keskiviikko 16. heinäkuuta 2014

Raha ei ratkaise ongelmiasi

Ellet ole oikeasti köyhä. Jos mun pitäis tehdä arvaus siitä kuinka moni blogin lukijoista on ollut oikeasti köyhä niin arvaus olisi ei kukaan. Tämä siitä syystä, että me elämme länsimaisessa yhteiskunnassa joka pitää edes jollain tavalla huolta ihmisistä. Oikea köyhyys on minulle mysteeri eikä minulla ole mitään tietoa siitä mitä se tarkoittaa. En ole koskaan joutunut elämään ilman kattoa pään päällä tai nälässä useita päiviä. Pitäisin tätä jonkinlaisena mittapuuna köyhyydelle, mutta koska minulla ei ole asiasta todellista tietoa voin vain arvata mitä se tarkoittaa.

Jos minun pitäisi tehdä jonkinlainen arvaus siitä kuinka suuri osa lukijoista lukee tätä sen takia, että kirjoitan usein rahasta niin arvaukseni on noin 90%:a. Valitettavasti tämä motiivi myös tarkoittaa sitä, että suurin osa lukijoista ajattelee liian suppeasti. Tämä sen takia, että vaikka raha on tärkeätä nykypäivänä niin se on silti enemmän seuraus kuin syy mikäli mietitään rikasta elämää. Raha ei ole syy rikkaaseen elämään vaan se on seurausta rikkaasta elämästä. Tämän takia pelkistä raha-asioista lukeminen tästä blogista ei ole viisasta. Kyse on suuremmasta kokonaisuudesta. Tätä asiaa voi hahmottaa yksinkertaisella tavalla: Mieti kumpi on tehokkaampi työssään, ihminen joka pitää työstään ja nousee aamulla mielellään töihin vai ihminen jota ei erityisemmin välitä työstään tai pahimmassa tapauksessa ihminen jota vituttaa työt joka minuutti. Ei ole vaikea arvata kumpi on tehokkaampi, mutta se mikä on huomattavampi asia on se, että työstään pitävä ihminen on todennäköisesti hyvin paljon tehokkaampi kuin ihminen jota työ vituttaa.

Koska työ vie suuren osan ajasta jolloin olemme hereillä on meidän pakko saada siitä mahdollisimman paljon hyötyä ja iloa. Tehokkaampi ihminen myös saa palkkaa pidemmällä aikavälillä paljon enemmän kuin tehoton. Tällöin rikkaampi elämä luo sivutuotteena enemmän rahaa. Ihmisellä on rajallinen määrä aikaa käytössä ja silloin väärän työn tekeminen tuhoaa sitä tehokkaasti. Hukattua aikaa ei saa koskaan takaisin, mutta lisää rahaa voi aina saada. Lisärahan saaminen on helpompaa onnellisena kuin onnettomana. Väärän työn tekeminen rahan tai jonkin muun syyn kuten puolison tai vanhempien miellyttämisen vuoksi on yleinen moka josta ihminen ehtii kärsiä pitkän elämänsä aikana riittävästi. Kuukauden kesäloma vuodessa ei ole vielä riittävä määrä aikaa nauttia elämästään, kun muuten vituttaa jatkuvasti. En ole sitä mieltä, että niiden ihmisten jotka ovat onnettomia nykyisessä työssään pitäisi suoraan hypätä pois oravanpyörästä vaan alkaa ottamaan askelia siihen suuntaan. Tämän voi esimerkiksi tehdä yrittämällä löytää keino jolla omista harrastuksistaan saa rahaa. Tällä tavalla on ajan myötä parempi mahdollisuus tehdä sitä mitä itse haluaa.

Rahanpuute on erittäin harvinainen syy ihmisen ongelmille. Syyt ovat aina jossain syvemmällä kuin tiliotteen numeroissa tai velkojen määrissä. Onneton ihminen ei muutu onnelliseksi millään rahasummalla. Syyt ovat aina jossain muualla. Lisärahan etsimisen sijaan tulisi ensimmäiseksi tarkastella elämäänsä syvemmin. Minulle tulee heti mieleen muutama hyvä kysymys:

  • Teenkö asioita joista oikeasti nautin?
  • Ovatko lähimmät ihmiset minulle hyväksi vai pahaksi?
  • Mitkä ovat todelliset motiivini asioille joita teen?

Näitä asioita pitäisi jokaisen miettiä tasaisin väliajoin. Aikavälin pituus on riippuvainen ihmisestä. Mitä useammin vastaus on odottamaton sitä tarkemmin asioita tulee pohtia. Tarvittaessa on myös ryhdyttävä toimenpiteisiin. Vaikka mikään ei olisi pielessä on hyvä välillä kysyä itseltään miten asiat sujuvat.

Kaikki liittyy kaikkeen. Ei ole olemassa mitään yksittäistä asiaa jonka avulla ihminen voi hyvin. Kukaan ei voi siis keskittyä pelkkään rahaan, jotta elämä tuntuisi paremmalta. Raha on myös ainoastaan vaihdonväline, joten sille ei pidä antaa liikaa arvoa. Vaikka se on tärkeä osa elämäämme niin se on vain yksi osa sitä. Antamalla jollekin asialle liian suuren arvon antaa muille välttämättömyyksille liian pienen. Toivottavasti jokainen lukija pohtii tätä asiaa mielessään, koska se on tärkeä asia. Ei ole olemassa oikotietä onneen.

-TT

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti