keskiviikko 10. elokuuta 2011

Vihulaiset


Moi kaikille.

Ihmisillä on monia luontaisia vihollisia mitä rahankäyttöön tulee. Selkeästi suurin löytyy kuitenkin aina omasta peilistä, sillä muilla ei ole mitään väliä, jos itse niin sanotusti lirauttaa nesteet omiin muroihin. Tästä huolimatta muutkin luontaiset viholliset tulee huomioida ja niitä vastaan pitää taistella eri tavoin. En tässä nyt kuitenkaan tarkoita väkivaltaa tai muuta radikaalia vaan muita henkilöitä ja instansseja vastaan voi taistella niiden omilla keinoilla ja niitä jopa hyväksi käyttäen. Näitä muita luontaisia vihollisia ovat byrokraatit, pankit, sijoitusyhtiöt, muut yritykset ja muut henkilöt joista kannattaa mainita mm. sukulaiset ja muut isommat ihmisryhmät kuten esimerkiksi matkaseurueet tai paremmat/pahemmat puoliskot. Tulen käsittelemään näitä eri ryhmiä tässä kirjoituksessa aika pintapuolisesti ja sen jälkeen tulen omistamaan jokaiselle instanssille ainakin yhden blogikirjoituksen seuraavien viikkojen ja kuukausien aikana.

Jokainen on selkeästi itsensä pahin vihollinen, vaikka monet tuntuvatkin kärsivän sellaisesta illuusiosta, että he luulevat muiden instanssien vaikuttavan elämäänsä enemmän kuin mitä itse. Tämä ei kuitenkaan ole ollenkaan totta vaan vastaus löytyy aina peilistä. Tätä on vain vaikea uskoa jo ihan pelkästään inhimillisistä syistä. Suurimmat virheet ihmiset tekevät nimenomaan siinä vaiheessa, kun ovat menestyneitä tai yrittävät päästä kuopan pohjalta epätoivoisesti ylös nopeammin kuin on mahdollista. Jotkut taloustieteilijät väittävät ihmisten tekevän pitkällä aikavälillä vain ja ainoastaan itselleen edullisimpia ratkaisuja. Itse väittäisin tämän olevan suurin virhe mitä he ovat tehneet viime vuosisadan aikana. Pikkuhiljaa kuitenkin on alettu tutkia ihmispsykologian osuutta talouden eri käänteissä. Yksittäistä ihmistä tämä koskee sillä tavalla, että tätä miettimällä voi oppia muuntelemaan käytöstään ja vähentämään suurien virheiden määrää. Kuitenkin kaikki tunneskaalamme eri sävyt kuten pelko, ahneus, ylpeys ja monet muut saavat meidän tekemään todella pahoja virheitä. Tulen käsittelemään monia juttuja tähän liittyen tulevissa blogikirjoituksissani.

Byrokraatit ovatkin sitten seuraavaksi pahimmat vihulaiset heti jokaisen itsensä jälkeen. Tämä ihmisryhmä jakaa ainoastaan muiden ansaitsemia rahoja omille eturyhmilleen mahdollisimman paljon puoluekantaan katsomatta. On turha väittää jonkin puolueen olevan parempi kuin toisen meidän tavallisten pulliaisten kannalta. Jos sattuu kuulumaan johonkin näistä eturyhmistä niin siinä tapauksessa paperinpyörittäjistä saattaa itsellekin olla jotain hyötyä. Kuitenkin kokonaishaitta heistä muille ihmisille on hyvinkin suuri. Valtiohan lähinnä kerää rahansa veroista ja muista veroluontoisista maksuista tässä maassa. Tätä ryhmää vastaan kannattaakin taistella minimoimalla veronsa ja muut byrokraateille menevät maksut. Tämän taiston merkitys tulee kasvamaan hyvinkin voimakkaasti lähimpien vuosien aikana valtion velkaantuessa huomattavia määriä, joten tästäkin asiasta tulen kyllä bloggaamaan suhteellisen paljon.

Pankit ja sijoitusyhtiöt voisi tietysti erotella, mutta näiden kahden raja alkaa olla jo monessa mielessä häilyvä, sillä pankitkin kyllä tarjoavat niin paljon palveluita jotka kuuluvat myös sijoitusyhtiöiden tarjontaan kuten esimerkiksi osake- ja korkorahastot. Myös sijoitusyhtiöistä saattaa saada puhtaita tarjouksia liittyen talletuksiin. Pankit ja sijoitusyhtiöt vievät oman osansa sijoituksistasi tarjoten joko huonoa korkoa talletuksistasi lainaten näitä rahoja eteenpäin isommalla korolla, vieden oman prosenttiosuutensa sijoituksistasi tai ottamalla hyvän marginaalin lainaamistasi rahoista. Myös pankkien tarjoamat luottokortit tuovat erittäin hyvät suhteelliset tuotot pankeille, vaikka näistä välillä myös tuleekin luottotappioita. Kun asioi näiden instanssien kanssa on hyvä tarkistaa kaikki paperit hyvin tarkkaan ettei tule yllätyksiä. Tämä tietysti pitää paikkansa muidenkin kanssa, mutta näiden instanssien kanssa erityisesti pitää huolehtia siitä ettei tule mitään piilokuluja palveluita käytettäessä.

Muut yritykset tarkoittavat sitten esimerkiksi tavallisia ruokakauppoja, kodinkoneliikkeitä, kirjakauppoja, vakuutusyhtiöitä, jne. Vakuutusyhtiöthän voisin myös yhdistää sijoitusyhtiöihin, sillä aika harva niistä ei tarjoa ollenkaan sijoituspalveluita esimerkiksi eläkevakuutuksien muodossa. Eikä muuten taida loppujen lopuksi tässä maassa olla kovin montaa vakuutusyhtiötä joka ei olisi pankkien omistuksessa. Varsinkin kaupat käyttävät monenlaisia tapoja saada ihmisiä ostamaan jotain mitä ne eivät välttämättä tulleet sieltä hakemaan. Itse koen kaikista ärsyttävimmiksi supermarketit, jotka jemmaavat ruoka- ja juomaosastonsa mahdollisimman kauas sisäänkäynnistä, jotta ihmiset joutuisivat kävelemään muiden tavaroiden läpi ruokia hakemaan. Myös näillä instansseilla on paljon muita tapoja kerätä rahaa ihmisiltä, mutta käyn niitäkin läpi sitten myöhemmissä kirjoituksissani.

Muut ihmiset ovatkin vaikea ryhmä määritellä, mutta omien kokemusteni mukaan varsinkin sukulaiset saattavat olla yksiä perkeleitä mitä rahoihin tulee. Voi tietysti olla niin, että allekirjoittaneella on vain poikkeuksellisen huonoja kokemuksia asiasta. Varsinkin perinnön kolkutellessa ainakin suomalaisista tulee tosi usein varsin ahneita paskiaisia. Tämä ahneus saattaa vielä iskeä varsinkin niihin joilla ei ole edes mitään oikeutta puuttua asiaan kuten perintöjä saavien pahemmat puoliskot sukupuoleen katsomatta. Myös nämä paremmat tai pahemmat puoliskot saattavat aiheuttaa ylimääräistä painetta pankkitileillä mikäli pariskunnilla on erilaiset tavat rahojen käytössä. Tämä ei kuitenkaan ole mustavalkoinen asia ja monet puolisot saattavat myös olla jopa hyödyksi säästämiselle ja investointien tekemiselle. Myös tietyt ryhmien muodostamat henkiset paineet kuten rymyporukat saattavat aiheuttaa monille tunnontuskia säästää vaikka baarireissuilla. Tämäkin on loppujen lopuksi jokaisen ihmisen oma asia eikä muiden ihmisten moka vaikka se heikkoina hetkinä siltä saattaakin tuntua. Varsinkin itselleni tämä on monesti vaikeaa, kun olen vasta aloittanut elämään säästeliäämmin enkä välttämättä ole siitä kaikille tutuilleni kertonut.

Muitakin pienempiä vihulaisia tietysti löytyy, mutta tässä kirjoituksessa taisi tulla ne tärkeimmät. Jos joku unohtui niin mainitkaa ihmeessä. Loppujen lopuksi huolimatta siitä, että omilla rahoillasi on monta niin sanottua vihulaista joka yrittää päästä niihin käsiksi niin meillä jokaisella on kuitenkin valta pitää päätökset itsellämme. Seuraavissa kirjoituksissani aion paneutua näihin asioihin syvällisemmin aloittaen siitä miten on mahdollista varautua pahimpiin mokiin joita voit itse tehdä käsitellessäsi rahojasi. Varsinkin henkisellä puolella on monella varaa parantaa ja yrittää toimia rationaalisemmin.

- TT

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti