keskiviikko 22. tammikuuta 2014

Nordnet tuloskausietkot Q4 Eilen (lyhyt katsaus)

Olin eilen Nordnetin tuloskausietkoilla, jossa oli kaksi eri osiota: ensimmäinen ja minulle se selkeästi olennaisempi oli Inderesin Sauli Vilenin katsaus tulevaan tilinpäätös/Q4-kauteen ja toinen oli Citifirstin lyhyt esitelmä discount-sertifikaateista joista en oikeastaan aio sen enempää kertoa, koska asia on aika lailla minulle vieras.

Vilen kävi ensin läpi lyhyen alustuksen makrotalouteen. Sitten myös Helsingin pörssin arvostustasoja ja Inderesin ennustuksia tulevasta tuloskaudesta ja kuluvan vuoden odotuksista. Yleinen makrotilanne on maailmalla suunnilleen sellainen Vilenin mielestä, että Yhdysvallat kiihdyttää, Aasia elpyy ja Eurooppa mukaanlukien Suomi kyntää syvällä. Oma näkemykseni ei ole ihan niin positiivinen varsinkaan Aasian ja etenkin Kiinan osalta. Kiinassa on mitä ilmeisimmin menossa siirtyminen hitaampaan kasvuun, vaikka viralliset tilastot eivät sitä puollakaan. Kuitenkin pörssi on kyntänyt jo pidemmän aikaa matalammalla kuin mitä viralliset lukemat puoltaisivat. Tämä voi tietysti olla osittain sijoittajien itselleen luoma harhakuva, joten ei siitä sen enempää. Kiinan tilanteesta saadaan selvempi kuva Koneen julkistaessa tilinpäätöksensä, koska hissit ovat iso osa kaupungistumiskehitystä joka vaatii suurempia investointeja. Euroopasta ja Yhdysvalloista taas olen aika lailla samaa mieltä, vaikka epäilen aika paljon ongelmia purkkalaan, kun nyt aletaan setelirahoitusta vähentää. Seurauksena oli niin sanottu Wealth effect eli varallisuusharha pörssin ja muiden omaisuuserien noustessa on näkynyt kulutuksen kasvuna. Tämä harha häviää pörssikurssien laskiessa.

Jos nyt sitten mennään Helsingin pörssiin niin siitä Vilen mainitsi sen verran, että arvostustaso on pidemmän aikavälin keskiarvossa juuri tällä hetkellä. Tämä tarkoittaa sitä, että hyviä sijoituksia on vaikeampi löytää, mutta ei kuitenkaan mahdotonta. Osinkokeskiarvon pitäisi olla hieman yli kolmen prosentin, joten suurempaa tukea kursseille ei ole tulossa osingoista tänä keväänä. Jos nyt sitten mennään hänen ennustuksiinsa niin Q4-flopeiksi Vilen ehdotti Stockmannia, Rautea ja Stora Ensoa ja topeiksi Keskoa Tecnotreetä ja Reveniota. Näistä yrityksistä seuraan tällä hetkellä ainoastaan Rautea ja Keskoa, joten eipä näistä ole paljoa sanottavaa. Rautella on vahva kassa, mutta huono tilauskanta ja Keskolla suuri kiinteistöomaisuus jota ollaan yhtiöittämässä. Stockmann kärsii Suomesta ja Venäjästä ja niiden heikkoudesta erityisesti ja Stora taas paperiteollisuuden ylikapasiteetista.

Kuluvalle vuodelle Vilen esitteli Inderesin valinnoiksi Revenion, YIT:n, Capmanin, Baswaren ja Cargotecin. Näistä Revenio on ainut jota en aktiivisesti seuraa, mutta saatan aloittaa sen seuraamisen tilinpäätöksen tullessa. Kaikki muut ovat noista seurannassani, mutta ainoastaan YIT:tä voin pitää laatuyhtiönä tällä hetkellä noista neljästä. Capman ja Basware ovat niitä joihin en varmastikaan ole sijoittamassa lähivuosina, koska ne eivät täytä laatuyhtiöiden vaatimuksia. Cargotec voi sellaiseksi muuttua mikäli Vehviläinen saa uutena toimitusjohtajana positiivisen kierteen aikaan. YIT taas on ostolistallani hinnan osuessa kohdilleen, mutta tällä hetkellä se vaatisi noin parinkymmenen prosentin kurssilaskun. Tässä tapauksessa on myös pakko laskea tarkemmin miltä uusi YIT vaikuttaa Caverionin irtautumisen jälkeen.

Discount-sertifikaateista ei ole muuta sanottavaa kuin se, että niiden juoksuaikojen ollessa noin vuoden verran ei niillä ole minulle mitään arvoa, koska kyse on allekirjoittaneelle enemmän lotosta kuin järkevästä mahdollisuudesta suojata osakesijoituksiaan. Joku paremmin asiaan perehtynyt voi tarkemmin valaista asiaa.

Kuten aina ennenkin niin näiden sijoitusiltojen paras anti ei ole varsinaisesti esitelmät vaan niiden jälkeinen keskustelu ja tällä kertaa aiheena olivat lähinnä poliittiset riskit jotka ovat ne sijoittajien pahimmat viholliset ja kuten jotkut ovat huomanneet viime aikoina niin lähinnä kyse oli verotuksesta. Verottajan levittämä paska tulee lentämään tuulettimeen lähes kaikille pörssifirmoille joilla on ollut jonkinlaista siirtohinnoittelua liiketoiminnassaan mukana. Oma ennustukseni on myös se, että verottaja tulee käymään entistä varmemmin myös pienempään liiketoimintaan kiinni, mutta ne jotka tällaista harjoittavat tietävät paremmin mikä heidän tilanteensa on juuri tällä hetkellä. Kehitys jääköön nähtäväksi.

Tässä kaikki tällä kertaa,

-TT

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti