perjantai 11. joulukuuta 2015

Vähemmän on Enemmän kirja 16/xx

4. Tekeminen


Vähemmän on enemmän periaatteen mukaan suurin osa tuotoksista on seurausta pienestä osasta panostuksia. Se tarkoittaa myös sitä, että suurin osa ajastasi valuu hukkaan. Liike-elämässä tämä tarkoittaa eri asioita, kuten sitä ettei suurta osaa tuotteista kannattaisi tehdä ollenkaan. Sen sijaan kannattaa panostaa asioihin, jotka tekevät todella tulosta. Tämä vaatii asioiden havainnoimista ja tutkimista. Se ei tarkoita sitä ettei mitään kannattaisi tehdä. Sinun tulee keskittyä vahvuusalueisiisi, jotka vaihtelevat riippuen sinusta itsestäsi. Kirjan tarkoitus on keskittyä yksilöihin, joten kirja keskittyy heihin. Kokonaiskuvaa tulisi ajatella myös suuremmassa mittakaavassa.


Tässä luvussa  kerrotaan kuinka voit vaikuttaa elämääsi täysin keskittymällä tekemisiisi. Muista se ettei työmäärä ole olennaisin asia mikäli sitä ei osaa täysin hyödyntää. Parasta tapa työskennellä tarkoittaa keskittynyttä tekemistä, ilman häiriötekijöitä, tietäen mitä tekee ja miksi. Tällöin tarvittava määrä aikaa ja panostuksia saa enemmän aikaan kuin huitaisemalla. Myös lopputulos on parempi. Tämä ei pidä kokonaan paikkaansa luovuutta vaativissa asioissa. Työ on yksi tärkeimmistä tavoista toteuttaa itseään. Ensin tulee määrittää mitä työnteko tarkoittaa. Yksinkertaisimmillaan työ on ajan ja ammattitaidon vuokraamista sovittua korvausta vastaan. Mikäli haluat saada työstäsi eniten hyötyä irti, on sinulla kaksi vaihtoehtoa. Voitko joko vähentää käytettyä aikaa samaa korvausta vastaan tai kasvattaa saamaasi korvausta samaa työaikaa vastaan.

Hyöty = Korvaus / Panostus


Yhtälö 1. Suhteellinen hyöty


Yksi  luvun pääaiheista on selvittää kuinka voit vähentää työntekoon tarvittavaa aikaa vähentämättä saatua korvausta ja kuinka nostaa palkkaa parantamalla osaamistaan ilman työajan kasvatttamista. Yhtälössä 1 aika on korvattu panostuksella, koska voit saada hyötyä myös muiden panostuksista, kuten sijoituksien kautta saaduista korvauksista muiden tekemistä töistä. Tämä luku keskittyy henkilökohtaisen tekemisen näkökulmaan. Taloudellisin käsittein voimme puhua investoinnin tuottoprosentista ROI:sta

ROI = Palkka / Työaika

Yhtälö 2. Suhteellinen hyöty työnteossa.


Kyseessä on suuri kokonaisuus. Älä ihmettele, että aluksi puhutaan vain perusasioista.

4.1 Yksinkertaista

 

Monimutkaisuus on nykyajan vitsaus. Yksinkertaistaminen on paras ase monimutkaisuutta vastaan. Tämä on helpommin sanottu kuin tehty, mutta se on sitäkin arvokkaampaa. Monimutkaisuus aiheuttaa suurempaa tehottomuutta. Muista ettei pelkkä yksinkertaisuuskaan ole aina tehokasta tai mielenkiintoista. Saman asian toistaminen päivästä toiseen alkaa maistua puulta ennen pitkää. Asioiden pitäminen mahdollisimman yksinkertaisina on paras vaihtoehto. Voit ajatella sitä myös kakkosluvussa mainitsemani MED:n kautta. Tässä luvussaon tarkoitus selvittää miten asioita yksinkertaistetaan ja kuinka monimutkaisuus tuottaa ongelmia.


Maailma on monimutkainen. Se kehittyy koko ajan monimutkaisemmaksi. Mitä monimutkaisemmiksi asiat kehittyvät sitä tehottomimmiksi ne menevät. Ilmiön aiheuttamia ongelmia ei usein hahmoteta niiden ollessa piilossa. Niitä on vaikea analysoida. Asioiden parantamisen sijaan tulisi miettiä toimivatko ne ollenkaan sen sijaan että miettisi kuinka niitä voisi parantaa. Tämä koskee myös liike-elämää yksilöiden lisäksi. Monimutkaisuuden kasvua voi verrata rinnettä laskevaan ja suojalumesta kasvavaan lumipalloon. Kustannukset kasvavat kiihtyvästi monimutkaisuuden lisääntyessä. Vyöryvän pallon kasvu kiihtyy, kunnes se pysähtyy esteeseen ja hajoaa. Paras tapa taistella on hajoittaa lumipallo pienempiin osiin ja tuhota tarpeettomat ennen sen lähtemistä alamäkeen. Tämä ei aina onnistu ajoissa ja yksinkertaistaminen vaikeutuu.



Mitä monimutkaisempi järjestelmä sitä enemmän sen toimimiseen pitää puuttua. Yksinkertaisempi järjestelmä tooimii paremmin. Yksinkertainen järjestetelmä toimii paremmin ilman valvontaa. Yritystoiminnassa yksinkertaistaminen vähentää kalliiden johtajien tarvetta ja ylimääräisiä kustannuksia. Yksinkertaisuus auttaa keskittymään merkityksellisiin asioihin, kuten lisäarvon tuottamiseen. Suuri koko ei aina tarkoita monimutkaisuutta eikä sitä voi vähentää minimoimalla kokoa. Pikemminkin kyse on siitä, että yksinkertaisempia tuotteita on helpompi kasvattaa kannattavasti. Verrataan vaikka Nokiaa ja Applea. Nokia tarjosi monia eri puhelinmalleja asiakkailleen. Applella eri malleja taas ei ollut montaa. Apple onnistui myös yksinkertaistamaan käyttäjäkokemuksen joka helpotti myyntiä. Mitä yksinkertaisempi tuote oli, sitä helpompi sitä oli käyttää. Tämä maksimoi käyttäjän kokeman lisäarvon, joka helpotti suuremman hinnan pyytämistä tuotteesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti