lauantai 28. kesäkuuta 2014

Historiasta perspektiiviä nykypäivään

Me usein keskitymme ainoastaan nykypäivään ja ajankohtaisiin asioihin. Samalla meiltä jää huomaamatta hyvin paljon asioita, koska emme vertaa nykypäivää aikoihin jolloin asiat olivat aika lailla samanlaiset, vaikka maapallolla onkin menty paljon eteenpäin. Kun keskitymme suppeasti nykyhetkeen jää meiltä monesti huomaamatta suurempi kuva. Nykyhetken ongelmat tuntuvat silloin ylitsepääsemättömiltä, mutta kun katsoo ajassa taaksepäin huomaa helposti kuinka hyvin meillä asiat ovatkaan. Historiaan vilkaistessaan on myös helppo huomata kuinka monet asiat näyttävät samoilta kuin ennenkin.

Lueskelin tossa mennäviikolla kirjaa joka kertoi 1950-luvun Englannista. Tässä kirjassa tutustuttiin kätilöiden maailmaan ja yleisesti ottaen 50-luvun elämään. Silloin suuri osa ihmisistä asui länsimaissakin suhteellisen alkukantaisissa yhteisöissä. Hyvin monet joutuivat elämään täiden, luteiden ja monien muiden epämääräisten elukoiden kanssa. Tämän lisäksi puhtaan veden tuleminen oli harvinaista. Vauvoistakin jäi silloin henkiin ainoastaan nelisenkymmentä prosenttia komplikaatioiden tappaessa äitejäkin tasaiseen tahtiin. Tätä kirjaa lukiessa tuli erittäin hyvin selväksi kuinka onnekkaita me olemme saadessamme elää nykypäivänä. Kaikki oli siihen aikaan niin helvetin paljon vaikeampaa, että minusta on aivan turhaa alkaa valittamaan siitä, että nyt meillä menee huonosti. Todellisuudessa me olemme ihan helvetin onnekkaita.

Tiedän, että monet ihmiset ovat masentuneet, koska ovat sitä mieltä ettei hyviä aikoja tulee enää moneen vuoteen tähän maahan. Silti on helvetin typerää masentua siitä, että bruttokansantuote tulee tippumaan selkeästi lähivuosina. Tämä tulee johtamaan myös pahoinvoinnin lisääntymiseen mikä ei ole hyvä asia. Se miksi useampi voi pahoin johtuu siitä, että ihminen vertaa tilannettaan aina hyviin aikoihin. Kun menettää jotakin on se suurempi isku kuin se nautinto siitä, että saa jotakin. Se mitä tekee silloin, kun asiat menevät huonoon suuntaan ratkaisee paljon. Fakta on se, että elämä lyö meitä kaikkia turpiin aina välillä ja se miten siihen suhtautuu on sitten itsestä kiinni. Paitsi ehkä siinä tapauksessa, jos halvaantuu ja joutuu pyörätuoliin tai makaa aivovammaisena sairaalapedissä lopun elämäänsä. 99 prosenttia ongelmista on ratkaistavissa. Jos haluaa ryypätä itsensä sellaiseen kuntoon ettei enää tunne muuta kuin seuraavan huikan ottamisen ilon niin se on kyllä enemmän itsestä kuin yhteiskunnasta kiinni. Suomessa työttömyyskään ei ole hirveän tuhoisa tilanne. Sitä samaa ei voi sanoa monista muista maista, joissa ei ole sosiaalista apuverkkoa.

Historian tuntemisen hyödyt ovat paremmat kuin keskimäärin ajatellaan. Sitä opiskelemalla voi myös jossain määrin nähdä tulevaan. Ei sitä opiskelemalla voi nähdä suoraan tulevaisuuteen, mutta jonkinlaisen kuvan voi saada siihen mitä on luvassa. Ihmiskunta toimii aika lailla sykleissä ja nyt alamme olla siinä tilanteessa, jossa nähdään jonkinlaisia isompia myllerryksiä seuraavan kymmenen vuoden aikana. Ne eivät valitettavasti ole sellaisia joita lyhyellä aikavälillä voidaan pitää suotavina. Tulemme näkemään jonkinlaisen järjestelmänmuutoksen joka johtaa taisteluihin ainakin joissain länsimaissa. Tulemme todennäköisesti näkemään taistelun totalitarismin ja vapaamman ajattelun välillä. Tämän on tosin vain minun tilannearvioni asiasta ja olen mitä todennäköisimmin väärässä tässäkin asiassa.

En tiedä kuuluuko Suomi länsimaihin, koska ainakin aiemmin syklimme olivat lähempänä itäblokkia. EU:hun liittyminen on saattanut siirtää syklejä, mutta tästä minulla ei ole varmuutta. Eikä minulla riitä asiantuntemus muutenkaan tarkempaan tilanneanalyysiin. Varmaa on ainoastaan epävarmuus. Minusta on lähestulkoon varmaa se, että jotkut länsimaat tulevat joko hajoamaan tai valtaamaan lisäalueita. En myöskään ole varma onko rakkaalla itänaapurillamme tulevaisuudessa mitään osaa tai arpaa tulevaan kriisiin. Tällä hetkellä se näyttää todennäköisemmältä, mutta en löisi sen puolesta vetoa. Toisaalta on vaikea nähdä minkäänlaista suurempaa asevarustelua tapahtuneen muualla kuin Venäjällä tai Kiinassa, jos unohdetaan purkkala. Rähinöiden alkuun siis tulee menemään vielä pitkään. Tietysti toinen vaihtoehto on se, että sota käydään elektronisesti. En tiedä missä mennään, mutta tiedätkö sinä?

Jos teistä tuntuu siltä, että olette lukeneet samasta asiasta aiemminkin niin olette todennäköisesti oikeassa. Kertaus on tosin opintojen äiti eikä tee pahaa kenellekään. Seuraava kirjoitus on kesäkuun kuukausikatsaus.

-TT

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti