perjantai 8. elokuuta 2014

Ylijäämä luo vapautta

Kädestä suuhun eläminen ei ole järkevää, vaikka haluaakin maksimoida oman elämänlaatunsa tässä ja nyt. Jatkuva ylijäämän teko parantaa jokaisen mahdollisuuksia tehdä itselleen parhaita mahdollisia valintoja jopa hyvin lyhyellä aikavälillä, vaikka monista ihmisistä säästäminen heikentää mahdollisuuksia nauttia elämästä.

En tarkoita ylijäämän hankkimisella pilkunnussimista ja säästämistä kaikissa asioissa. Tarkoitan sillä kohtuullista rahasummaa omiin tuloihin nähden. Tämä kohtuullinen rahasumma on tietysti yksilöllinen asia eikä kenellekään voi kukaan toinen ihminen sanella sopivaa määrää. Minulle esimerkiksi se voi tarkoittaa kahdestakymmenestä kolmeenkymmeneen prosenttiin keskimäärin kuukausittain. Tämä määrä taas heittelee erittäin paljon, koska tulojeni määrä vaihtelee hyvin paljon vuodenajasta riippuen. Esimerkiksi alkuvuodesta rahaa kuluu keskimäärin hieman vähemmän tuloihin nähden ja kesällä sitten saattaa kerääntyä alijäämää. Loppuvuodesta saan tätä ylijäämää taas lisää kuten alkuvuodesta. Tämäkin asia vaihtelee vuosittain, koska minä saatan tehdä joitakin impulsiivisia valintoja silloin, kun minulla on siihen varaa. Esimerkiksi tänä vuonna minä olen viimeiset kuukaudet viettänyt ilman tuloja, joten sitä alijäämää on päässyt kerääntymään. Tätä ei tapahdu joka vuosi. Tämä on itseasiassa ensimmäinen kesä kun minulla menee näin pitkään ilman tuloja. Hetkelliset heilahtelut eivät ole olennainen asia vaan jatkuvan ylijäämän tuottaminen pidemmällä aikavälillä. Jokaiselle tulee nimittäin välillä ylimääräisiä kuluja ja repsahduksia.

Ylijäämä mahdollistaa monia asioita joita ei ilman sitä voi tehdä. Esimerkiksi minun Puolan kirjoitusreissuni ei olisi koskaan onnistunut mikäli olisin elänyt kädestä suuhun eli ilman ylijäämää. Kun mietimme mitä ylellisyyksiä meillä voi olla niin vapaus toteuttaa itseään on yksi niistä. Tämä ei ole kaikille itsestäänselvyys. Jotkut tietysti toteuttavat itseään töissään ja silloin he voivat laittaa kaikki tienatut rahat haisemaan ilman tätä tarvetta. Omien huomioideni mukaan tämä on enemmän harvinaisuus kuin tosiasia. Tämä asia on sääli, koska meillä on vain yksi elämä. Aikaa emme myöskään saa koskaan takaisin vaikka haluaisimme. Monesti tämä täysillä eläminen pilaa mahdollisuudet nauttia elämästä vähänkään pidemmällä aikavälillä ja sitä ”kaikki tässä nyt ja heti” ihmiset eivät tajua. Mielestäni ihmiset eivät arvosta vapauttaan valita riittävästi, mutta tämä on vain minun mielipiteeni. Tämäkin asia on sellainen, että jokaiselle sopii eri asiat. Tästä huolimatta olen varma siitä, että ylijäämän tuoma valinnanvapaus on tärkeää suurimmalle osalle ihmisistä.

Se miten hankkii jatkuvan ylijäämän on jokaisen henkilökohtainen asia. Toiset tykkäävät mieluummin kuluttaa vähemmän kuin panostaa lisätuloihin. Paras vaihtoehto on minusta molemmat, mutta jollekin se voi olla vain toinen edellämainituista asioista. Suomessa tämä ei verottajan vuoksi ole niin yksinkertainen asia eli toisin sanoen lisätulojen tekeminen on yhteiskunnan mielestä paha asia jota pitää rokottaa. Kultainen keskitie on mielestäni hyvä vaihtoehto, vaikka itse tykkään maksimoida toimeni. Tämä tarkoittaa monesti äärimmäisyyksiin menemistä. Tätä en pidä suositeltavana muille, koska se tarkoittaa yleensä sitä, että äärirajoille meno on vaarallista. Olen pyrkinyt tällaista asennoitumista hieman vähentämään, mutta se on sisäänrakennettu ominaisuuteni. Tapa jota käyttää ylijäämän luomiseen ei ole tärkeää. Pääasia on riittävän ylijäämän tuottaminen jatkuvasti pidemmällä aikavälillä. Siihen on sen verran monia keinoja etten niitä ala tässä läpi käymään

Jos johonkin haluaa rahallisesti tähdätä niin ylijäämä on paras vaihtoehto. Se on paljon parempi idea kuin rahan säästäminen johonkin kalliiseen status-symboliin jonka arvo tippuu heti sen jälkeen, kun se on maksettu. Vapaus valita voidaan luoda lähinnä ylijäämällä. Sillä miten tämä vapaus on saatu aikaan ei ole niin suurta väliä. Kaiken kaikkiaan tämä ylijäämä on aliarvostettu juttu, vaikka monet sitä hieman tekevätkin. Hyvin pienillä määrillä tuloihin nähden ei juuri saa mitään muuta aikaiseksi kuin paremman omatunnon. Riittävä ylijäämä on ainut tapa luoda todellinen valinnanvapaus itselleen. Jos ette ole aikaisemmin luoneet minkäänlaista ylijäämää itsellenne niin aloittakaa sen kerääminen pienin askelin. Sitä määrää voi nostaa asteittain suuremmaksi. Jos yrittää ahnehtia liikaa liian nopeasti niin se tulee epäonnistumaan.

Tässä vähän miettimistä teille viikonlopuksi,

-TT

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti