keskiviikko 29. elokuuta 2012

Suomi tarvitsee tekijöitä

Tekijöillä tarkoitan niitä ihmisiä jotka tekevät eivätkä selitä. Vali, vali, vali ja seli seli seli ovat lähestulkoon yleisimmät viestit ja se alkaa pidemmän päälle v-i-tuttatamaan ainakin allekirjoittanutta. Jostain syystä me olemme nykyään niin avuttomia ettemme itse pysty asioitamme hoitamaan parhain päin tai pysty katsomaan peiliin vaan aina etsitään vikaa joko yhteiskunnasta tai sitten muista ihmisistä. Se on nopein tie saada tämä maa konkurssiin. Myönnettäköön, että olen itsekin tämän tilanteen suhteen myöhäisherännäinen ja ihminen siinä missä muutkin ja erehdyn myös omista mokistani syyttämään jotain muuta. Kaikista vaikeintahan on tietysti katsoa peiliin ja huomata omat mokansa, sillä se sattuu aina enemmän kuin syiden siirtäminen muiden niskaan.

Tällä hetkellä Suomen suurimmat ongelmat ovat lähinnä siinä ettei koko ajan paisuville vaikeuksille oikeastaan tehdä yhtään mitään vaan pistetään päät perseeseen ja toivotaan asioiden muuttuvan parempaan suuntaan itsekseen, vaikka niin ei tietenkään mitään tapahdu. Koko ajan vaan perustetaan työryhmiä ja tehdään selvityksiä, mutta sitten taas tehdään uusia työryhmiä ja tämän seurauksena byrokratia paisuu niin maan perkeleesti, kun täytyy taas saada perustettua lisää virkoja, jotta noi työryhmät saataisiin kokoon ja eihän tämä touhu tietystikään etene noin mihinkään vaan itseasiassa työmäärät vaan kasvavat. Huomattavasti parempi temppu olisi vaan aloittaa hommat ilman näitä turhia selvityksiä ja antaa evoluution hoitaa hommat tekemällä myös munauksia ja oppimalla niistä. Samat mokat tehdään kuitenkin todennäköisesti joka tapauksessa ja tekemällä oppii ihan helvetin paremmin monet asiat kuin yrittämällä suunnitella ne. Me tarvitaan niitä ihmisiä jotka keskittyvät tekemiseen lopettamaan tämä pelleily. Jo pelkästään tällä logiikalla saadaan varmasti säästettyä miljardeja julkisella sektorilla tai ainakin palkattua lisää porukkaa sinne missä sitä eniten tarvitaan kuten terveydenhuollossa.

Tämän lisäksi tarvitsemme lisää niitä ihmisiä jotka toteavat yhtään elvistelemättä, että helvetti me ollaan hyviä eikä nöyristellä kenellekään kuten nyt on nähtävissä varsinkin nykyjohtomme toimista. Me voidaan ihan hyvin ilmoittaa välimeren maille ettei me osallistuta niiden pelastamiseen millään tavalla enää jo ihan pelkästään EU:n perussopimuksen artiklan nojalla jossa sanotaan ettei mitään maata voida suoraan auttaa varsinkaan, kun suomalaisilla pankeilla eikä eläkeyhtiöillä ole juurikaan mitään menetettävää siellä päin. Antaa Saksan ja Ranskan pelastaa omat pankkinsa omilla rahoillaan. Ei niillä ole mitään syytä vittuilla meille siitä ettei me hoideta omaa osaamme ja ollaan vaikeita, kun me ollaan hommamme hyvin hoidettu verrattuna niihin. Me ei todellakaan tarvita mitään isojen maiden myötäilijöitä hoitamaan asioitamme vaan niitä jotka ovat valmiita ilmoittamaan meidän ehdot noille maille jotka kusessa ovat. Musta on hyvin huvittavaa kun esimekiksi Stubbido ilmoittaa meidän olevan sataprosenttisesti Euron takana, vaikka ei muutkaan maat ole. Tämä maa tarvitsee ehdottomasti toisinajattelijoita näissä asioissa, jotta pystymme tekemään parhaat päätökset. Pelkillä jees-jees-miehillä, kun ei saada aikaan minkäänlaisia järkeviä päätöksiä vaan sokaistutaan mokaamaan vielä pahemmin.

Kaiken kaikkiaan nyt on selittämisen ja valittamisen aika ohi ja silloin pitää ottaa asiat omiin käsiinsä eikä olla tekemättä mitään. On selvää, että maamme tulee köyhtymään suhteessa moniin muihin maihin eikä sille tosiasialle ole juurikaan mitään tehtävissä vaan kyse on lähinnä siitä kuinka suuri suhteellinen muutos on tulossa. Koska emme juurikaan voi vaikuttaa poliitikkojemme suureen viisauteen niin paras tapa on yksinkertaisesti sopeutua tekemällä päätöksiä jotka vaikuttavat suoraan niihin rahavirtoihin joita ”koneisto” tarvitsee kasvattaakseen meidän vastuita. Tähän ei tarvitse edes mitään laittomuuksia vaan voi yksinkertaisesti miettiä tapoja kuinka maksaa vähemmän veroja. Erityisesti pk-seudulla asuvilla on monia eri mahdollisuuksia kuten autoiluun liittyvien verojen radikaali vähentäminen hyppäämällä julkisten kulkuneuvojen vietäväksi. Otetaan esimerkiksi kaksikymmentätuhatta Euroa maksava auto joka vaihdetaan kymmenen vuoden välein. Käytännössähän autoveroa tästä autosta maksetaan puolet eli noin kymmenen tuhatta. Tästä hyvin yksinkertaisesta esimerkistä näemme, että joka vuosi menee veroja tonni ilman ainuttakaan ajokilometriä. Tämä tekee jo neljänkymmenentuhannen bruttopalkkaan 2.5% lisää veroprosenttia puhumattakaan bensan tai diiselin veroista vielä mitään. Mikäli auto vaihtuu useammin tai tulot ovat pienemmät. Pk-seudulla seutulipusta maksetaan veroa noin sata Euroa vuodessa, joten puhutaan jo merkittävästä säästöstä. Autoilu on vain yksi menoreikä tavallisen kansalaisen veroissa, mutta yksi suhteellisesti suurimmista. Mikäli autoilusta tinkiminen ei ole mahdollista niin muitakin vaihtoehtoja toki löytyy.

Kylmä faktahan on se, että näinä aikoina joudumme kaikki tekemään ikäviä päätöksiä ja jotkut joutuvat ne tekemään pakon edessä. Silloin pitää vaan todeta, että ei ole muuta vaihtoehtoa vaikka se sitten sattuukin ja toimia sen mukaan. Ja varmaan tullaan taas siihen iänikuiseen mantraan, että hyvinvointivaltio on säilytettävä. Kylmä faktahan on se ettei tätä ”hyvinvointivaltiota” voida tälläisena enää ylläpitää, joten kun koneisto ei ole valmis tekemään niitä päätöksiä niin kansalaisten tulee ottaa ratkaisut omiin käsiinsä. Valitettavasti Suomessa ei ole yhtään sellaista puoluetta joka olisi valmis tekemään tarvittavat päätökset, joten itse en ainakaan keksi muuta tapaa kuin maksaa vähemmän veroja. Yksi tapa on tietysti ottaa jalat alleen ja muuttaa ulkomaille, mutta itselleni se ei ole juuri tällä hetkellä vaihtoehto. Parin vuoden päästä voikin sitten olla eri tilanne tai sitten ei, mutta turha sitä on etukäteen murehtia.

Korostetaan nyt vielä sitä seikkaa, että Suomi on ollut erittäin hyvä maa siihen asti kunnes olemme tulleet siihen tilanteeseen, että joudumme kilpailemaan koko muun maailman kanssa menestyksestä ja sen takia alamme köyhtymään suhteellisesti. Muuttuvassa maailmassa ei voi jäädä tuleen makaamaan vaan on revittävä auki se järjestelmä joka ei enää toimi. Se tulee tapahtumaan meistä riippumatta ja sen takia on vaan parempi sopeutua siihen mahdollisimman nopeasti.

Kaikista ironisinta tässä tekstissä on se, että tämähän on oikeastaan pelkkää valitusta, joten on varmaan allekirjoittaneenkin syytä katsoa itseään peilistä jälleen kerran.

Kiitos lukemisesta ja anteeksi valittamisesta,

-TT

1 kommentti:

  1. Elokuun kuukausikatsaus tulee tänään joskus hieman ennen puoltayötä allekirjoittaneen ollessa töissä illalla. Kirjoitus on aika lailla omistamieni osakkeiden pörssikursseja vailla valmis.

    VastaaPoista