tiistai 8. heinäkuuta 2014

Kulttuurieroista Suomi VS Puola


hackin kommenteista viisastuneena ajattelin sitten kertoa hieman kulttuurieroista. Niitä ei mielestäni ole niin paljon kuin voisi olettaa, mutta en ole asiantuntija. Voin hyvin olla väärässä, mutta joitakin tiettyjä kulttuurierojakin löytyy. Suurimmat erot löytyvät mielestäni sukupuolirooleista, ratin takaa ja kyvystä organisoida asioita. Muitakin eroja varmasti löytyy, mutta niitä ei ulkopuolinen ehkä niin hyvin huomaa. Myös yhtäläisyyksiä löytyy ja ehkä niistäkin voi jotain kertoa.

Jurous suurin yhtäläisyys

Suurin yhtäläisyys mikä löytyy puolalaisten ja suonalaisten väliltä on jurous. Puolalaisetkaan eivät ole mitään puhekoneita ja he ovat suhteellisen hiljaisia. Tai ainakin ne puolalaiset joihin itse olen tutustunut. Tähän näkemykseen voi vaikuttaa kielimuuri joka on läsnä. Puolalaisista monet eivät uskalla puhua Englantia, koska eivät mielestään osaa sitä riittävästi. Tämä on nähtävissä jopa nuoremmissa sukupolvissa. Asia on tosin paranemaan päin. Puolalaiset vaihtavat herkästi maisemaa töiden perässä, ja varsinkin Englannissa ja Irlannissa on paljon puolalaisia töissä. Suuri osa heistä on tosin tullut jo takaisin. Silti monet pätevät työläiset vaihtavat maisemaa parempien palkkojen toivossa. Toinen kämppiksistänikin on ollut töissä mm. Norjassa ja Espanjassa. Lisäksi tuntemistani puolalaisista taitaa lähes puolet olla jossain muualla kuin kotimaassa. Tämä tosin johtuu ehkä enemmän siitä, että olen ollut paljon tekemisissä opiskelijoiden kanssa tai ex-opiskeilijoiden jotka olivat samaan aikaan Krakovassa kun minä olin siellä noin viisi vuotta sitten.

Sukupuoliroolit ovat selkeämmät Puolassa

Puolassa sukupuoliroolit ovat paljon selkeämmät kuin Suomessa. Miehet ovat enemmän miehiä ja naiset enemmän naisia. Tämä näkyy lähes kaikessa. Jossakin määrin tämä asia on muuttumassa, mutta se tapahtuu nuorempien sukupolvien myötä. Varsinkin hieman vanhempien ihmisten ollessa kyseessä viettävät naiset aikaa enemmän kotona lasten kanssa. Ei ole mitenkään tavatonta nähdä naisten olevan sekä lasten että isoäidin kanssa liikkeellä keskellä päivää. Nykypäivänä suuri osa nuorista naisista opiskelee jotain, joten lasten kanssa kotiinjääminen tulee varmasti vähenemään tulevaisuudessa selkeästi myös täällä. En pidä sitä huonona asiana. Myös kotityöt tuntuvat jossain määrin olevan enemmän naisten vastuulla, mutta sekin taitaa olla pikkuhiljaa muuttumassa. Tämä tietysti johtuu osittain siitä, että osa naisista on vielä kotona. Täällä sukupuolierot näkyvät myös siinä kuinka miehet ja naiset käyttäytyvät keskenään. Yleensä mies maksaa kaiken ja kantaa kaikki mahdolliset kantamukset käsilaukkua myöten. Suomessa tämä on harvinaisempaa ainakin omien havaintojeni mukaan.

Täällä Puolassa miehet näyttävät enemmän miehiltä ja naiset naisilta. Miehillä on keskimäärin selkeästi lyhemmät hiukset ja naisilla pidemmät kuin Suomessa. Miehillä on keskimäärin enemmän vatsaa kuin Suomessa. Tämä tosin saattaa olla virhearvio. Naiset eivät myöskään välitä täällä siitä onko miehellä ylimääräisiä kiloja niin paljoa kuin Suomessa. Kaljakessi on Suomessa naisten mielestä keskimäärin paljon suurempi ongelma kuin täällä. Se tietysti sopii minulle paremmin, mutta en mä täälläkään mitään järkevää saa naisille sanottua, joten eipä tuosta asiasta minulle ole mitään hyötyä. En tiedä onko Puolassa sen kauniimpia naisia kuin Suomessa, mutta naiset kävelevät täällä selkeästi naisellisemmin kuin Suomessa. Poikkeuksia tästä asiasta on vaikea täällä nähdä. Näin miehenä sillä on merkitystä. Tämä ilmiö olisi kivempi nähdä Suomessakin, mutta siellä taidetaan mennä pikemminkin toiseen suuntaan. Ei se mikään iso juttu ole, joten ei siitä sen enempää.

Puolalaisten organisointikyky ja ajantaju ovat hukassa

Puolalaisten organisointikyky on selkeästi heikompi kuin Suomessa. Täällä ihmisten kerääminen samaan paikkaan samaan aikaan on paljon hankalampaa. Vaikka porukka saataisiin samaan paikkaan niin silti tekeminen on hankalaa. Tämä pätee myös työelämässä. Puolalaiset eivät myöskään ole niin itseohjautuvaa kansaa kuin esimerkiksi suomalaiset. Täällä projektien pituus on aina vähän kysymysmerkki. Myös ajantaju on huono. Puolalaisten viisiminuuttinen tarkoittaa helposti puolta tuntia. Heikosta organisoinnista viimeisenä esimerkkinäni on jonkinlainen putkiremontti jonka seurauksena kämppämme hanoista ei tule lämmintä vettä kahteen viikkoon. Kyse ei olevarsinaisesti mistään taloyhtiön remontista vaan koko kadunpätkä kärsii täällä samasta ongelmasta. Suomessa näin pitkään tuskin joutuisimme odottamaan. Eipä toi oikeastaan vituta, koska nykyään olen sen verran pragmaattinen etten hermostu usein niistä asioista joihin en voi itse vaikuttaa.

Perinteiseen itä-eurooppalaiseen tapaan auton ratin takana riittää hulluja

Yksi suuri ero löytyy täällä ratin takaa. Puolalaiset kuskit ovat helposti hermostuvia ja myös paljon arvaamattomampia kuin suomalaiset. Täällä ei esimerkiksi suojatietä ylittäessä voi koskaan tietää tuleeko auto lujaa sen yli vai ei. On siis pakko pidettävä hyvin tarkkaa huolta omasta turvallisuudestaan. Täällä myös pikkuteillä autot ajavat keskimäärin paljon lujempaa kuin Suomessa. Tienvarsillä näkyy myös paljon ristejä ja ne ovat mitä ilmeisimmin merkkejä hullujen kuskien aiheuttamista kuolemista. Jos tänne tulee omalla autolla niin on syytä olla varovainen.

Ehkä tässä olivat suurimmat kulttuurierot jotka tulevat mieleen. Väärinkäsitykseni saa ihan vapaasti korjata mikäli on ollut täällä minua pidempään töissä tai mahdollisesti Puolasta kotoisin.

Hyvää viikonjatkoa!

-TT

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti