tiistai 15. tammikuuta 2013

Tilinpäätöskausi alkamassa

Jos ihan tarkkoja ollaan niin maailmallahan tämä alkoi jo viime viikolla, kun purkkalan pörssissä Alcoa aloitti tulosjulkistukset kokonaiselta vuodelta 2012. Suomessa tämä rumba alkaa muistaakseni ensi viikolla. Koska olen keskittynyt kotimaisten pörssiyhtiöiden seuraamiseen en sen tarkemmin tässä ala käymään läpi ulkomailla jo julkistettuja tilinpäätöksiä vaan keskitän huomioni kotimaisiin pörssiyhtiöihin. Tässä kirjoituksessa on tarkoitus käydä läpi niitä asioita joita itse amatöörinä seuraan.

Ensimmäisenä on tietysti mainittava etten pysty seuraamaan kaikkia kotipörssimme yrityksiä vaan olen keskittänyt kaikki ponnistukseni noin viiteenkymmeneen yritykseen jotka löytyvät TT:n listalta johon on linkki blogini oikeassa yläkulmassa. Nämä yritykset ovat valittu puhtaasti oman mielenkiintoni pohjalta, mutta toki minulle voi ehdottaa seurattavia yrityksiä lisää. Kuitenkin pohjatyön tekemiseen menee sen verran aikaa etten sitä tee mikäli en ole jossain mielessä yrityksestä kiinnostunut. Tilinpäätöskausi on tietysti tärkein asia, sillä sen aikana olen ainakin huomannut tulevan eniten informaatiota. Yksi olennainen asia on tietysti se kuinka avointa pörssiyhtiön tiedottaminen on, sillä monesti kun yrityksellä menee huonommin ei tilinpäätöksistä välttämättä tule ilmi kaikkia asioita. Yksi tällaisista asioista mikä monesti puuttuu on oman pääoman tuotto mikä on ainakin itselleni yksi olennaisista tunnusluvuista mitä tulee sen seuraamiseen miten yrityksellä menee. Myös kvartaalikohtaisten EPS:ien (osakekohtaisten tulosten) puuttuminen on monesti nähtävissä silloin kun hommat menee persiilleen. Pidän huonoa tiedottamista erityisesti osakkeenomistajien kannalta huonona asiana ja varsinkin silloin, kun asiat eivät mene niin kuin pitää sitä informaatiota yleensä enemmän tarvitaan.

Itse pidän kertaeristä puhdistetun osakekohtaista tulosta tärkeimpänä yksittäisenä numerona joka tilinpäätöstiedoista löytyy ja tätä täytyy tietysti verrata vastaavaan lukuun edelliseltä vuodelta. Tätä osakekohtaisen tuloksen suhteellista nousua tai laskua voi seuraavaksi verrata liikevaihdon muutokseen edelliseen vuoteen verrattuna. Pidän terveenä kehityksenä sitä, että näiden kahden luvun muutokset olisivat suunnilleen yhtä suuret, sillä mikäli liikevaihdon kasvu on paljon suurempaa on se yleensä tehty kannattavuuden kustannuksella. Mikäli asia on päinvastainen niin silloin kannattavuutta on parannettu kasvun kustannuksella. Toisaalta välillä tulee tilanteita jolloin kasvua ei välttämättä ole näköpiirissä niin silloin kannattavuuden parantaminen on tärkeää. Tietysti pitää muistaa ettei yksi parin vuoden kehitys kerro kaikkea, joten kannattaa muistaa ajatella paljon pidemmällä tähtäyksellä. Itselläni on tietokanta, jossa on näitä lukuja pidemmältä aikaväliltä.

Seuraavaksi kiinnitän huomiota hallituksen osingonmaksuesitykseen yhtiökokoukselle. Tämä ei saisi ylittää tuota jo edellämainittua kertaeristä puhdistettua osakekohtaista tulosta, sillä silloin yleensä maksetaan osinkoa velkarahalla. Yleensä tämä ylitys tapahtuu silloin, kun noita kertaeriä on tullut vuoden aikana. Olen sitä mieltä, että nuo kertaerät kannattaa kuitenkin käyttää investointeihin mikäli se on vain mahdollista. Tätä osinkoehdotusta on myös hyvä verrata aikaisempina vuosina maksettuihin osinkoihin ja hyvin terveen yrityksen merkki on se, että osinkoa maksetaan ja korotetaan vuosi vuodelta niin ettei tulevaa osingonmaksukykyä vaaranneta. Nämä osinkoaan jatkuvasti kasvattavat yritykset ovat kyllä suhteellisen vähissä, kun aletaan miettiä maksettuja osinkoja viimeisen 5-10:n vuoden aikana. Itse suosin niitä yrityksiä, jotka tulouttavat noin puolet osakekohtaisista voitoistaan osinkoina sijoittajille, sillä sen jättää myös varaa investointeihin jotka vaikuttavat pitkällä aikavälillä tuloksiin. Ainoastaan poikkeustapauksissa voisin harkita niitä yrityksiä jotka maksavat vain pienen osan tuloksesta osinkoina sijoittajille.

Osakekohtaisen tuloksen, liikevaihdon muutoksen ja osinkojen tarkastelun jälkeen onkin sitten vielä muutama tunnusluku joita seuraan. Itse seuraan erityisesti oman pääoman tuottoa joka tietysti vaihtelee jonkin verran sen mukaan kuinka pääomavaltainen liiketoiminta-ala on kyseessä. Korkea oman pääoman tuotto kertoo ainakin jonkinlaisesta kilpailuedusta varsinkin siinä tapauksessa ettei se ole tullut pelkästään velkarahalla. Tästä pari hyvää esimerkkiä ovat Kone ja Orion joissa omien pääomien tuotot ovat hyvin korkeita. Vastakkainen tapaus on taas metsäteollisuus, jossa omien pääomien tarve on hyvin suuri. Yrityksen taloudellista tilannetta seuraan sekä nettovelkaantumisasteesta että omavaraisuusasteesta. Vertaan myös ilmoitettua nettovelkaa pääomiin. Pääomista kannattaa erityisesti tarkkailla aineettomia hyödykkeitä ja niiden suhdetta koko pääomaan. Aineettomat hyödykkeet, kun voivat olla pahimmillaan Soneran Saksasta ostamia taajuuksia. Tämä on tietysti poikkeustapaus, mutta toimii varmasti hyvänä varoittavana esimerkkinä siitä ettei pääomat aina sisällä sitä mitä voisi luulla. Tämän takia en pidä kovin järkevänä käyttää arvosijoittajien hyvin usein käyttämää P/B-lukua osakkeen halpuutta tai hintavuutta tarkastellessa. Muistakaa aina tarkistaa liikearvot! Ne voivat myös heittää toiseen suuntaan, mutta aineettomien hyödykkeiden arvon tutkiminen on hyvin vaikeaa. Myös näiden lukujen pitempiaikainen seuraaminen on tärkeää, joten se oma tietokanta nopeuttaa tiedonhakua hyvin paljon. Toinen mahdollisuus on tietysti ostaa palvelu jonka tietokannasta nämä kaikki tiedot löytyvät.

Näiden tunnuslukujen lisäksi löytyy muutama huomionarvoinen asia mielestäni ja varsinkin konepajoilla pitäisin hyvin tärkeänä seurata tilauskannan kehittymistä. Ainakin kolmannella neljänneksellä oli joillakin konepajoilla havaittavissa tilauskannan selkeää pienentymistä. Myös yrityksen näkymät ja toimitusjohtajan katsaus ovat niitä asioita joita kannattaa seurata erityisellä mielenkiinnolla. Ne nimittäin kertovat aika paljon ainakin yrityksen lähitulevaisuudesta. Oma arvioni niistä asioista joita kannattaa seurata oli tässä. Mikäli ajatuksenkulussani on puutteita tai jotakin unohtui niin kertokaa ihmeessä. Olen kuitenkin amatööri, joten näihin ajatuksiin kannattaa aina suhtautua varauksellisesti.

Eipä muuta kuin hyviä tilinpäätöksiä omistamissanne yrityksissä!

- TT

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti