Moi kaikille.
Kyseinen kirja on ollut allekirjoittaneelle jo vuosia yksi peruskulmakivistä mitä tulee sijoitusperiaatteisiin. Tämä on varmasti vaikuttanut yhtä paljon kuin Benjamin Grahamin The Intelligent Investor josta varmasti tulee jossain välissä kirja-arvostelu. Juuri viime viikolla julkaistu TT:n lista on myös saanut paljon vaikutteita siitä kuten myös toisesta edellä mainitusta kirjasta. Mennään sitten suoraan asiaan, sillä kun alkaa kirjoittaa myös kirjan sijoitusperiaatteista niin siitä tulee yleensä suhteellisen pitkä tarina.
Mennään ensin kirjan sisältöön:
Käytännössä kirja muodostuu kolmesta eri osasta jotka ovat seuraavat:
CAN SLIM trademark joka sisältää seitsemän eri osa-aluetta, Be smart from the start ja investing like professonal. Nämä kolme osaa linkittyvät hyvin paljon toisiinsa ja markkinoivat käytännössä Oneilin käyttämää järjestelmää sekä Investors Business daily (http://www.investors.com) palvelua joka on jossain määrin sekä maksullinen että ilmainen, mutta ei siitä sen enempää. Itse pidän ensimmäistä osaa kirjasta selkeästi hyödyllisimpänä sijoittajalle, sillä loput osat eivät ole hirveän selkeästi ymmärrettävissä ja sisältävät hirveän määrän kurssikäyriä ja varsinkin erilaiset määrittelyt kuten cup with handle käyrät (kuppia kahvalla) ja muut ovat aika vaikeaselkoisia ainakin allekirjoittaneelle mikä ei tietystikään ole niin suuri ihme.
Koska tärkein osuus on O´Neilin tavaramerkki CAN SLIM niin mennään sitten suoraan selittämään sitä. Kirjan mukaan kaikki sen periaatteet liittyvät markkinoiden tutkimukseen ja historiassa tapahtuneiden kurssiloikkauksien tarkkaan analyysiin, mutta sen tarkemmin en osaa ottaa kantaa asiaan.
C = Current Quarterly Earnings per Share: The higher the better (Nykyisen kvartaalin EPS)
Nykyisen kvartaalin osakekohtaista tulosta pitäisi aina muistaa verrata viimevuotiseen saman kvartaalin tulokseen, jotta saataisiin oikea vertauskohde. Tämä johtuu käytännössä siitä, että eri yrityksillä saattaa olla hyvinkin suuria heilahduksia riippuen vuodenajasta. Tästä yksi hyvä esimerkki ovat rakennusyritykset joiden talven aikana saadut tuotot ovat hyvin paljon pienemmät kuin kesäaikoina. Otetaan esimerkiksi Suomen pörssistä lemminkäinen joka on yleensä ensimmäisellä kvartaalilla selvästi miinuksella ja kesällä taas selkeästi plussalla. On myös hyvä huomioida ettei pelkästään yhden kvartaalin selkeä osakekohtainen tulosparannus vielä aiheuta juurikaan toimenpiteitä vaan on hyvä, että niitä tulee koko ajan lisää. Hyvät osakkeet saattavat parantaa jopa kymmenen kvartaalin ajan tuloksiaan ennen hyvin nopeaa kurssinousua ja mikäli tulosparannus on vielä kiihtyvää niin silloin on hyvät merkit ilmassa.
A = Annual Earnings Increases: Look for significant growth
Vuosittaisten osakekohtaisten tulosten nousu on myös tärkeää, sillä pelkästään joidenkin kvartaalien parannukset eivät vielä välttämättä kerro koko kuvaa ottaen huomioon sen, että yritykset pystyvät siirtelemään tuloksiaan kvartaalilta toiselle lyhyen ajan. Kirjassa mainitaan kolmen perättäisen vuosituloksen parantamisen olevan riittävän pitkä aika tähän. Kirjassa mainitaan myös se, että minimiparannus vuosittain olisi 25-50% ”härkien” viedessä osakemarkkinoita. Tämän lisäksi kirjassa mainitaan oman pääoman tuoton olleen yli 17% niillä osakkeilla joilta on odotettavissa huipputuottoja tulevaisuudessa. Tämän lisäksi yrityksen liikevaihdon pitää olla myös nousussa, jotta osakekohtaisen tuloksen kasvu on terveellä pohjalla, sillä yritysten on mahdollista kulujaan vähentämällä parantaa osakekohtaista tuottoa. Tämän tekeminen ei kuitenkaan johda todelliseen kurssinousuun kovin pitkällä aikavälillä.
N = New products, Management, HIGH:s Buying at the Right Time
Kasvuosakkeiden lähteminen nousuun vaatii jotain selkeää muutosta yrityksen tuottopotentiaaliin ja näitä katalyytteja voi tietysti olla monia. Uudet tuotteet ovat varmasti se selkein katalyytti joka johtaa yrityksen tuloskasvuun. Näistä hyvinä esimerkkeinä voidaan ottaa, vaikka oma kruununjalokivemme Nokia joka silloin vuonna miekka ja kivi sai aikaan vallankumouksen ihmisten kommunikointiin. Tämän lisäksi ”omppu” menee myös samaan kategoriaan. Myös uusi johto voi saada yrityksen kehityksen lähtemään koilliseen. Se mikä ehkä tässä kategoriassa on kuitenkin mielenkiintoista on se, että kirjan mukaan ilman yrityksen ylittäessä historialliset huiput tapahtuu suurimmat arvonnousut. En tiedä tarkalleen ottaen pitääkö tämä paikkansa, mutta saattaa se olla tottakin. Näiden edellämainittujen lisäksi myös yrityskaupat ovat yksi mahdollinen katalyytti , mutta ne saattavat myös johtaa hyvin päinvastaiseen lopputulokseen. Itse pidän PKC Groupin suurta yrityskauppaa yhtenä mahdollisena katalyyttina pidempiaikaiselle nousulle, sillä satakaksikymmentäviisi miljoonaa Euroa yli neljänsadanmiljoonan voitollisesta liikevaihdosta on mielestäni edullinen ja ainakin ensimmäinen puoli vuotta näyttää hyvälle. Voin olla väärässäkin, joten se jää nähtäväksi.
S = Supply and Demand: Shares outstanding plus big volume demand
Kysynnän ja tarjonnan laki on myös hyvin olennainen osa osakekauppaa, vaikka sitä kuitenkin monet ammattilaiset väheksyvät. Tässä kirjan osuudessa käydään myös läpi hieman johdon sitoutumista yritykseeen ja siinä selkeästi mainitaan, että on hyvä mikäli johto omistaa myös itse yrityksen osakkeita, jotta he pitäisivät paremmin huolta omistajien eduista. Samassa osassa myös mainitaan se ettei luonnollisestikaan isot yritykset voi nostaa osakekurssiaan samalla tavalla kuin pienemmät, mutta sen lisäksi pienemmän osakemäärän yritysten osakkeet voivat myös laskea hyvin paljon nopeammin. Tämän lisäksi kirjassa mainitaan se, että liian monet nopeat osakkeiden splitit ovat yleensä merkki siitä, että osakkeen parhaimmat ajat ovat jo nähty. Tämän lisäksi omien osakkeiden ostot ovat yleensä merkki siitä, että yrityksen usko parempiin aikoihin on vahva. Myös velan vähentäminen parantaa yrityksen toimintakykyä ja myös tätä tulisi tarkkailla mikäli sitä on jatkunut ainakin pari vuotta.
L = Leader or Laggard: which is your stock?
Johtaja vai hidastelija? Yleisesti ottaen kannattaa seurata niitä liiketoiminta-aloja, jotka näyttävät suurimpia tuottoja sen sijaan, että yrittää etsiä niitä jotka ovat laskeneet eniten. Tämän lisäksi on syytä tarkastella sitä, että mitkä yritykset ovat näitä alakohtaisia johtajia? Yleensä suurimmat hintahypähdykset tulevat nimenomaan huippualojen parilta kolmelta parhaalta johtajalta. Johtajan tunnusmerkit ovat kirjan mukaan seuraavat: Yleensä alan markkinajohtaja on yritys jolla on parhaat osakekohtaiset kvartaali- ja vuosituottojen parannukset, oman pääoman tuotto, myynnin kasvu, tuottomarginaali ja ylivoimaisesti paras tuote tai palvelu joka voittaa markkinaosuuksia.
I = Institutional sponsorship: Follow the leaders:
Tämä tarkoitta sitä, että osakkeella on riittävän monta isompaa peluria omistajanaan, jotta sen osakkeen hinnalla on mahdollisuus nousta selkeästi ylöspäin, kun riittävästi omistajia alkaa sitä hamstraamaan. Suuria hinnanmuutoksia on turha odottaa ilman riittäviä kaupankäyntimääriä. Kirjassa mainitaan näiden riittäväksi määräksi noin kymmenen. Tämän määrän lisäksi pitäisi myös seurata näiden institutionaalisten sijoittajien laatua eli toisin sanoen parhaat osake- ja eläkerahastot ovat parhaimmat omistajat. Näiden tuottoja kannattaa kirjan mukaan katsoa sekä viimeisen vuoden, että vähintään viimeisen kolmen vuoden ajalta. Olisi hyvä, että uusia isoja pelureita olisi tullut viime aikoina mukaan. Kannattaa valita niitä osakkeita joihin sijoittaneet isot pelurit ovat saaneet aikaan vähintäänkin keskimääräisiä tuottoja parempia tuloksia viime aikoina.
M=Market Direction: How to Determine IT
Ja sitten viimeinen osa joka on allekirjoittaneelle monilta osin täyttä hepreaa, mutta mainittakoon sen verran, että kolme osaketta neljästä laskee kirjan mukaan yleisen markkinan mukana, joten olisi parempi pysyä kokonaan ulkopuolella tässä tilanteessa. Tästä kirja käy läpi hyvin monia esimerkkejä, mutta ei niistä sen enempää kun en oikein usko osaavani ajoittaa sijoituksiani kovin hyvin. Perusperiaatteena kirja sanoo olevan sen, että laskumarkkinassa avataan vahvasti päivä ja lopetetaan heikosti ja nousumarkkinassa päinvastoin. En ala sen tarkemmin käymään asiaa läpi.
Kaksi viimeistä osaa kirjasta tukevatkin sitten aika pitkälti tuota ensimmäistä osaa ja käsittelevät mm. sijoitusrahastojen valintaa, optioita, tuottojen ja tappioiden realisoimista, markkinoiden ajoitusta ja Investors Business Dailyn palveluita. Huomattavin toteamus mikä näistä kahdesta viimeisestä osasta löytyy on se toteamus, että mikäli yrityksen kurssi ei lähde nousuun niin tappiot kannattaa rajata kahdeksaan prosenttiin ostohinnasta. Tätä periaatetta olen aikaisemmin noudattanut, mutta nyt olen päättänyt ruveta keskittymään siihen etten ilman suurempia muutoksia yrityksen toimintaedellytyksissä myisi edes isommin tappiollisia osakkeita. Tämä ota tappiot nopeasti periaate on kyllä toisaalta toiminut tähän asti varsin hyvin, joten en siitä aio ihan täysin luopua kuitenkaan vaan sovellan sitä parhaani mukaan.
Ja sitten itse suosituksiin kirjan suhteen:
Pidän kyseistä opusta varsin hyvänä sijoituskirjana ja se tarjoaa aika paljon kaikenlaista tietoa varsinkin niille sijoittajille, jotka panostavat kasvuosakkeisiin. Myös arvosijoittajille se on hyödyllinen, sillä se kuitenkin kertoo aika paljon siitä, että millainen on korkealaatuinen yritys, vaikka sijoitusperiaatteet eivät kuitenkaan nivoudu täysin yhteen arvosijoittajien käyttämien periaatteiden kanssa. Se mikä itseäni eniten häiritsi kirjassa oli monet eri käppyrät joista oli monesti aika vaikeaa saada kiinni siitä mitä ne haluavat kertoa. Se mikä itselleni ajoituksesta jäi mieleen oli se, että mikäli yleisen markkinan vaihtomäärät ovat suuria niin on todennäköisempää, että kurssit menevät siihen suuntaan mihin ollaan juuri menossa näiden kasvaessa. Toinen asia mikä täytyy näissä kirjoissa aina ottaa huomioon on se, että ne ovat kuitenkin täynnä kirjoittajan oman firman tuotteiden ja palveluiden markkinointia eikä kaikkea kannata kirjassa mainittua kannata ottaa absoluuttisena totuutena vaan pitää aina ajatella omilla aivoillaan. Pidän tätä kirjaa kuitenkin ehdottomasti ostamisen arvoisena, vaikka siinä on paljon sellaista asiaa mistä kaikki lukijat eivät hirveästi hyödy. Kirjan voi lukea helposti yhä uudelleen mikäli mielenkiintoa asiaan löytyy. Kirja löytyy varsin helposti eri nettikaupoista, joten sieltä vaan hakemaan mikäli kiinnostusta riittää.
Tässä kirjoitukseni tällä kertaa ja ensi kerralla keskitytään johonkin toiseen asiaan. Yritän päivittää blogia mahdollisimman pian.
- TT
The purpose of the site is to improve the quality of life by minimizing the unnecessary waste of human life so that the reader can invest in the things that produce the greatest joy and benefit. Most of it will be an updated version of a Finnish version of the book called Less Is More. The basic less-is-more principle works best for social phenomena in life.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Tänään tulee uusi kirjoitus iltaan mennessä. Työstän sitä paraikaa, mutta luulen sen kuitenkin valmistuvan joskus neljän jälkeen, koska tänään on lukupäivä ja se tulee viemään joitakin tunteja keskipäivällä.
VastaaPoista