tiistai 22. heinäkuuta 2014

5 Parasta tapaa pilata taloutensa

Tässä kirjoituksessa käyn läpi viisi ”parasta” tapaa pilata taloutensa. Nämä ovat myös omien käsityksieni mukaan ne yleisimmät. Kirjoitus on suppea, koska kaikkien viiden tavan käyminen läpi yhdessä kirjoituksessa perinpohjaisesti veisi niin pitkään ettei kukaan jaksaisi sitä lukea. Vaikka olen yksilöinyt kaikki viisi vaihtoehtoa niin totuus on, että ongelmatapauksissa kyse on mitä todennäköisimmin näiden useamman viiden mainitun ongelmakohdan yhdistelmä. Pahimmassa tapauksessa jopa näiden kaikkien. Pahimmat tapaukset ovat tietojeni mukaan harvassa, mutta Suomessa on noin 350 000 ihmistä jolla on maksuhäiriömerkintä, joten jotkut heistä varmasti omaavat lähes kaikki ongelmat.

 1. Ylisuuri asuntolaina

En pidä asuntolainan ottamista hirveän negatiivisena asiana, koska monelle koti on se paikka, jossa halutaan viihtyä ja siellä vietetään suuri osa ajasta. Se mikä minua enemmän häiritsee on se, että monet ottavat asuntolainaa yksinkertaisesti liikaa. Ihmisellä on jonkinlainen taipumus virittää asuntolainansa määrän maksimiksi ja silloin pienetkin häiriöt rahatilanteessa voivat aiheuttaa lähes ylitsepääsemättömiä ongelmia. Tämä johtuu usein siitä, että hienon kodin hankkiessaan ihmiset eivät halua tai kykene siitä luopumaan sen ollessa ainut järkevä vaihtoehto. He ovat siinä vaiheessa investoineet niin paljon henkistä pääomaa ettei perääntyminen ole mahdollista. Ihmisillä on taipumus arvostaa omistamaansa enemmän kuin mitä pitäisi.

 1. Ansaittua korkeamman elintason ylläpitäminen

Jotkut lukijoista varmasti rinnastavat liian suuren elintason ylläpitämisen syyksi kaikkiin rahaongelmiin. Ymmärrän yskän, mutta asia ei ehkä ole niin yksinkertainen. Liian monet ulkomaanmatkat, liian hienot pelit ja vehkeet, kallis koti ja monet muut status-symbolit tarkoittavat liian korkeaa elintasoa jota ei pystytä ylläpitämään. Tämän seurauksena ihmisillä ei riitä rahaa peruselämään kuten ruoan ostamiseen, asuntolainojen maksuun, jne. Ansaittua korkeampaa elintasoa ylläpidetään maksamalla liikaa asioita luotolla. Laskujenmaksaminen on jossain vaiheessa edessä ja silloin voi tulla ikävää jälkeä. Pahimmissa tapauksissa joudutaan luopumaan monista elintärkeistä asioista kuten katosta päänsä päällä ja joudutaan sossun armoille. Tällöin henkinen paine voi muodostua niin suureksi, että tavallisen elämän rytmi ja turva häviää. Silloin alkaa päihteidenkäyttö tai iskee masennus. Tällöin myös ihmissuhteet kärsivät ja pahimmassa tapauksessa seurauksena on romahtaminen.

 1. Pikavipit/kulutusluotot

Kulutusluotot ja pikavipit olen laittanut samaan kategoriaan, koska niiden yhteiset ominaisuudet eli korkeat korot luovat ongelmia. En ole sen tarkemmin perehtynyt pikavippien nykyiseen tilanteeseen, joten tarkkoja tietoja minulla ei niiden koroista ole. Mitä ilmeisimmin niille on luotu jotkin rajoitukset. Siitä huolimatta oletan niiden korkojen olevan kymmeniä prosentteja joka on aivan liian paljon kenellekään ihmiselle. Pikavippejä käyttävät yleensä vielä ne ihmiset joilla on jo muutenkin ongelmia rahojensa kanssa. Kulutusluotot menevät tähän samaan kategoriaan, koska niiden todelliset vuosikorot ovat käsittääkseni keskimäärin aivan liian suuret. Näiden rahankäyttötapojen todelliset kustannukset ovat yleensä piilotettu pienemmällä tekstillä sekä mainoksiin että sopimuspapereihin.

 1. Muiden lainojen takaaminen

Muiden lainojen takaaminen oli yleistä 1980-luvun lopussa ja niiden ongelmat kärjistyivät 90-luvun alkuvuosina. Tällöin hyvää hyvyyttään toisten ihmisten lainoja takaavat ihmiset joutuivat maksumiehiksi. Kun meillä nyt on jo noin 350 000 maksuhäiriömerkintäistä niin me voimme hyvin olettaa joidenkin lainojen menevän pakkolunastukseen. Silloin lainojen takaajat joutuvat maksumiehiksi. Talousongelmat tulevat lähivuosina kärjistymään mm. irtisanomisten vuoksi. Älkää hyvät ihmiset menkö takaamaan kenenkään lainoja. Se ei ole viisasta. Te maksatte laskun siinä vaiheessa, kun se toinen ihminen heittää hanskat naulaan. Jos teillä on oikeasti varaa maksaa vaikka lastenne asuntolainat niiden mennessä pinnan alle niin siinä vaiheessa voitte tietysti harkita mitä teette, mutta en silti sitä suosittele. Tästä asiasta tarkemmin lisää seuraavassa kohdassa.


 1. Läheisen rahantuhlaamisen mahdollistaminen

Monet tekevät sellaisen virheen, että he pelastavat läheisen ihmisen rahaongelmista ilman ehtoja. Toinen vaihtoehto on se, että jotkut tietoisesti haluavat elättää toista ihmistä ja silloin he kustantavat läheiselle sellaisen elämäntyylin jota ei ole mahdollista ylläpitää. Kun sinä pelastat läheisen ihmisen kerran rahaongelmista ilman minkäänlaisia ehtoja sinä annat hänelle luvan jatkaa samaan malliin niin pitkään kunnes omat rahasi loppuvat. Ihmiset jatkavat samaa toimintaa niin pitkään kuin pystyvät ellei heille aseta rajoja. Sekään ei välttämättä toimi. Silloin sinun on pakko antaa toisen ihmisen pilata rahatilanteensa, koska sinun ei kannata kaivautua samaan kuoppaan läheisesi mukana.

Paremman/pahemman puolison liian kalliin elämän ylläpitäminen on yksi hyvä tapa sotkea myös oma rahatilanteensa. Mikäli antaa puolisolle luvan käyttää rahojaan ilman suurempaa valvontaa voi huomata yhtäkkiä olevansa persaukinen. On parempi mieluummin pistää osa omista rahoistaan yleiseen kassaan jota molemmat voivat käyttää. Minulla ei ole mitään sitä vastaan, että vain toinen pistää rahaa tähän kassaan, mutta asiassa pitää säilyttää kohtuus eli yhteinen kassa ei saa vaarantaa kokonaan kummankaan puoliskon rahatilannetta. Ymmärrän kyllä, että hyvässä parisuhteessa kaikki asiat voivat olla yhteisiä, mutta en uskaltaisi olla asiasta sataprosenttisen varma, joten jotain puskuria on hyvä pitää myös itsellään.Jotain varmasti unohtui, joten laittakaa ihmeessä palautetta asiasta. Seuraava julkaistava kirjoitus on todennäköisesti blogin 3V syntymäpäivä ja silloin pitäisi jonkinlaisen apinan kuva ilmestyä blogiin. Se on todennäköisesti hieman vanhempi, koska joistakin ihmisistä ei vaan kannata ottaa kovin usein valokuvia..

-TT

4 kommenttia:

 1. Hyvä lista!

  Itsellä on jossain vaiheessa liipannut läheltä 1 & 2, mutta olen pystynyt välttämään ne kohtuullisen hyvin.

  Kohdat 3-5 taas eivät ole tulleet oikeastaan mieleenkään.

  VastaaPoista
 2. Itselläni on lipsahtanut vähäksi aikaa nyt kakkosen puolelle, kun olin ulkomailla ilman tuloja. 5 liippaa siinä mielessä läheltä, että satun tuntemaan joitakin ihmisiä joita on pelastettu holtittoman rahankäytön vuoksi.

  VastaaPoista
 3. Hyvin tiivistetty, yksi kuitenkin puuttui nimittäin suuren perheen perustaminen. Jostain olen lukenut, että jokainen lapsi maksaa vanhemmilleen keskimäärin yli 100.000 e, ensimmäinen keskimäärin eniten. 3 lasta alkaa olla jo sen verran tiukka pakkaus, että suuremmat rikastumishaaveet voi unohtaa.

  VastaaPoista
 4. @Kottero. Olet oikeassa tuossa asiassa, mutta minä en tiedä lapsiperheiden asioista riittävästi, jotta osaisin asettua heidän asemaansa. Pyrin kirjoittamaan vain niistä asioista joista tiedän. Yleensä tässä onnistunkin, mutta välillä tulee mokattua sen suhteen.

  VastaaPoista