sunnuntai 26. elokuuta 2012

Vähemmän on enemmän ja kaaosteoria

Vaikka kaaosteoria ei ole suoraan yhteneväinen vähemmän on enemmän filosofian kanssa niin niillä on kuitenkin huomattavasti yhtäläisyyksiä. Molemmat kuvaavat kuitenkin hyvin kuinka maailmankaikkeus ei varsinaisesti kuitenkaan ole tasapainossa, vaikka näin on pitkään oletettukin. Edellisten vuosisatojen aikana ihmiskunta on alkanut hieman enemmän sisäistämään sitä ettei kaikki asiat välttämättä olekaan niin lineaarisia eli toisin sanoen syy-seuraus-suhteet eivät ole täysin tasapainossa toistensa kanssa vaan näiden syiden riippuvuussuhteet seurausten kanssa ovatkin huomattavan paljon monimutkaisempia. Tästä maailmankuvan muutoksesta hyvä esimerkki on fyysikkojen alkuräjähdysteoria joka käytännössä tarkoittaa maailmankaikkeuden laajenemisen alkaneen yhdestä pisteestä jonkin tietyn tapahtuman seurauksena. Tämä siis tarkoittaa sitä, että kokonaisuus saattaakin olla suurempi kuin sen osien summa. Kuitenkaan kaaosteoria ei kuvaa pelkästään yhtä suurta sotkua vaan sen pohjalla on aina joku järjellinen ajatus joka kaaoksen aiheuttaa. Kaaosteoria sisältää kuitenkin tiettyjä huomattavia muotoja, mutta ne ovat hyvin vaihtelevia. Yhtenä esimerkkinä tästä alkupisteestä voi olla, vaikka yrityksen toimitusjohtajavaihdos joka on pieni henkilömuutos joka saattaa parhaimmassa tapauksessa saada aikaan kokko yrityskulttuurin muutoksen ja muuttaa kannattavuuden huomattavasti paremmaksi ja sen kerrannaisvaikutukset sitten myötävaikuttavat menestykseen sitä kiihdyttävästi.


Vähemmän on enemmän logiikan yhteinen tila kaaosteorian kanssa on epätasapainon periaate. Molemmat tunnustavat maailmankaikkeuden olevan epätasapainossa eli syyt ja seuraukset eivät lineaarisesti vastaa toisiaan. Laittamalla lisäEuro hyväntekeväisyyteen ei se tuota yhtä suurta hyötyä avun vastaanottajalle vaan nälkäiselle se voi esimerkiksi olla kaikki kaikessa. Tämän ilmiön seurauksena jotkut voimat pyrkivät aina hankkimaan enemmän vaikutusvaltaa kuin toiset ja ne tässä myös voimakkaampina onnistuvat. Näiden erilaisten vaikuttavien voimien johdosta monia tapahtumia ei tarvitse ollenkaan huomioida vaan ne voi jättää huomioimatta. Toisia voimia taas on syytä vartioida tarkemmin, sillä ne saattavat luoda epätasapainon. Erityisesti näiden tapahtumien vaikutusta on tärkeää vahtia hyvin tarkkaan, sillä niiden seuraukset voivat olla joko hyvin pahoja tai hyviä. Hyvien vaikutusten hyöty on tietysti maksimoitava ja huonojen minimoitava mikä ei kuitenkaan välttämättä ole kovin helppoa.
Kaaosteorian takaisinkytkennät liittyvät kyseiseen filosofiaan niiden voimistaessa seurauksia alkaen tasapainotilasta aiheuttaen hyvin odottamattomia tuloksia. Niin negatiiviset kuin positiiviset takaisinkytkennät ovat suurin syy siihen miksi pienempienkin panostusten erot voivat kasvaa kohtuuttoman suuriksi. Kuitenkin suuremmat takaisinkytkentäsolmut voivat vaikuttaa vain hyvin pieneen osaan syötetyistä voimista. Nämä takaisinkytkennät näkyvät hyvin usein kaikissa suuremmissa järjestelmissä jollain tavalla. Tämän vuoksi raha kerääntyy rahan seuraan, vaikka sitä ei tietoisesti ohjaisikaan siihen. Tietyillä markkinoilla voi hieman suurempi yritys juuri näiden takaisinkytkentöjen vuoksi saada hyvin paljon suuremmat voitot kuin pienempi, vaikka näiden kokoero olisikin hyvin pieni. Eläinkunnassa myös hieman isommat tai nopeammat tai paremmin ympäristöönsä sopeutuvat eläimet saattavat juuri sen takia saada enemmän saalista ”suljetuissa” ympäristöissä kuten kalat järvissä mikä taas lisää epätasapainoa.
Kaaosteorian ”Kulminaatiopiste” on tietty tilanne tai raja jonka ohitettua tiettyjen olosuhteiden ylitettyä kehitys alkaa takaisinkytkentöjen voimasta kiihtyä ja tämän seurauksena takaisinkytkennät vain lisäävät vettä myllyyn. Tästä esimerkkinä on joidenkin tiettyjen tartuntasairauksien leviämisen kiihtyminen aiheuttaen suuren epidemian. Tästä hyvänä esimerkkinä on mm. lintuinfluenssa. On myös olemassa monia eri tapoja hyödyntää tätä ilmiötä ja mm. kiinalaiset käyttävät tätä ilmiötä tukiessaan joitakin teollisuuden aloja jonkin aikaa kunnes ne saavat vallattua niin suuren osan markkinoilta ettei tätä tukea enää tarvita. Kaaosteoria myös sisältää hyvin herkän riippuvuuden alkuperäisistä olosuhteista. Hyvinkin mitätön muutos saattaa aiheuttaa käsittämättömät seuraukset. Tämän seurauksena hyvin pieni etumatka esimerkiksi jonkin tuotteen saamisessa markkinoille voi tuottaa hyvinkin suuren hyödyn. Tästä hyvinä esimerkkeinä ovat Applen kosketusnäyttöpuhelimet ja Ipadit jotka yritys sai ensimmäisenä markkinoille. Vaikka tällä hetkellä alkaakin näyttää siltä, että Iphonen etumatka alkaa olla jo mennyttä ei Ipadille ole minkäänlaista vastusta muista taulutietokoneista vielä tällä hetkellä.
Kaaosteorian ero näkyy kuitenkin siinä että se kuvaa muutosta ajan kanssa ja vähemmän on enemmän filosofia jakaa palaset kohdalleen juuri tiettynä ajanjaksona. Kaaosteoriassa siirrytään alkuperäisestä tilasta toiseen, kun taas vähemmän on enemmän filosofian viesti on se, että tietyt vähemmistövoimat ovat hallitsevia juuri tiettynä ajanjaksona eikä tämä tila jää välttämättä ole pysyvä. Kaiken kaikkiaan maailmankaikkeus on hyvin monimutkainen ja niin ovat myös ihmisten tekosetkin, joten kaiken kaikkiaan kaaos ehkä kuvaa maailman tapahtumia ja ilmiöitä kuitenkin parhaiten. Tässä lyhyt katsaus siitä kuinka sitä voi käyttää apuna hahmottaessa myös vähemmän on enemmän filosofiaa.
Seuraava kirjoitus ei sisällä mitään insinööri logiikkaa ja tulee varmasti joko tiistaina tai keskiviikkona riippuen vähän kiireistä.


- TT

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti