ja toivotaan yrityksille hyviä tuloksia.

- TT

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti